ФАКТИ.БГ

Тотото било на колене пред лотариите на Божков

Красен Кралев не отпуснал нито лев за физкултурни салони, 100% от средствата – прилапани от спортните федерации

Публикувана: 16 Юни, 2020 08:17
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7432
Тотото било на колене пред лотариите на Божков
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Държавният спортен тотализатор е бил обречен да работи на загуба през последните години заради лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на частните лотарии на хазартния бос Васил Божков. 

Това стана ясно от първия одит на тотализатора, направен от Сметната палата. Той е за периода на бума на частните лотарии – 2017 г. и 2018 г., макар че съдържа данни от 2014 г. насам, пише "Медиапул".

От одита не става ясно дали проблемното финансово управление на тотото е било стечение на обстоятелствата или има и умишлени действия за подкопаване на пазарните позиции на държавния хазартен оператор.

5 години работа на загуба

Основната констатация на палатата е, че правната рамка не е осигурила равни пазарни условия за работата на тотализатора, адекватни на тези, при които са оперирали частните конкуренти на БСТ – всички, свързани с бизнесмена Васил Божков.

"Финансовото състояние на ДП БСТ през одитирания период е нестабилно и с тенденция към влошаване", констатират одиторите. "През одитирания период дейността на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" не е достатъчно ефективна и ефикасна, което основно се дължи на конкуренцията от страна на частни организатори на хазартни игри, които имат нормативно обусловени пазарни предимства пред държавното предприятие", пише в одита.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор отчита намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков "Ню Геймс" и "Националната лотария", достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г.

На фона на намаляващите си приходи тотализаторът прави твърде високи отчисления към министерството на спорта, смята палатата.

"Размерът на вноските за спорт към Министерството на младежта и спорта е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност", посочва Сметната палата. През 2014 г. тотализаторът е отчислил на спортното ведомство над 29 млн. лв., а през 2018 г. - над 25 млн. лв., които формират над 90% от бюджета на министерството.

Според палатата това са твърде високи вноски на фона на възможностите на тотализатора след плащането на дължимите данъци и такси за хазарт. Одитът на Сметната палата потвърждава скандалната новина, че след 2014 г. конкурентните предприятия на тотализатора – всичките свързани с хазартния бос Васил Божков, са плащали между 42% и 49% от дължимата такса за хазарт на фона на внасяното от тотото. Така, според Сметната палата, държавното предприятие е било принудено да работи в условията на нелоялна конкуренция.

Наскоро Божков призна, че облекченото облагане на неговите фирми не е случайно, а е в резултат на рекета, който са упражнявали върху него управляващите. Обвиняемият в 18 престъпления бизнесмен прати сигнал в прокуратурата, че е предал над 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Агресивна реклама, проблемен договор с бТВ

Агресивната ТВ реклама на частните лотарийни игри също е отчетено в одита като огромно предизвикателство в ущърб на държавното предприятие. Палатата дори цитира констатации на СЕМ, въз основа на които прави извода, че рекламите на частните лотарии са били в нарушение на забраната в закона.

Сметната палата е направила подробен анализ на рекламния договор на тотализатора с бТВ, действал от 2016 г. до май 2020 г., но той е заличен от публичния доклад с обяснението, че информацията представлявала търговска тайна. "Договорът за предоставяне на програмно време и осигуряване на телевизионно време, сключен с "БТВ Медиа Груп" ЕАД е със заложени финансови и други параметри, за които няма увереност, че са изгодни за предприятието", гласи заключението на Сметната палата. Именно с подобни съображения контрактът не бе подновен преди около месец.

