Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 20:25 11 448 55

Бургас се задушава от боклуци и мизерия, а кметът на града мечтае за крематориум

  • бургас-
  • боклуци-
  • замърсяване

За съжаление, въпреки налятите пари в Бургас по европрограми и от държавния бюджет, пари на българските и европейски данъкоплатци, градът става все по-мръсен

Бургас се задушава от боклуци и мизерия, а кметът на града мечтае за крематориум - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Град Бургас е административен център, намиращ се в най-голямата по площ област в България - Бургаска. Градът е перфектен логистичен център за развитие на всякакъв вид туристическа, културна, търговска и индустриална дейност. Разполага с летище, две пристанища (едното частно), няколко автогари и ЖП-транспорт. За съжаление, въпреки налятите пари в Бургас по европрограми и от държавния бюджет, пари на българските и европейски данъкоплатци, градът става все по-мръсен, все по-неприветлив, все по-обезлюдяващ и безперспективен.

Бургас има подредената централна градска част, но продължава да е топосът с едни от най-ниските заплати в България, а магазините с табели на витрините "Дава се под наем" по главната улица "Александровска" носят само спомена за някога оживените локали за одежди. Тенденцията е силно застъпена и в страничните, успоредни и перпендикулярни на "Александровска" улици.

Извън централната градска част, в жилищните коплекси на черноморския град, улиците са разбити, неподдържани, а зелените площи перманентно заляти от непочистени боклуци. Там е "другият Бургас" - на престъпленията, проституцията, продажбата на наркотици, побоищата, палежите и мокрите поръчки.

С всеки изминал ден Бургас обезлюдява поради липса на перспектива и ниско заплащане, което не отговаря на претенциите и изискванията с данъци и такси на местната управа под предлога - "европейски град сме". Не на последно място е и състоянието на околната среда и въздуха, в което се намира ситито. Перманентното изпускане на вредни емисии в атмосферата и неприятната задушлива миризма, която всяка вечер трови живота и уврежда здравето на гражданите на някогашния Пиргос - деца, родители, пенсионери, студенти, допълнително усилва интензитета на безнадеждност. Доказателство за това са новите и разширяваните стари онкоотделения, в унисон с нарастващия брой на раковоболни лица. В същото време в мандатите на Димитър Николов в Бургас се извърши най-жестокото и поголовно убийство на дървета.

Препълнено е и депото за отпадъци в Братово.

Повод за настоящата публикация на Liberta.bg е снимка, изпратена от читател.

Фотосът с прелелия на земята и нерециклиран, носещ зарази боклук, е от бургаския жилищен комплекс "Лазур", славещ се сред местните като "елитен". Пълните със зарази контейнери се намират до две училища - средно и начално, както и до детска градина.

Вместо да се занимава с пропуските в управлението си, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов мечтаел да си има крематориум. Може би за напусналите земния път раковоболни от чистия въздух.

Liberta.bg научи, че в широк кръг от хора на публично място кметът Димитър Николов заявил, че иска крематориум в Бургас, затова трябвало да няма такъв в Камено. Потвърждение за изнесеното към медията от проверени във времето и достоверни източници се доказва от коментар във Фейсбук на известен в региона бизнесмен. Ето какво пише той:

..."новото общинско гробище след к-с М. Рудник е предвидено да има крематориум и общината търси частна фирма да го изгради и оперира. Нещо друго се цели с това да е в гр. Камено"...

И така, докато кметът на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов мечтае някой частник да му построи крематориум, вероятно срещу отчисления, управляваният от него град обезлюдява и се превръща в бунище, задушено от мръсния въздух. От някогашния кипящ нощен живот и пълни кафенета, клубове и дискотеки с млади хора, е останала само една фата моргана.

Днес изпратихме от този свят журналистката Росица Спасова! Беше дългогодишен кореспондент на БНР в Бургас. Нейната диагноза - белодробна емболия. От чист въздух.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100% ФЕЙК

    17 81 Отговор
    СНИМКАТА НЕ Е ОТ БУРГАС,А ОТ СОФИЯ ПО ВРЕМЕТО КОГАТО УПРАВЛЯВАХА бсп.!!!

