16 Юни, 2020 08:17 8 095 41

Тотото било на колене пред лотариите на Божков

  • тото-
  • спортен тотализатор

Красен Кралев не отпуснал нито лев за физкултурни салони, 100% от средствата – прилапани от спортните федерации

Тотото било на колене пред лотариите на Божков - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Държавният спортен тотализатор е бил обречен да работи на загуба през последните години заради лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на частните лотарии на хазартния бос Васил Божков. 

Това стана ясно от първия одит на тотализатора, направен от Сметната палата. Той е за периода на бума на частните лотарии – 2017 г. и 2018 г., макар че съдържа данни от 2014 г. насам, пише "Медиапул".

От одита не става ясно дали проблемното финансово управление на тотото е било стечение на обстоятелствата или има и умишлени действия за подкопаване на пазарните позиции на държавния хазартен оператор.

5 години работа на загуба

Основната констатация на палатата е, че правната рамка не е осигурила равни пазарни условия за работата на тотализатора, адекватни на тези, при които са оперирали частните конкуренти на БСТ – всички, свързани с бизнесмена Васил Божков.

"Финансовото състояние на ДП БСТ през одитирания период е нестабилно и с тенденция към влошаване", констатират одиторите. "През одитирания период дейността на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" не е достатъчно ефективна и ефикасна, което основно се дължи на конкуренцията от страна на частни организатори на хазартни игри, които имат нормативно обусловени пазарни предимства пред държавното предприятие", пише в одита.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор отчита намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков "Ню Геймс" и "Националната лотария", достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г.

На фона на намаляващите си приходи тотализаторът прави твърде високи отчисления към министерството на спорта, смята палатата.

"Размерът на вноските за спорт към Министерството на младежта и спорта е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност", посочва Сметната палата. През 2014 г. тотализаторът е отчислил на спортното ведомство над 29 млн. лв., а през 2018 г. - над 25 млн. лв., които формират над 90% от бюджета на министерството.

Според палатата това са твърде високи вноски на фона на възможностите на тотализатора след плащането на дължимите данъци и такси за хазарт. Одитът на Сметната палата потвърждава скандалната новина, че след 2014 г. конкурентните предприятия на тотализатора – всичките свързани с хазартния бос Васил Божков, са плащали между 42% и 49% от дължимата такса за хазарт на фона на внасяното от тотото. Така, според Сметната палата, държавното предприятие е било принудено да работи в условията на нелоялна конкуренция.

Наскоро Божков призна, че облекченото облагане на неговите фирми не е случайно, а е в резултат на рекета, който са упражнявали върху него управляващите. Обвиняемият в 18 престъпления бизнесмен прати сигнал в прокуратурата, че е предал над 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Агресивна реклама, проблемен договор с бТВ

Агресивната ТВ реклама на частните лотарийни игри също е отчетено в одита като огромно предизвикателство в ущърб на държавното предприятие. Палатата дори цитира констатации на СЕМ, въз основа на които прави извода, че рекламите на частните лотарии са били в нарушение на забраната в закона.

Сметната палата е направила подробен анализ на рекламния договор на тотализатора с бТВ, действал от 2016 г. до май 2020 г., но той е заличен от публичния доклад с обяснението, че информацията представлявала търговска тайна. "Договорът за предоставяне на програмно време и осигуряване на телевизионно време, сключен с "БТВ Медиа Груп" ЕАД е със заложени финансови и други параметри, за които няма увереност, че са изгодни за предприятието", гласи заключението на Сметната палата. Именно с подобни съображения контрактът не бе подновен преди около месец.

Палатата разкрива и интересно обстоятелство около предложения от Валери Симеонов през 2018 г. първи законопроект за ограничаване на рекламата и продажбата на лотарийни билети. Оказва се, че тотализаторът е излязъл със становище в подкрепа на проекта и дори е предложил важни идеи като например забраната за реклама на хазарт да отпада, ако операторът отчислява 15% от постъпленията си за спонсориране на спортни и културни мероприятия, а също и задължение за идентифициране на лицата при изплащане на печалби над 200 лв. След разговор с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и неговия екип обаче предложенията на тотализатора по законопроекта мистериозно изчезват от официалната му позиция.

Нито лев за спорта в училищата

Едно от най-абсурдните разкрития на Сметната палата е, че по време на одитирания период (2017-2018 г.) спортният министър Красен Кралев не е отпуснал нито лев от парите на тотализатора за физкултурни салони в държавните и общинските училища, както изисква законът. За сметка на това, всички пари са прилапани от спортните федерации.