Палатата разкрива и интересно обстоятелство около предложения от Валери Симеонов през 2018 г. първи законопроект за ограничаване на рекламата и продажбата на лотарийни билети. Оказва се, че тотализаторът е излязъл със становище в подкрепа на проекта и дори е предложил важни идеи като например забраната за реклама на хазарт да отпада, ако операторът отчислява 15% от постъпленията си за спонсориране на спортни и културни мероприятия, а също и задължение за идентифициране на лицата при изплащане на печалби над 200 лв. След разговор с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и неговия екип обаче предложенията на тотализатора по законопроекта мистериозно изчезват от официалната му позиция.

Нито лев за спорта в училищата

Едно от най-абсурдните разкрития на Сметната палата е, че по време на одитирания период (2017-2018 г.) спортният министър Красен Кралев не е отпуснал нито лев от парите на тотализатора за физкултурни салони в държавните и общинските училища, както изисква законът. За сметка на това, всички пари са прилапани от спортните федерации.

По данни, цитирани от одиторите, над половината училища в страната не могат да провеждат нормално часовете по физическо възпитание и спорт заради липсата на съоръжения. От 2591 училища в страната едва 697 имат физкултурен салон с минимално изискуемата площ от 800 кв. м., а 478 училища са без помещения за спорт.

На този фон Кралев дори не е благоволил да издаде наредба за финансиране на учебните заведения.

Сметната палата е констатирала и проблемни спонсорства и дарения, правени от тотализатора на отделни спортни организации и спортисти с негово решение, което е недопустимо.

През февруари тази година ръководството на тотото бе изцяло сменено, като в него за пръв път влязоха двама представители на финансовото министерство с цел да се подобри състоянието на държавната компания.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
да джурка топките и два тиража еднакви
1 Отговор
Хах, та какви саму разходите на това тото, че чак пък на загуба да бачкало.

Коментиран от #7, #11, #33


Оценка:
-8 +27

Горанчо
2 Отговор
Хм, интересно, за пръв път чувам това. Аз мислех че всичките пари отиват за физкултурни салони, медицински топки, шведски стени, народна топка и надбягвания с чували...

Оценка:
-2 +35

Сичко е лъжа и измама
3 Отговор
Не си даваите парите за никви билети тото или ефбетове сичко е грабеж всичко е фарс

Оценка:
-1 +54

БЛАГОДАРЯ НА Дон Валери Симеонов
4 Отговор
БЕШЕ АБСУРДНО ДА СЕ ПРОДАВАТ БИЛЕТИТЕ НА БОЖКОВ В СУПЕРМАРКЕТИТЕ И ДР. МАГАЗИНЧЕТА, КУЦО И САКАТО БЯХА ЗАРИБЕНИ И СИ ДАВАХА И ПОСЛЕДНИТЕ ЛЕВЧЕТА, ЕВАЛА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ - ЧОВЕКЪТ КОЙТО ПРЕМАХНА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ

Коментиран от #17


Оценка:
-16 +28

Експерт
5 Отговор
Да флират в 17:10h спират да обработват фишове, уж тегленето е в 18:30 h един час и 30 мин. какво се случва?

Коментиран от #14, #26


Оценка:
-3 +16

Да ама не
6 Отговор
Не за зали и спортни клубове.
Основно отиват за ПЕНСИИ НА 17 18 19 ГОДИШНИ девойки , и то пожизнено.
Олимпийските медали са всепризнати,
Не им оспорваме и положения труд и усилия, нека да е тавана на пенсията НО ПРИ ДОСТИГАНЕ НА ПЕСИОННА ВЪЗРАСТ €£¥₩ СЕГА
ЗА ЗЛ.МЕДАЛ 3 СРЕДНИ ЗАПЛ.++
СР . МЕДАЛ 90% ОТ ГОРНОТ И Т.Н.
Т.Е. С натрупване по над 10 000 , 15 000 хил.лв на месец на 1 девоиче. ПОЖИЗНЕНО.

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +11

Private Spaсe
7 Отговор

До коментар #1 от "да джурка топките и два тиража еднакви":


Плащат заплата по 500-600 лв много ги натоварва!