    Коментиран от #45

  • 2 Кмете ,кмете

    42 5 Отговор
    Ми може да иска да гопи отпадъци -доходоносен бизнес било .
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 4 Отговор
    в БУРГАС има голяма престъпност особено такива като БРУС ЛИ ГЕОРГИ ИЛИЕВ САЛИ СТОЯН ПЕТРОВ КАТЪРА ИДРУГИ КРИМКИ на местно ниво и почва

    Коментиран от #6

  • 4 Окр

    48 4 Отговор
    От Бургас е...точно отстрани на гимназия Васил Левски
  • 5 Ку ку

    25 69 Отговор
    Ще имате да вземате,Бургас е супер градът на България..Долу ръцете от Бургас..кенефи

    Коментиран от #14

  • 6 Ку ку

    19 42 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Погледни в своето село,не се коси са европейски град като Бургас...Тенеке!

    Коментиран от #8

  • 7 В клубЪ

    20 2 Отговор
    Бургас къде сте?
  • 8 доКУКУ

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ку ку":

    вие сте тенике да ти лично
  • 9 Гост

    29 6 Отговор
    Тая гледка е у всеки квартал в София
  • 10 Дорина Чепишева

    1 4 Отговор
    forsikring

    Коментиран от #51

  • 11 Реално

    42 5 Отговор
    Бургас не е лош град , но много мирише .
  • 12 Емил

    10 38 Отговор
    Не харесвам Б.Б., ама явно яко е натинал русофилистиците - реват като за умряло!

    Коментиран от #34

  • 13 Чоко

    31 2 Отговор
    Цялата територия е кенеф
  • 14 Хахо

    17 10 Отговор

    До коментар #5 от "Ку ку":

    Бургаски боклуци сте смардели наркомани най гадната измет сте долни мърши
  • 15 Bingo

    78 4 Отговор
    За пъври път виждам критична статия към кмета слънце след 12 г. управление. Истината е, че в града се наляха стотици милиони за безсмислени проекти, а в крайна сметка това от което имат нужда хората и бизнеса никой не обръща внимание. Едни и същи улици се ремонтират през 5 години. Бургас е лицето на срастването на строителната мафия с партия ГЕРБ. Главния прокурор вместо да рови разни приватизации преди 20 и повече години с изтекла давност да вземе да разрови по-пресни случаи които са все още в давност в Бургас. Ама май не му стиска.
  • 16 Някой

    14 24 Отговор
    Пишите пълни глупости,снимка от кофи които са празни,и някой който си е хвърлил боклук до тях.СЕНЗАЦИЯ !!!
  • 17 Kris

    31 9 Отговор
    Най мръсния град
  • 18 така така

    38 8 Отговор
    Димитър Николов (ГЕРБ) – пълен провал!
  • 19 Факт!!!

    51 6 Отговор
    Бургас е ужасен град!!! Единственото приятно място в Бургас е морската градина. Градът е много мръсен, много беден, много презастроен, много опасен, много корумпиран. Кражбите на политиците са чудовищни и общинските пари се харчат за всевъзможни глупости. Ппц всички градове и курорти край морето са такива
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бургазлия

    48 4 Отговор
    Като цяла статията представя истината за Бургас. В града има доста неуредици, въпреки широко рекламираните изпълнени проекти и хвалбите на общината. Градът се задъхва от презастрояване буквално навсякъде. Във всеки квартал има затруднения в движението и задръсвания в пиковите часове. Интересно е какво е качеството на въздуха в тези часове при пъплещи коли и изчакване по 70 сек на червен светофар. Презастроявянето е нещото, което заличи облика на кварталите. В Бургас все още градоустройството е на ниво тротоари и междублокови пространства. Какво имам предвид. Освен Морската градина, която е в прилично състояние, 90% от тротоарите и пространствата са занемарени. Не поради липса на пари, а поради липса на планиране и некомпетентност в общината. По време на санирането общината доказа с какви некомпетенти и повърхности специалисти разполага. Та санирането се случи, но редът и контролът на изпълнителите бяха пожелания. Градоустройтво в града липсва. Нормално планиране в урбанизираната част на града, което да прави града приветлив, и още повече в промишлените зони няма или е равнозначно на организиран хаус и води до гъстота на застрояване почти до 80%. В кварталите всяко възможно място се застрои, пълно е с улици без изход, което концентрира движението на определени места, паркоместата са лукс дори и извън центъра. Общо взето градът изглежда неуютно. Там където можеше да има градинка, фонтан, место с пейки се построиха сгради. Наблъсването е невъобразимо. Сранит
  • 22 jorj

    3 3 Отговор
    Извинявам се, и пете кошчета, за сметка на грешката удоволствието ви ще е пет раза больше !!!!!!
  • 23 Коментатор

