Last news in Fakti

7 Септември, 2023 17:15 1 479 24

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: "Украйна е стратегически приоритет за Запада"

  • украйна-
  • сащ-
  • запад-
  • европа-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • антъни блинкен-
  • киев-
  • посещение-
  • вашингтон

Антъни Блинкен пристигна в Киев на непланирано посещение и с подаръци - както си му е реда. Още 1 милиард долара помощ е добра сума. Предстои да пристигнат танкове Ейбрамс и снаряди с обеднен уран. Държавният секретар има голяма програма, срещи, комуникация с хората, екскурзии из града и околностите

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: "Украйна е стратегически приоритет за Запада" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна. Белият дом е уверен, че снарядите с обеднен уран за танковете Abrams не представляват радиоактивна заплаха и ще бъдат използвани отговорно. Междувременно Антъни Блинкен е в Киев на двудневно посещение. Политическият коментатор на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе смята, че задачата на държавния секретар е да формира нов вектор на развитие на Украйна.

Антъни Блинкен пристигна в Киев на непланирано посещение и с подаръци - както си му е реда. Още 1 милиард долара помощ е добра сума. Предстои да пристигнат танкове Ейбрамс и снаряди с обеднен уран. Държавният секретар има голяма програма, срещи, комуникация с хората, екскурзии из града и околностите.

Ясно е, че държавният секретар дойде с причина. Сега много се говори за повратна точка, трябва да се активизира политическият процес, не само военният. Обществото по света се уморява от всичко, което се случва, свиква с него. И съответно престъпността, сенчестите бизнесмени се активизират и всички, които първоначално минаха в сянка, в нелегалност, сега се връщат оттам.

Съединените щати стават все по-потопени в предизборната кампания всеки ден. Украйна и нейната по-нататъшна подкрепа е ключова тема. Козът на републиканците е, че уж помощите се крадат, корупцията в страната не е победена. Не че правителството губи легитимност, но има заплаха от подхлъзване към диктатура, а това категорично не може да се допусне.

Освен това трябва да имате поне някаква перспектива за прекратяване на военните действия. Във връзка с гореизложеното Вашингтон настоява за провеждането на редовни всеукраински избори – както президентски, така и парламентарни. Не е съвсем ясно как да стане това в бойни условия. Но западният свят има нужда от това и, както изглежда, е готов да финансира всичко това.

Украйна трябва да се промени - да се отърве от съветското наследство, царството на олигарси и престъпни елементи. Прави впечатление, че под американски натиск или без него – в случая няма значение – но кабинетът на Зеленски предприема действия. Самият Игор Валериевич Коломойски, може би най-видният представител на олигархичното управление, беше изпратен под арест.

Точно по време на посещението на Блинкен министърът на отбраната Алексей Резников беше официално освободен от длъжност и беше назначен нов - Рустем Умеров. Явно това е само началото, ще има и други сериозни решения.

Да, всички тези планове на демократичната администрация са по-скоро утопия, идеалистична картина на света - „Град на слънцето“, който не може да бъде построен. Да победим корупцията в постсъветското пространство е едва ли осъществима задача дори за Америка. Защо обаче не. Ако се вземем всички заедно.

Междувременно, има ефективен противотежест на всичко това, наречено „реална политика“ - те казват, нека признаем всичко такова, каквото е, да влезем в преговори с Русия, да получим икономически дивиденти за радост на нашите американски избиратели и да живеем, да се разбираме и да правим още по-добър живота. Колкото до Украйна, ние ще я задържим, но нищо повече.

Всъщност идването на републиканците няма да промени нищо фундаментално. Единственото, което ще кажат е: демократите съсипаха всичко, а сега ще го възстановим. Украйна е стратегически приоритет за Запада. Важното тук е глобалната победа – триумфът на идеите. Избирателите няма да простят поражението.

