Last news in Fakti

5 Август, 2019 16:26 27 149 40

Защо Слави Трифонов няма и не иска да участва на местните избори

  • слави трифонов-
  • партия-
  • няма такава държава

Трифонов иска намаляване на депутатите и мажоритарно гласуване

Защо Слави Трифонов няма и не иска да участва на местните избори - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Влизането на Слави Трифонов в политиката вече не е новина. Въпреки че той обяви това официално едва преди няколко дни, от месеци се очакваше шоуменът да направи първата крачка във влизането си в публичния живот на България.

„Няма такава държава” се очаква да стартира през есента, като Трифонов заяви, че през септември ще има повече яснота относно проекта му. Вече започна и да се спекулира и кога ще се създаде политическата партия – началото на октомври. На практика това ще е в разгара на кампанията за местния вот, който е на 27 октомври, пише trafficnews.bg.

Всички това означава, че той няма как да се включи в местните избори. В Изборния кодекс е записано, че всяка една формация подава заявления за регистрация в ЦИК 45 дни преди вота. С други думи партията на Трифонов трябва да бъде учредена и регистрирана в Софийски градски съд не по-късно от 12 септември. Дори и сега да започне цялата процедура по регистрацията на партията почти невъзможно е тя да приключи в срок. По същия начин стоят нещата и с инициативните комитети, ако Трифонов реши да издига кандидати без зад тях да стои бъдещата му партия.

Оставяйки настрани чисто процедурните и законови изисквания за регистрацията на партията, няма логика Трифонов да иска да участва в местните избори.

Още преди партията да представи своята програма и устав, от самото ѝ име е ясно, че тя ще бъде антисистемна формация. Самото ѝ учредяване и влизане в политическия живот ще има една основна цел – промяна на системата. Самият Трифонов обяви, че след като той не може да я промени отвън чрез референдум, ще се опита да го направи отвътре, което си е и естествения ход.

Трифонов иска намаляване на депутатите, мажоритарно гласуване, пряка демокрация по повече въпроси, засягащи народа, пряк избор на полицейски шефове, гл. прокурор и други важни постове.

Включи ли се новият проект в местните избори и спечели ли определени постове, той вече влиза в системата, която е толкова презирана от идеолозите ѝ. Въпреки че местната власт е една от основните цели на всяка една политическа партия, то „Няма такава държава” едва ли ще поиска да се хване на хорото още от сега.

Това означава, че кметовете или съветниците от новата формация ще трябва да управляват според сегашната система.

И в двете ситуации те ще бъдат в губеща позиция.

От една страна, ако евентуалните кметове на „Няма такава държава” се провалят в управлението си, това ще е удар срещу самата формация и ще носи негативи за кампанията за парламентарните избори, която ще е основната цел на партията. Освен това кметовете ще трябва да правят всичко според сегашните правила – обществени поръчки, методи на управление, коалиционни отношения. Разделителната линия между системните и антисистемните играчи ще започне да се размива.

От друга, ако пък кметовете започнат да се справят с управлението на съответните градове и общини, изниква въпросът – защо те искат да променят системата, след като очевидно тя работи и е въпрос на личности. Това означава, че цялата идейна платформа на партията трябва да бъде преобърната.

С други думи единствената цел към момента на „НТД” (Ако приемем абревиатурата) са парламентарните избори. Там, където се коват законите и се променят правилата на играта. Всеки един пост извън този на законотворците, вече се влиза в хипотеза, че партията става част от системата на управление.

Вероятно в един момент това ще се промени, но ако още в самото начало Трифонов се задоволи с постове в местната власт, то ще е изключително трудно след това да се направи разграничението „ние” и „тези във властта”.

Не е невъзможно хората около новия проект да залитнат към местните избори, за да тестват нагласите на избирателите, поне в големите градове. Това обаче може да излез пресолено на бъдещето на формацията. Отговорите на всички тези въпроси ги чакаме през септември, както обеща Трифонов в последното си шоу на телевизионния екран.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    52 54 Отговор
    Слави е номер 1 !
  • 2 Гост

    64 11 Отговор
    Така е! Целта трябва да бъдат парламентарните избори! Където се коват законите!