    26 0 Отговор
    ...Сравтително добрите булеварди, Морската градина, плувни басейнчета и прословутата зала Арена не могат да компенсират лошо поддържаните улици, тротоари, фасади и междублокови пространства в квартарите. В центъра, по която и пресчка на Александровска да свиете, ще се натъкнете на неугледни улици и сгради. Скоро градът се снабди с нови контейнери за битовите отпадъци. Понеже са малко по големи от старите не се побират на предишните места и препречват тротоарите, стоят в малкото тревни площи или направо на улицата. Общото впечатление е че качеството на градските пространства не са променени към по-добро през последните години. Проблемът явно не е в парите, а в липсата на разумна и човекощадяща стратегия на общината за развитието на града. Така че още дълго градът ще е без облик и с квартали като в Близкия изток.
  • 24 Георгиев

    12 45 Отговор
    По принцип не си падам по коментарите, може би защото по-често са проводник на омраза. Но, тук не мога да се сдържа! Тази статия вероятно е насочена (или написана от..) към хора, които не са си подавали носа, навън от собствения град. Бургас (градът в който съм роден и живея) в последните години е пример за инфраструктурно развитие и добра градска среда. Най-добрият морски парк в БГ с най-хубавият градски плаж, най-много обновени обществени сгради, детски градини и училища. Какво да кажем за новите спортни зали и площадки?!

    Коментиран от #32

  • 25 Бургазлия

    26 2 Отговор
    А ти от хотел България до Морската ли си се разхождал само?!
  • 26 Blackthorn

    16 4 Отговор
    Авторът на статията да посети гетото София, следкоето Бургас ще му се види цвете!
  • 27 AzМария

    17 1 Отговор
    Ако става за въпрос цялата държава е същия кенеф...стар паваж ш разхвърляни боклуци ш дупки по пътищата има и в Пловдив и софия да не говорим за мизерните панели които в София са силно надценени....Мизерията е повсеместна!!!

    Коментиран от #29

  • 28 ЛиберAssТ

    10 19 Отговор
    Живея в Бургас от 13 години, занимавам се с професионално почистване и малко са местата в града, които не съм посещавал! И да е имало подобна картинка на горната, вече едва ли съществува! Градът не е идеален, не е и близо до идеалното, но в сравнение с повечето български градове, които съм видял си е направо луксозен!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Бургазлия

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "AzМария":

    Ах, Мария! А защо ли е така? Кой да ми каже...?!
  • 30 Бургазлия

    17 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЛиберAssТ":

    Може и да си прав. Но ни омръзна да живеем на грозни улици, с разбити тротоари. Минавал ли си по Гладстон или Македония. Улиците са като тунели заради непропорционално високите стради и претъпкани с коли и двама човека трудно се разминават по тротоарите, заради дупки, високи шахти и стеснения в тротоара, щото алчността е иляза 50 см тротоар
  • 31 056

    25 0 Отговор

    До коментар #28 от "ЛиберAssТ":

    Аз пък живея в Бургас от раждането ми. И си спомням ж.к Лазур преди 20 години и виждам на какво се превърна квартала сега - претъпкан с тъпи нови сгради квартал, в който не освен кооперации няма нищо, ни тревичка, ни дървета. Добре че морската е наблизо
  • 32 Попов

    36 2 Отговор

    До коментар #24 от "Георгиев":

    Георгиев, ти от кое село дойде в Бургас... Статията е абсолютно вярна, снимката е от кръстовището на "Копривщица" и "Перущица" в комплекс Лазур... От един град с безкраен нощен живот се превърна в призрачен град на отрепки и наркомани, заселен със човекоподобни от цялата околия.... За сведение... Роден съм в Бургас, жител на "Лазур" 42 години и знаещ целия град от последните 35 години насам... В момента емигрирал и живеещ в Германия заради тия убийци от ГЕРБ начело със кмета продажник... Да отива да яде скариди в "Приморец", крадец мръсен... А ти Георгиев, най-добре се връщай на село...

    Коментиран от #48

  • 33 Дедо от Стара Загора

    25 1 Отговор
    Ех Бургас , любим град , безброй спомени и много приятели , какво сториха с теб ?
  • 34 хохо

    0 10 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Някой ги организира да мучат!
    Контейнерите са нарисувани, поръчково е. Някакви хулиганчета

    Коментиран от #52

  • 35 astra

    19 0 Отговор
    Колкото и добър да е един кмет, след втория мандат, той върви в руслото, по утъпканата пътечка и третият мандат е застой, а четвъртият упадък. Същото е и в Пазарджик. Същото е и в държавата.
  • 36 Иван

    5 15 Отговор
    Факти, защо този който е писал тази поръчкова статия не застане с името си. Защото не ви стиска. Между другото каквито са статиите, такъв е и сайта, поръчков. После левите,че хората ви псуват и бият.
    Б
  • 37 jorj

    7 3 Отговор
    Модератора да ми върне коментара 20!!!!! Казах истината !!!! Руските свине от лукойл и българските им ибрикчии НЕПЛАЩА ДАНЪЦИ И ОЩЕТЯВАТ БЪЛГАРИЯ С ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ!!!!! ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА СЕ САМОСЕЗИРА!!!! ИЛИ ПАК ЩЕ ЧАКАМЕ АМЕРИКА НЦИТЕ!!!!
  • 38 Боби

    12 3 Отговор
    Браво 32... Добре го каза за кмета "слънце" мазен долен Престъпник....
  • 39 Бургас

    19 2 Отговор
    Истина е, че през последните години Бургас се промени към по-лошо. Беше прекрасен, с ведри, усмихнати хора, много бебешки колички, сигурен и надежден за младите хора, с перспективи. Не зная какво стана: кметът Николов ли се умори, поддаде се на пагубно партийно влияние ли, налагат му неправилни решения ли, не зная, но е факт- моят хубав морски град, с който се гордеех, е мръсен, непочистен, пълен с някакви типове, арогантни, некултурни, опасни на вид. Вечер не е приятно да се разхождаш из града. Младите бягат. Тревожен показател, кмете!
  • 40 Много жалко

    17 3 Отговор
    А беше градът на поетите, художниците и артистите! Имаше дух и особено очарование.
  • 41 Тъжен

    15 2 Отговор
    Кмета и общината работят за интересите на Караненов. Град без млади хора и ниски заплати.
    ЖАЛКО за Всички нас!
  • 42 Ехооо

    15 0 Отговор
    Не заблуждавйте читателите с невярна информация. Бургас няма две пристанища, а само едно, това на Домусчиев. Другото, което наричате пристанище и се води държавно, беше такова преди години. Сега е кръчмарска и хотелска зона. Умишлено го оставиха без работа за да могат няколко човека да развият частен бизнес. От милиони тонове товарооборот и хиляди работни места за града ни, го превърнаха в пустеещи кейови места и загуба за държавата.
  • 43 gfdsea

    6 0 Отговор
    Очевидно е, че Бургас ще бъде рай за имащите и ад за обикновените хора.
  • 44 Анти Трол

    1 1 Отговор
    А кой направи тази цигания? Димитър Николов ли, или може би Бойко Борисов?
  • 45 знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "100% ФЕЙК":

    Снимката е от ж.к Лазур Бургас
  • 46 Реалист

    3 9 Отговор
    Тази статия все едно е писала Корнелия Нинова.
  • 47 Нострадамус

    10 2 Отговор
    Освен морската и центъра всичко останало е катастрофа. Старият облик и архитектура на града са почти унищожени за тези няколко мандата на Николов. Реализират се безмислени мегаломански проекти без спазване на каквито и да е градоустройствени норми от строителни предприемачи, които се броят на пръсти. Очевидно обществените поръчки се печелят от едни и същи фирми, които бургазлии вече знаят наизуст. Презастрояването е потресаващо. Търсят се апетитни парцели с добра локация и се настройват с високи сгради, с плътност на застрояване многократно над нормата -пример застрояването на пл. Тройката до книжарница Хеликон. Градът е тотално обезличен в стремежа на кмета и администрацията без каквато и да е идея и познания да заимстват нещичко там където са ходили в Европа.
  • 48 Ееее при Жишев беше рай нали

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "Попов":

    Колко си годишен
  • 49 Ivan

    5 0 Отговор
    Снимката е от Бургас, това е кръстовището на ул. Копривщица и ул. Перущица, всички контейнери, не само в Лазур, изглеждат така сутрин и следобяд. Мръсотия и мизерия, само морската градина се поддържа добре-за пред туристите.
  • 50 1968

    3 2 Отговор
    Хора Хеликонът се изнася!!! Ще събарят сградата! Да спрем багерите с тела! Писна ми!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 dan

    0 0 Отговор
    Бургас - най-добрият град за живеене!!!
    май вече е минало!
  • 54 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    За кого и за какво крематориум ? За кмета или за боклуците на кмета? "Локали за одежди"?!? локал / БТРечник / - голямо питейно и увеселително заведение ..........Майтап бе, Уили.........
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.