Оценка:
-1 +12

Мим
8 Отговор
Става ясно,че с тия 60 милиона се е отчитал Божков.Ето една гпляма корупция,е кой е виновния и за прокурор!!!

Оценка:
-2 +15

габровец от варна
9 Отговор
Как може тотото да е на загуба?Туй да не е някоя фабрика за вафли?Абе що ни лъжат като малки деца...

Оценка:
-2 +26

Иво
10 Отговор
Грабеж, грабеж и пак грабеж незнам затворите нямат такъв капацитет ако се докажат обвиненията към власт имащите?

Оценка:
-1 +19

Перун
11 Отговор

До коментар #1 от "да джурка топките и два тиража еднакви":


Имат договор за реклама с "правилната" рекламна агенция. Питайте Кралев за бизнеса на майка му!

Оценка:
-1 +14

Фактъ
12 Отговор
При герб , само грабежи и фалити ! Нищо за физкултурните салони в училищата , но за къщи в Барселона , Ярема и къде ли още не , има !

Оценка:
-3 +16

реалист
13 Отговор
тотото отново ще е на загуба, защото го управляват хора, които нямат никакво понятие от мениджмънт, а и указанията, спуснато отгоре са средствата да се насочват по друго направление. колко хора сега ходят в тотото????? пунктовета са празни.

Оценка:
-3 +12

гост
14 Отговор

До коментар #5 от "Експерт":


Тичат да ги носят с чували в склада,после склада се запечатва пред комисия от 3 човека .Следва изработване на бланка по която се проверяват талончетата и после едни женици налагат бланката върху всяко талонче и стигат до победителя.Така се процедираше преди компютрите.

Оценка:
-1 +10

Един капитан
15 Отговор
И сега върви нагласяне на топките и непечеливши талони в изобилие, за да избиват загубите. Който участва що годе редовно в тотализатора не може да не е забелязал горепосочените факти!

Оценка:
-0 +9

ТРОПЧО
16 Отговор
МИ ТО ТОВА Е ДЪРЖАВНОТО ЗАПЛАТА 500 ЛВ. И КРАЖБА ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ ТЕ ЗА ТОВА ИСКАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ТОТО ГОРИВА АЛКОХОЛ И ТН. МИНИСТЪРА НА СПОРТА 180 КИЛА КО ДА ЧАКАШ ОТ ЧОВЕК НИКОГА НЕ СПОРТУВАЛ ОСВЕН НА МАСА Н3ЩО АМА НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ЧАКАШ - ША СЪ ОПАИМИ АМА НЕ ЗНАМ КОГА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Оценка:
-1 +11

ТРОПЧО
17 Отговор

До коментар #4 от "БЛАГОДАРЯ НА Дон Валери Симеонов":


СИГУРНО СТЕ РОДНИНА С ВАЛЕРКАТА - С ТЕЗ РАЗСЪЖДЕНИЯ 100% ИМАШ ОТКЛОНЕНИЯ НЯКОИ ДА ГИ КАРА ДА ТЪРКАТ БИЛЕТЧЕТА НЕ СЕ СЕЩАМ ТЪРКАТ ЩОТО СА ПРОСТИ И АЛЧНИ ЗА ТОВА ТО И ХУБАВИТЕ КОЛИ И ЖЕНИ ГИ БЛАЗНЯТ АМА ........НЕ СТАВА НЕ Е ЗА СЕКИ

Оценка:
-3 +12

ИЯО
18 Отговор
Публикувано във факти.бг: Тотото било на колене пред лотарията на Божков:
За разлика от тотото Божков не пуска 3 еднакви награди ,а да пише ,яе има една за разлика от тотото,които могат спокойно да пускат едни и същи числа цяла година.

Оценка:
-0 +4

темерут
19 Отговор
Трябва да ви призная, че нито Божков, нито тотото не са спечелили от мен дори 1 ст. Затова не ги мразя. Насила не са бръкнали на никого в джоба.