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Партията на Слави се казва

    38 52 Отговор
    Новият Тъпанар Дойде .Слави е патерица на ГЕРБ .Комшия е в комплекс Делта Хил на Орлин Алексиев ГЕРБ ,който изгоря с бело натъпкани в гумите на колите Рали Дакар
  • 4 Слави Трифонов премиер

    20 38 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ще се сетиш чалгаря ще удари едно рамо на Боко тиквата
  • 5 Политолог

    18 15 Отговор
    Този вид проекти изкарват едни избори, на вторите избират 1-2 от ръководството. И до там
  • 6 баба Зоя

    51 8 Отговор
    Сънуваш ли Бойко Борисов, чака те дълъг път по магистрала.
    Сънуваш ли Ахмед Доган, на пари е.
    Сънуваш ли Волен Сидеров, скоро ще се сбиеш или ще те бият.
    Сънуваш ли Сергей Станишев, еднополова любов те чака.
    Сънуваш ли Николай Бареков, затънал си до шия в лайната.
    Сънуваш ли Милен Велчев, приятели ще те возят с яхта.
    Сънуваш ли Слави Трифонов, не си си загасил телевизора...

    Коментиран от #21

  • 7 гост

    36 30 Отговор
    Верно нема такава държава - Славко чалгарина - министър прецедател , Годжи - министър на финансите , Грахич - минстър на културата .… Прост народ - слаба държава ...
  • 8 Behemoth

    26 15 Отговор
    Къде да са запиша за министър.... ще има ли кастинг с номера.... мога да карам колело без ръце...
  • 9 emil ivanov

    5 9 Отговор
    kude se prukna ti be glupak
  • 10 emil ivanov

    3 7 Отговор
    Tihomircho moeto momche, ti si pulen glupak. Napravo cepish mraka
  • 11 ппррр

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    законите не ги пишат в народното събрание...там са събрани доста глупави хора които не разбират повечето неща..там им ги носят написани другаде..те саво за пред хората уж ги гласуват...дори повечето не знаят какво пише в тях😂
  • 12 Така е

    22 9 Отговор
    Никога няма да повярвам на Чалгаря, колкото и хубави неща да обещае, никога няма да харесвам каквато и идиотщина да направи. Той е доносник и участник в съсипването на БГ, забавлятеля на народа, докато Сините Комунисти обезкървяваха БГ и продължават.

    Коментиран от #15

  • 13 Кавал Бареков

    18 10 Отговор
    Страх и ужас в редиците на всички партии и партийки.
  • 14 анова

    18 11 Отговор
    Връщане на зад няма не му стигат милионите от циркаджийство иска да граби и народа
  • 15 анова

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    БРАВО
  • 16 БЕРТРАН ДЕ ЖУВЕНЕЛ (1903 - 1987)

    21 1 Отговор
    "Едно общество от овце с времето задължително ще създаде правителство от вълци."
  • 17 Уууууу

    12 5 Отговор
    ББ активира най-безкомпромистният Син агитатор за местните избори, Чалгаря. Ще агитира с идиотска чалга против БСП. Така беше и навремето след края на СОЦА.
  • 18 Guest

    20 8 Отговор
    Ейиии, ама ви държи всички тролета в напънато състояние, а?! Слави обаче този цирк го е играл и продължава да го играе. Споко. Той нито е т. нар. Дудук, нито Волен, нито Веско Варненски. Всичко е премислено и изчислено. Сметката е идеално направена. Ще ви го на'лузим на всички синьо-червени комунета та да освободите напрежението! Ще изчакаме да ви олекне и... Ще трябва да платите сметката?!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Borisov

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Guest":

    Kakvo stana s nagradite ot shouto saita ne raboti, kak da vidim dali sme spechelili
  • 20 Мислиш ли

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Guest":

    ,че БГ ще се оттърве от всички комунета. Аз не вярвам. И едва ли Слави ще ни отърве, нали е от статуквото, неофициално. Всичко е игрички, кервана си върви Комунистически.
  • 21 Иванов

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "баба Зоя":

    Вие цял живот сънувате. Цял живот проспахте!
    По-добре г-н Трифонов да се опита и да се провали, отколкото тази шайка да продължи още 5 години да управлява ! Промяна трябва, а алтернатива нямаше... ДОСЕГА

    Коментиран от #22

  • 22 Стига с опитите

    5 15 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    Хайде стига експерименти, 30г.вече експерименти с все нови главочески партии. Стига. Нинова и БСП, каквито и да са, са много по-малкото зло от Всички партии предатели взети заедно излезли от БКП.
  • 23 Истина

    8 4 Отговор
    Всички партии са от БКП, стига лъжи. Всички Сини са лошите от БКП, те не са изпълнили нищо от обещанията си, това е истината и в световни проблеми ще ни вкарат.
  • 24 Опа

    5 0 Отговор
    Те вече ни вкараха.
  • 25 ПОРЕДНИЯ ПОЛИТ-ТЪПИЗЪМ

    12 6 Отговор
    ЧАЛГАРЯ И ШУТА НА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДЛОЖЕН ЗА ПОЛИТИК....ХАХАХААААА