По данни, цитирани от одиторите, над половината училища в страната не могат да провеждат нормално часовете по физическо възпитание и спорт заради липсата на съоръжения. От 2591 училища в страната едва 697 имат физкултурен салон с минимално изискуемата площ от 800 кв. м., а 478 училища са без помещения за спорт.

На този фон Кралев дори не е благоволил да издаде наредба за финансиране на учебните заведения.

Сметната палата е констатирала и проблемни спонсорства и дарения, правени от тотализатора на отделни спортни организации и спортисти с негово решение, което е недопустимо.

През февруари тази година ръководството на тотото бе изцяло сменено, като в него за пръв път влязоха двама представители на финансовото министерство с цел да се подобри състоянието на държавната компания.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да джурка топките и два тиража еднакви

    27 8 Отговор
    Хах, та какви саму разходите на това тото, че чак пък на загуба да бачкало.

    Коментиран от #7, #11, #33

  • 2 Горанчо

    35 2 Отговор
    Хм, интересно, за пръв път чувам това. Аз мислех че всичките пари отиват за физкултурни салони, медицински топки, шведски стени, народна топка и надбягвания с чували...
  • 3 Сичко е лъжа и измама

    54 1 Отговор
    Не си даваите парите за никви билети тото или ефбетове сичко е грабеж всичко е фарс
  • 4 БЛАГОДАРЯ НА Дон Валери Симеонов

    28 16 Отговор
    БЕШЕ АБСУРДНО ДА СЕ ПРОДАВАТ БИЛЕТИТЕ НА БОЖКОВ В СУПЕРМАРКЕТИТЕ И ДР. МАГАЗИНЧЕТА, КУЦО И САКАТО БЯХА ЗАРИБЕНИ И СИ ДАВАХА И ПОСЛЕДНИТЕ ЛЕВЧЕТА, ЕВАЛА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ - ЧОВЕКЪТ КОЙТО ПРЕМАХНА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ

    Коментиран от #17

  • 5 Експерт

    16 3 Отговор
    Да флират в 17:10h спират да обработват фишове, уж тегленето е в 18:30 h един час и 30 мин. какво се случва?

    Коментиран от #14, #26

  • 6 Да ама не

    11 1 Отговор
    Не за зали и спортни клубове.
    Основно отиват за ПЕНСИИ НА 17 18 19 ГОДИШНИ девойки , и то пожизнено.
    Олимпийските медали са всепризнати,
    Не им оспорваме и положения труд и усилия, нека да е тавана на пенсията НО ПРИ ДОСТИГАНЕ НА ПЕСИОННА ВЪЗРАСТ €£¥₩ СЕГА
    ЗА ЗЛ.МЕДАЛ 3 СРЕДНИ ЗАПЛ.++
    СР . МЕДАЛ 90% ОТ ГОРНОТ И Т.Н.
    Т.Е. С натрупване по над 10 000 , 15 000 хил.лв на месец на 1 девоиче. ПОЖИЗНЕНО.

    Коментиран от #23

  • 7 Private Spaсe

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "да джурка топките и два тиража еднакви":

    Плащат заплата по 500-600 лв много ги натоварва!
  • 8 Мим

    15 2 Отговор
    Става ясно,че с тия 60 милиона се е отчитал Божков.Ето една гпляма корупция,е кой е виновния и за прокурор!!!
  • 9 габровец от варна

    26 2 Отговор
    Как може тотото да е на загуба?Туй да не е някоя фабрика за вафли?Абе що ни лъжат като малки деца...
  • 10 Иво

    19 1 Отговор
    Грабеж, грабеж и пак грабеж незнам затворите нямат такъв капацитет ако се докажат обвиненията към власт имащите?
  • 11 Перун

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "да джурка топките и два тиража еднакви":

    Имат договор за реклама с "правилната" рекламна агенция. Питайте Кралев за бизнеса на майка му!
  • 12 Фактъ

    16 3 Отговор
    При герб , само грабежи и фалити ! Нищо за физкултурните салони в училищата , но за къщи в Барселона , Ярема и къде ли още не , има !
  • 13 реалист

    12 3 Отговор
    тотото отново ще е на загуба, защото го управляват хора, които нямат никакво понятие от мениджмънт, а и указанията, спуснато отгоре са средствата да се насочват по друго направление. колко хора сега ходят в тотото????? пунктовета са празни.
  • 14 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    Тичат да ги носят с чували в склада,после склада се запечатва пред комисия от 3 човека .Следва изработване на бланка по която се проверяват талончетата и после едни женици налагат бланката върху всяко талонче и стигат до победителя.Така се процедираше преди компютрите.
  • 15 Един капитан

    9 0 Отговор
    И сега върви нагласяне на топките и непечеливши талони в изобилие, за да избиват загубите. Който участва що годе редовно в тотализатора не може да не е забелязал горепосочените факти!
  • 16 ТРОПЧО

    11 1 Отговор
    МИ ТО ТОВА Е ДЪРЖАВНОТО ЗАПЛАТА 500 ЛВ. И КРАЖБА ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ ТЕ ЗА ТОВА ИСКАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ТОТО ГОРИВА АЛКОХОЛ И ТН. МИНИСТЪРА НА СПОРТА 180 КИЛА КО ДА ЧАКАШ ОТ ЧОВЕК НИКОГА НЕ СПОРТУВАЛ ОСВЕН НА МАСА Н3ЩО АМА НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ЧАКАШ - ША СЪ ОПАИМИ АМА НЕ ЗНАМ КОГА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 17 ТРОПЧО

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "БЛАГОДАРЯ НА Дон Валери Симеонов":

    СИГУРНО СТЕ РОДНИНА С ВАЛЕРКАТА - С ТЕЗ РАЗСЪЖДЕНИЯ 100% ИМАШ ОТКЛОНЕНИЯ НЯКОИ ДА ГИ КАРА ДА ТЪРКАТ БИЛЕТЧЕТА НЕ СЕ СЕЩАМ ТЪРКАТ ЩОТО СА ПРОСТИ И АЛЧНИ ЗА ТОВА ТО И ХУБАВИТЕ КОЛИ И ЖЕНИ ГИ БЛАЗНЯТ АМА ........НЕ СТАВА НЕ Е ЗА СЕКИ
  • 18 ИЯО

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тотото било на колене пред лотарията на Божков:
    За разлика от тотото Божков не пуска 3 еднакви награди ,а да пише ,яе има една за разлика от тотото,които могат спокойно да пускат едни и същи числа цяла година.
  • 19 темерут

    7 2 Отговор
    Трябва да ви призная, че нито Божков, нито тотото не са спечелили от мен дори 1 ст. Затова не ги мразя. Насила не са бръкнали на никого в джоба.
  • 20 muzis

    5 1 Отговор
    който си плаща печели ,тотото и спорта да го духат! Така е в България

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 варненец

    5 1 Отговор
    и В ТОТОТО ИМА НЕЩО МНОГО МЪГЛИВО И ГНИЛО .ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 5-10 ГОДИНИ, МИЛИОНИТЕ МУ ИЗЧЕЗВАТ БЕЗСЛЕДНО,И ХОРАТА НЕ ВЯРВАТ ЧЕ Е ЧЕСТНО И КОРЕКТНО
  • 23 333

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    Не са три средни, а три минимални. Под 2000лв. И дължат данък върху тези пари. Момичетата това работят. Виждал ли си гимнастичка на 40 да се състезава? Около 200 човека вземат олимпийски пенсии в България. Голяма част от тях са пенсионери. Това са много малка част от тия 30 милиона годишно.
  • 24 йокин

    0 1 Отговор
    Тропчо-ВЯРНО,ГО Е КАЗАЛ,НИКОЙ,не Ви кара,НАСИЛА,ДА ТЪРКАТЕ,ТАЛОНИ,ДА ИГРАЕТЕ,ТОТО.
  • 25 Леонид Брежнев

    3 2 Отговор
    Истинска лотария имаше единствено по бай Тошево време !!! Всичко след това си е жива измама !!! Ама като има и шарани ще има и кой да ги лови на въдицата !!!
  • 26 Тото нещастник

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Експерт":

    Пускат доквантов компютър с програмата закупена от майката на Дебелянчо,компа джурка числата,минута две и печелившите числа отиват в делиормана,при членовете на дпс...
  • 27 qwerty

    2 0 Отговор
    Eднo oт нaй-aбcурднитe рaзкрития нa Cмeтнaтa пaлaтa e, чe пo врeмe нa oдитирaния пeриoд (2017-2018 г.) cпoртният миниcтър Крaceн Крaлeв нe e oтпуcнaл нитo лeв oт пaритe нa тoтaлизaтoрa зa физкултурни caлoни в държaвнитe и oбщинcкитe училищa, кaктo изиcквa зaкoнът. Зa cмeткa нa тoвa, вcички пaри ca прилaпaни oт cпoртнитe фeдeрaции.
    Повече няма какво да се говори и пише - преди години една женица се опита да проследи парите по федерациите и след 2 дни я уволниха от министерството - там е заровено кучето.
  • 28 ТУК ОБАЧЕ МОЖЕ

    0 1 Отговор
    ТОВА Е ЛЪЖА - НЯМА ЛОГИКА
  • 29 тотото

    2 0 Отговор
    И ся ко стана тотото цъфна и върза милиони заблудени за печалба и е на печалба така ли? Да ама не. Там се краде както винаги с финес....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГазоНосеЦ

    2 1 Отговор
    Имам въпроси ? Кой даде на Божков монопола над ЛОТАРИИТЕ ? Кой го остави да не плаща пълни данъци ? Кой години наред НЕ ГО ЗАКАЧАШЕ ? Кой искаше и получаваше милиони за рушвети и подкупи от Божков , за да си краде необезпокояван ? КОЙ ? .....Знаете КОЙ е този КОЙ ! Знаете КОЙ спи с кюлчета и евро на шкафчето ! Кой ли е този ТОЙ !
  • 32 гост

    2 0 Отговор
    К.Кралев е крал от спортния тотализатор. Няма друго лоично обяснение.
  • 33 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "да джурка топките и два тиража еднакви":

    Как какви разходи? Храни ненаялите се от министерството на спорта...
  • 34 селтак

    3 0 Отговор
    Да ама от Божковата лотария по 5 по 10 понекой път 50,100! От тия абсолютно нищо!
  • 35 Отец Нафърфории

    4 0 Отговор
    Освен това, бг- раята трябва да разбере,че дори да улучи Джакпот- никога няма да е реален милионер .Оказва се,че ПРАВИЛНИКА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ на джакпот никъде не е поставен на видно място ,в тото пунктовете.А там е фиксирано: Пример: улучи ли сте 6/49 Джакпот.И вече се чувствате,и изживявате,като милионер.Но- първо и задължително условие.Да ви използват Задължително като рекламно лице( не можеш да отказваш) по медии,и спец.рекламни предвавания.Без да претендираш за заплащане.Това,че може да не искаш,да те разбере цяла България- не става.Второ: Пример.Имате 2 милиона печалба.Но няма превод на сумата.След " рекламките" превод от 500 х еднократно. Това е! Остатъка ще получиш за 84 месеца( 7 години) на равни преводи.Някой ще каже.Абе аз да улуча,такива пари! Да,вярно е! Не са малко 500 х накуп.НО НЕ СИ МИЛИОНЕР ,КАКТО ТЕ ПОКАЗВАТ ПО МЕДИИТЕ С ЧЕКА! Същия номер го имаше и прилагаше оня- бахар захар.Нареждаше нещастниците като говеда за продан всяка вечер.С чекове за 5-10-20 бона.И офчето стадо отвън,купува билети и търка ли търка.Да стане милионер.Но там срока ( ако изобщо има улучили) е 20 години.На час по лъжичка.Ама иначе си МИЛИОНЕР!Ментраджииска държава сме.Испания,Германия,щатите изплащат стотици милиони веднага.Има определен % данък,но другото веднага до цент.Тук Андрешковски мурафети.Над 95% от парите отиват за заплати на търчитопковците.Да има за силикон джуки и цици,айфон и Малдиви.

    Коментиран от #36

  • 36 0808

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Отец Нафърфории":

    ... тоя министър Крадлев трябва да се подложи на тест : 20 (двадесет) лицеви опори и 5 набирания на лоста... ако ги направи продължава, ако ли не - да си заминава...Ениуей това е министър на Спорта... ама то и шефа му Спящата красавица е същия "спортист"...
  • 37 Patton Mайк

    1 0 Отговор
    Кой позволи това нещо да стане ? Кой ? Бай Ганьо Банкянски и неговата ШАЙКА , наречена ХУнта , а защо не и КЛИКА ! Той даде баницата на Божков и после го пита , ЗАЩО Я ЯДЕ !
  • 38 Капиталист

    1 0 Отговор
    Край на търкането! Хващайте се за работа.
  • 39 Разум

    1 0 Отговор
    Влади Горанов няма да подаде оставка, защото това не са "престъпления" а "недоразумения". Той си е закопал в буркани неговите милиони, и реално единствено го касае дали ще го опандизят за рекет и корупция.
  • 40 Дядо Йоцо

    1 0 Отговор
    слепи ли сте, от как е демокрация с всичко държавно е така - вижте Български пощи - носяят на гърба си частните куриерски фирми,,, вижте БДЖ .. убито от частните превозвачи .. гледайте бе слепци, за да видите ... продадоха даже държавната печатница за пари ...
  • 41 куку

    0 0 Отговор
    Този народ тъп ли е да играе каквото й да е тото? Тези прости овце осъзнават ли, че си дават жълтите стотинки на изроди да забогатяват? Ако не играете тези изроди ще забогатеят ли? Държат ви на ниски заплати и ви карат да теглите заеми и играете тото, а вие като стадо говеда изпълнявате.