Оценка:
-2 +7

muzis
20 Отговор
който си плаща печели ,тотото и спорта да го духат! Така е в България

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +5

21
Този коментар е премахнат от модератор.
варненец
22 Отговор
и В ТОТОТО ИМА НЕЩО МНОГО МЪГЛИВО И ГНИЛО .ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 5-10 ГОДИНИ, МИЛИОНИТЕ МУ ИЗЧЕЗВАТ БЕЗСЛЕДНО,И ХОРАТА НЕ ВЯРВАТ ЧЕ Е ЧЕСТНО И КОРЕКТНО

Оценка:
-1 +5

333
23 Отговор

До коментар #6 от "Да ама не":


Не са три средни, а три минимални. Под 2000лв. И дължат данък върху тези пари. Момичетата това работят. Виждал ли си гимнастичка на 40 да се състезава? Около 200 човека вземат олимпийски пенсии в България. Голяма част от тях са пенсионери. Това са много малка част от тия 30 милиона годишно.

Оценка:
-1 +1

йокин
24 Отговор
Тропчо-ВЯРНО,ГО Е КАЗАЛ,НИКОЙ,не Ви кара,НАСИЛА,ДА ТЪРКАТЕ,ТАЛОНИ,ДА ИГРАЕТЕ,ТОТО.

Оценка:
-1 +0

Леонид Брежнев
25 Отговор
Истинска лотария имаше единствено по бай Тошево време !!! Всичко след това си е жива измама !!! Ама като има и шарани ще има и кой да ги лови на въдицата !!!

Оценка:
-2 +3

Тото нещастник
26 Отговор

До коментар #5 от "Експерт":


Пускат доквантов компютър с програмата закупена от майката на Дебелянчо,компа джурка числата,минута две и печелившите числа отиват в делиормана,при членовете на дпс...

Оценка:
-0 +2

qwerty
27 Отговор
Eднo oт нaй-aбcурднитe рaзкрития нa Cмeтнaтa пaлaтa e, чe пo врeмe нa oдитирaния пeриoд (2017-2018 г.) cпoртният миниcтър Крaceн Крaлeв нe e oтпуcнaл нитo лeв oт пaритe нa тoтaлизaтoрa зa физкултурни caлoни в държaвнитe и oбщинcкитe училищa, кaктo изиcквa зaкoнът. Зa cмeткa нa тoвa, вcички пaри ca прилaпaни oт cпoртнитe фeдeрaции.
Повече няма какво да се говори и пише - преди години една женица се опита да проследи парите по федерациите и след 2 дни я уволниха от министерството - там е заровено кучето.

Оценка:
-0 +2

ТУК ОБАЧЕ МОЖЕ
28 Отговор
ТОВА Е ЛЪЖА - НЯМА ЛОГИКА

Оценка:
-1 +0

тотото
29 Отговор
И ся ко стана тотото цъфна и върза милиони заблудени за печалба и е на печалба така ли? Да ама не. Там се краде както винаги с финес....

Оценка:
-0 +2

30
Този коментар е премахнат от модератор.
ГазоНосеЦ
31 Отговор
Имам въпроси ? Кой даде на Божков монопола над ЛОТАРИИТЕ ? Кой го остави да не плаща пълни данъци ? Кой години наред НЕ ГО ЗАКАЧАШЕ ? Кой искаше и получаваше милиони за рушвети и подкупи от Божков , за да си краде необезпокояван ? КОЙ ? .....Знаете КОЙ е този КОЙ ! Знаете КОЙ спи с кюлчета и евро на шкафчето ! Кой ли е този ТОЙ !

Оценка:
-1 +2

гост
32 Отговор
К.Кралев е крал от спортния тотализатор. Няма друго лоично обяснение.

Оценка:
-0 +2

куку руку ку
33 Отговор

До коментар #1 от "да джурка топките и два тиража еднакви":


Как какви разходи? Храни ненаялите се от министерството на спорта...