    Е, ВЕРНО НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!
  • 26 Иван

    6 4 Отговор
    Ужас....... Българи... Тоя немам думи
  • 27 Иванов

    9 8 Отговор
    Ако е вярно, че Слави Трифонов е закупил телевизия Евроком с финансиране от банкера-беглец Цветан Василев, то този човек няма да стигне далеч и някой ден може да се окаже и той с червена бюлетина от Интерпол като Василев в момента!
  • 28 Дедовия

    4 2 Отговор
    Защото има пара, и ще си направи силна политическа кампания след тези избори.Щял да оправи работите, как ще вкараш в затвора хора със които си пил и ял А..?
  • 29 Дедовия

    2 2 Отговор
    Защото има пара, и ще си направи силна политическа кампания след тези избори.Щял да оправи работите, как ще вкараш в затвора хора със които си пил и ял А..?
  • 30 оцелял от грабежа СДСарски българин

    5 1 Отговор
    Слави ми се прави.Нищо няма да излезе.Ще докопа и той някой месест кокал и ще забрави какви ги е приказвал.
    Помните ли Кошлука,Вайното му с Вайно !?
  • 31 Chris Barnes

    6 1 Отговор
    Славун министър прецедател ,Милко Калайджиев президент ,Софито Маринова министър на културата и образованието ,Кондьо министър на вътрешните работи ,Сашка Васева министър на външните работи ,Сашо Роман министър без портфейл Годжи финансов министър... И ще заживееме безгрижно щасливо и богато...
  • 32 Аз, Врачанката

    6 3 Отговор
    Леле Мале,докъде я докарахме един тъп чалгаджия-политикант да става!!! Представяте ли си,този Учиндолски палячо в политиката?! Събра милиончетата и хайде сега полотикант,ще става. Е,това се казва простотия! Никога не съм го харесвала,нито пък,, изкуството,, което го прави! Стга вече палячовщини-на много от нас омръзнаха! Просто не ми се мисли,този лигльо,ако сериозно влезе в политиката?! Дотам ли я докарахме?! 🤡🤡🤡
  • 33 Госта

    5 7 Отговор
    Ввички невестулки,които плюят по Слави са типичните безхарактерни типове,пасуващи и траещи в блатото наречено Бълхария!10 години управлява един от най-неадекватните и малоумни хора,Слави спрямо него е цвете!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Зайко Байко многознайко

    1 1 Отговор
    Тошко, ти ли го защитаваш, като Павлик Морозов или пък ти Сиромахов както Зоя Космодамянская? В боравенето с думи може да не съм толкова добър, но пък се уповавам на фактите! Както всеки от нас и Славуца не е идеален, поради фактът , че е обществена личност обаче на него се отрежда роля на съвременен будител. По случайно стечение на обстоятелствата се стигна до момент в който определена група от населението го пожела, като политик. Добре , но да не забравяме, как с далечени финтове и пасове по време на интервюто с Тиквоций Едно пусна знамето на "борец за правдини" в калта. За да си политик, трябва да спазваш някои правила, безспорно Славуца има организаторски талант, нюх на бизнесмен и т.н. , но още едно но! Да бъдеш голям политик ти е необходима праволинейност и отстояване на това за което се бориш! Тъй, като в нашата държава всичко е някак почти , така и всичкото произтичащо от това е някак почти. Неблагодарноста е една от най-отвратителните човешки черти! Славуца е неблагодарен. Няма да забравя , как разнасяше микрофона в шоуто " Невада" ( на живо съм бил там ) с шоу водещият Къци Вапцаров а в последствие се опитваше да го осмива и обижда, това е неблагодарност. Другото което боде в очите , това е подмяната на моралните ценности на неколко поколения , имам пред вид чалгаризацията! След Украина с комик и ние ще изненадаме света с виолист и напъващ се певец!?!
  • 36 Димов

    3 0 Отговор
    Отдавна не вярвам на хора, които ми обещават.
  • 37 чурата

    4 0 Отговор
    ГРОБ=Дидо пеещото прасе=Станислави
  • 38 сойка присмехулка

    4 0 Отговор
    И Станислави ще ви оправи като Царя. Ама малко по-грубичко ще ви го вкара.
  • 39 Кратко точно и ясно

    1 0 Отговор
    Изгубена кауза,резнаха кинтите на партийките.
  • 40 Щирлиц

    1 0 Отговор
    Поредния който ще ни оправи - вижте колко рафинирано годготвят тевизийката и партийката, та да не се разбере... даже и нов посланник назначиха .. сега чакаме указания и продължаваме напред