Подходите могат да се променят, но не и същността на проблема. Въпреки всичко това обаче явно не му е лесно на Блинкен в разговор с украинския му съюзник. Но кой каза, че ще бъде лесно? Решава се съдбата на целия свят, не иначе. Поне така се опитват да си представят всичко, което се случва там във Вашингтон.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    24 1 Отговор
    Депутатът от Държавната дума от Крим Леонид Бабашов заяви, че руските войски ще започнат да използват симетрични мерки в отговор на използването от Киев на оръжия с обеднен уран.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Историята се повтаря

    2 29 Отговор
    Едно време американците победиха фашистите с десант, сега украинците ще победят рашистите.
  • 4 КОТарАК

    1 16 Отговор
    вчера я гледам Симонян , мазната арменка , говори че това била най-тежката война в историята на Рашка.подбна на Кримската, ЗАЩОТО нямала съюзници!
  • 5 Тоя път не е Медведев...!

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Значи мога да повярвам...
  • 6 Гост

    12 0 Отговор
    Украйна не, но украинските ниви и находища - да.
  • 7 деменцията

    16 0 Отговор
    Мдааа , краварския канибал и той получи подаръци от киевската хунта 17 мирни жители бяха пренесени в жертва на господарите си.
  • 8 ха ха

    15 0 Отговор
    е вече си признаха че стратегията на запада в крайна сметка е ядрена война
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    10 1 Отговор
    Реално, войната за Русия е вече приключена, превзели са регионите които смятат за най необходими за РФ.

    От тук нататък остава война на изтощение, докато Русия и Съединените Щати се договорят, тоест НАТО и РФ?

    Това ще продължи в следващата година и половина война до две години макс?!

    Как точно ще изглежда Украйна и Договорът м/у РФ и НАТО е голяма въпросителна в момента?
  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    10 1 Отговор
    Във всяка една война действа правилото за реципрочност, така че няма с какво НАТО и Съединените Щати да успеят да изненадат противника (РФ).
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    7 1 Отговор
    Само най елементарното сравнение за възможностите на Съединените Щати е че и до днес, няма подписан мирен договор със Северна Кореа, дефакто Щатите са във война със Северна Кореа и до днес но не виждам ентусиазъм за гореща война със “пария” държава дори?

    Войната в Украйна е ЕС инстигирана и промотирана, може ясно да се откроят ЕС държавите и желанието да се бият с Русия до последният Украинец?
  • 12 Айде

    8 1 Отговор
    Че нямам търпение да видя как гори и краварската тенекия, щото германската явно вече свърши.
  • 13 Сатана Z

    10 1 Отговор
    Блинкен трябва да е останал доволен от американските оръжейни доставки.
    Както беше съобщено, поражението на пазара в Константиновка беше извършено от украински изтребител Су-27, който излетял от летището в Миргород в 14:04 часа.
    Пазарът беше поразен от американската ракета AGM-88 HARM.
    Украинският пилот, разбира се, няма да отговаря за масовото убийство на украински жители с американско оръжие.

    Z

    Коментиран от #14

  • 14 Това е ИСТИНАТА!

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    А по нашите медии показаха изкривена действителност...!
    Че уж ,,жестоките руснаци",сами бомбандирали рускоезичното си население в размирната република...!
    Жива,поредна Украинска Провокация...!
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    Есента на 2025 реално може да има някаква развръзка на Дипломатическия Фронт.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Тоя блинкен бил голям оптимист,рисува някаква идилия,утопия и земен рай,изрича някакви бълнувания и откъснати от реалността пожелания.Сигурно със зеления са си поделили веселите хапчета,няма друго обяснение.
  • 18 Развеселен

    3 0 Отговор
    Тези статии ги пише един образ, дето си пуска снимки като оперен певец!
    Не ги чета, но ми е забавен самият той.
    Чел е, че Хитлер е учил хореография за речите си и го имитира!
    Иначе вендъж опитах да я прочета, но беше толкова объркана и противоречива, че се отказах.
    Но той е забавен - прилича на американски илизионист от началото на 20 век.

    Коментиран от #19

  • 19 Развеселен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Развеселен":

    Ето го образа - на третата снимка!
  • 20 Търновец

    2 0 Отговор
    Мой приоритет е България - мафията на топло, достъп до реалната власт за всеки. Украйна е приоритет за нефтени олигарси от Запад и Изток а също и за работа от Израел и Украйна

    Коментиран от #21

  • 21 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Търновец":

    Искам да кажа Рабита не работа
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.