Оценка:
-0 +2

селтак
34 Отговор
Да ама от Божковата лотария по 5 по 10 понекой път 50,100! От тия абсолютно нищо!

Оценка:
-0 +3

Отец Нафърфории
35 Отговор
Освен това, бг- раята трябва да разбере,че дори да улучи Джакпот- никога няма да е реален милионер .Оказва се,че ПРАВИЛНИКА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ на джакпот никъде не е поставен на видно място ,в тото пунктовете.А там е фиксирано: Пример: улучи ли сте 6/49 Джакпот.И вече се чувствате,и изживявате,като милионер.Но- първо и задължително условие.Да ви използват Задължително като рекламно лице( не можеш да отказваш) по медии,и спец.рекламни предвавания.Без да претендираш за заплащане.Това,че може да не искаш,да те разбере цяла България- не става.Второ: Пример.Имате 2 милиона печалба.Но няма превод на сумата.След " рекламките" превод от 500 х еднократно. Това е! Остатъка ще получиш за 84 месеца( 7 години) на равни преводи.Някой ще каже.Абе аз да улуча,такива пари! Да,вярно е! Не са малко 500 х накуп.НО НЕ СИ МИЛИОНЕР ,КАКТО ТЕ ПОКАЗВАТ ПО МЕДИИТЕ С ЧЕКА! Същия номер го имаше и прилагаше оня- бахар захар.Нареждаше нещастниците като говеда за продан всяка вечер.С чекове за 5-10-20 бона.И офчето стадо отвън,купува билети и търка ли търка.Да стане милионер.Но там срока ( ако изобщо има улучили) е 20 години.На час по лъжичка.Ама иначе си МИЛИОНЕР!Ментраджииска държава сме.Испания,Германия,щатите изплащат стотици милиони веднага.Има определен % данък,но другото веднага до цент.Тук Андрешковски мурафети.Над 95% от парите отиват за заплати на търчитопковците.Да има за силикон джуки и цици,айфон и Малдиви.

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +4

0808
36 Отговор

До коментар #35 от "Отец Нафърфории":


... тоя министър Крадлев трябва да се подложи на тест : 20 (двадесет) лицеви опори и 5 набирания на лоста... ако ги направи продължава, ако ли не - да си заминава...Ениуей това е министър на Спорта... ама то и шефа му Спящата красавица е същия "спортист"...

Оценка:
-0 +1

Patton Mайк
37 Отговор
Кой позволи това нещо да стане ? Кой ? Бай Ганьо Банкянски и неговата ШАЙКА , наречена ХУнта , а защо не и КЛИКА ! Той даде баницата на Божков и после го пита , ЗАЩО Я ЯДЕ !

Оценка:
-0 +1

Капиталист
38 Отговор
Край на търкането! Хващайте се за работа.

Оценка:
-0 +1

Разум
39 Отговор
Влади Горанов няма да подаде оставка, защото това не са "престъпления" а "недоразумения". Той си е закопал в буркани неговите милиони, и реално единствено го касае дали ще го опандизят за рекет и корупция.

Оценка:
-0 +1

Дядо Йоцо
40 Отговор
слепи ли сте, от как е демокрация с всичко държавно е така - вижте Български пощи - носяят на гърба си частните куриерски фирми,,, вижте БДЖ .. убито от частните превозвачи .. гледайте бе слепци, за да видите ... продадоха даже държавната печатница за пари ...

Оценка:
-0 +1

куку
41 Отговор
Този народ тъп ли е да играе каквото й да е тото? Тези прости овце осъзнават ли, че си дават жълтите стотинки на изроди да забогатяват? Ако не играете тези изроди ще забогатеят ли? Държат ви на ниски заплати и ви карат да теглите заеми и играете тото, а вие като стадо говеда изпълнявате.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери