Last news in Fakti

31 Октомври, 2020 08:14 7 305 45

Как антилобистка поправка за частните болници изчезна напът за парламента

  • лекарство-
  • частни болници-
  • болници

Може ли държавната болница в града Х да плати 10 лева за едно лекарство, а частната болница в същия град да плати 100 лева за абсолютно същото лекарство?

Как антилобистка поправка за частните болници изчезна напът за парламента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Генка Шекерова за "Свободна Европа"

Може ли държавната болница в града Х да плати 10 лева за едно лекарство, а частната болница в същия град да плати 100 лева за абсолютно същото лекарство? Не само че може, но даже е законно. Заради тази "вратичка" Европейската комисия започна процедура срещу България. По този начин се "източват" и събраните от всички здравни осигуровки. И точно когато правителството реши да затвори тази вратичка, поправката в закона изчезна. Така изглежда тази история, в която много хора не поискаха да застанат с имената си.

В началото на година бившият вече управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев изнесе данни за системно ощетяване на публичния фонд в полза на частни болници. Причината е поправка в Закона за обществените поръчки, според която частните болници, които работят с касата, т.е. с обществен ресурс, не трябва да правят публични търгове, когато купуват лекарства и консумативи. Дечев даде за пример как за едно и също лекарство, на един и същи производител, здравната каса е платила на частна болница седем пъти по-висока цена. Така събраните от здравните вноски на всички български граждани пари изтичат в частен интерес.

Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев пое ангажимент да поправи това и в началото на октомври Министерският съвет реши правилата да важат както за частни, така и за държавни болници. Правителството прие проект за такава промяна в закона. Няколко дни по-късно обаче точно този текст е изчезнал от проекта, внесен за обсъждане в Народното събрание.

Скандалът

Голяма част от приходите на частните болници са по клинични пътеки на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Преди и те бяха задължени да правят открити търгове, за да се купуват лекарства на възможно най-изгодните цени и да се пестят общите ни пари в касата. През 2016 г. обаче депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от различни партии – Реформаторски блок, Патриотичен фронт, АБВ и ДПС, внасят промяна в закона, която освобождава частните болници от това задължение.

През януари тази година беше проведено изслушване в парламента на тогавашния председател на НЗОК д-р Дечо Дечев и министъра на здравеопазването по това време Кирил Ананиев. От изслушването стана ясно, че в Европейската комисия е образувано производство срещу България за нарушение на Договора за функционирането на Европейския съюз. Поискано е частните лечебни заведения, които работят с публични средства, да обявяват обществени поръчки така, както правят и държавните болници.

От сайта на Европейската комисия става ясно, че срещу България продължава процедурата за нарушение във връзка с обществените поръчки. Според източник от Брюксел по време на проверките "Комисията регистрира няколко жалби, според които националното законодателство на България, транспониращо директивите, изглежда несъвместимо с разпоредбите в тях”.

През януари 2019 г. Европейската комисия е изпратила официално уведомително писмо до България. На 28 ноември следва допълнително официално уведомително писмо. “Българските власти надлежно отговориха и на двете писма. Комисията е в контакт с институциите в България, за да отстрани оплакванията”, казва източникът на Свободна Европа.

Първо действие: изчезването

На заседанието си на 7 октомври тази година Министерският съвет е разгледал предложение за изменение на Закона за обществените поръчки. Според него частните болници също трябва да правят обществени поръчки в търсене на по-добра цена за лекарствата и консумативите, плащани от НЗОК. В мотивите на законопроекта пише, че се прави “прецизиране на изисквания, произтичащи от европейското законодателство с цел осигуряване на съответствие по отношение на кръга на възложителите”.

От документите към публичното обсъждане на измененията става ясно, че срещу поправката за частните болници са били Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Националното сдружение на частните болници и Българската болнична асоциация. Правителството отхвърля възраженията им с аргумента, че “изменението на закона е продиктувано от разбиранията на Европейската комисия”.

От стенограмата от заседнието на правителството и публикуваните решения става ясно, че текстът за задължението на частните болници да правят търгове е гласуван. “Така лечебни заведения, които са изцяло частна собственост, но се финансират с повече от 50 на сто от държавния и/или общинския бюджет, или от бюджета на НЗОК, попадат в кръга на възложителите”, се казва в прессъобщение на Министерския съвет от датата на гласуване на поправката.

Между проекта, който е внесен, разгледан и одобрен на заседанието на Министерския съвет, и този, който внесен от Министерския съвет за гласуване в Нардното събрание, обаче, има съществена разлика.

Второ действие: замяната

Свободна Европа изпрати въпрос до правителствената пресслужба по каква причина ключовата поправка липсва във внесения от Министерския съвет законопроект, но не получи контретен отговор. Вместо това в писмото на пресцентъра се казва, че “аналогична промяна ще бъде реализирана чрез Закон за бюджета на НЗОК за 2021 г., с което ще бъде постигнат търсения резултат касата да заплаща лекарствени продукти на всички лечебни заведения на еднаква цена”.

В новия проект на правителството се предвижда, че НЗОК заплаща за лекарствата по-ниската стойност от договорената в рамковите споразумения, сключени от министъра на здравеопазването. “По този начин се осигурява контрол над цените на лекарствени продукти, търгувани между частни субекти (болници – търговски дружества и търговци на лекарствени продукти), но заплащани с публични средства”, казаха от пресцентъра.

Юрист от държавна болница, пожелал анонимност, коментира пред Свободна Европа, че новите намерения на правителството "не могат да решат основния проблем по казуса - необходимостта частните лечебни заведения в страната да се превърнат във възложители на обществени поръчки”.

“Ако частните болници придобият статута на възложители на обществени поръчки, [...] те няма да могат да сключват такива договори с лица, с които се намират в конфликт на интереси по смисъла на Закона за обществените поръчки, а той препраща към Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според юриста, една такава забрана за частните болници ще означава много сериозно препятствие за сключването на спекулативни сделки с контролирани фирми.

Друга важна разлика е, че "изчезналият" текст щеше да задължи частните болници да осигурят публичност на голяма част от разходите чрез публикуване на информация в регистрите на Агенцията за обществените поръчки.

Ако България не изпълни препоръките на Европейската комисия и не направи равнопоставени частните и държавните болници, когато харчат обществен ресурс, наказателната процедура ще продължи. Това означава финансови санкции срещу страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    103 3 Отговор
    Държавата ни е като Бермудския триъгълник за всичко добро , изчезва и не се появява повече. Но виж за неща обслужващи върхушката , си е жив магнит.

    Коментиран от #4, #31

  • 2 За Българите

    100 3 Отговор
    После нямало корупцията в България. Може ли да си запишете час за нещо си при лекар с направление става след три месеца, а когато кажете че се плаща веднага.

    Коментиран от #5

  • 3 ГЕРБ търговци с нашето здраве

    76 3 Отговор
    Гражданите плащат-управляващите лапат.

    Коментиран от #6

  • 4 БАЙ Х@Й

    79 2 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    Едно тефтерче така изчезна ! Експерта слязъл да се облекчи до храстите, а някой го издебнал и .... откраднал САМО тефтерчето
  • 5 БАЙ Х@Й

    59 3 Отговор

    До коментар #2 от "За Българите":

    Този Лъчко /МозАка/ е ДжиПи на ..... Бо.Бо. !!!!
  • 6 БАЙ Х@Й

    47 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ търговци с нашето здраве":

    ГЕРБ - ГосподиЕлаРазкарайБоклука !
  • 7 среднощен

    53 2 Отговор
    Когато злоупотребите в една страна се ръководят, а не възпират от "белите якички" и "белите престилки" - "горко на този народ"..! Когато хората, които трябва да бъдат "съвестта и разума" на народа са се продали - "жална ѝ майка" на тази държава..!
  • 8 Българка

    36 3 Отговор
    Площадът, на който вече българи протестират срещу окупаторите на държавата ни е бернутски триъгълник. В него изчезват не само текстове от закони, а изобщо законността, която управляващите прилагат в управлението си
  • 9 Как работи здравната система?

    28 2 Отговор
    Като търговско дружество и спазва търговския закон,а от това следва да осъзнаем и какъв е критерият,че системата работи добре.
    Финансовите резултати са показателни колко добре работи тя,от което следва,че е нужно да има болни,без тях системата губи смисълът си и от вече сами си направете извода какво ви предлага системата и дали е това от което имате нужда?
    Ако здравето е най-добрата реклама за нея и то липсва незабравяйте,че тя е търговска система и добрият търговец ще ви предложи това с което да му станете редовен клиент.
    ПоЗдрави
  • 10 Я ...Я

    28 2 Отговор
    ВСИЧКО ПРАВЯТ ПО СЪЩИЯР НАЧИН ВЕЧЕ 11ГОД. ЛОБИРАНЕ, КРАЖБИ, ПИАРИ, ПЪЧЕНЕ КОЛКО СМЕ ДОБРИ.
  • 11 Мъни мъни

    29 2 Отговор
    Мъни,мъни,мъни,мъни!30 години едни и същи прожекции!
  • 12 Грам

    30 2 Отговор
    При това положение се питам по какво частните болници се различават от търговците-паразити от първите тодини на думбалумбакрацията? Тогава тия паразити се бяха настанили на входа и изхода на държавните предприятия и смучеха както суровините,така и готовата продукция. Сега тия паразити правят същото - смучат обществен ресурс за който нямаг грам заслуга.
  • 13 Густо майна

    10 6 Отговор
    Е тука си у грешка... парите отиват навсякъде другаде, но не и при лекарите!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор
    има бяла мафия
  • 15 Лудия касапин

    19 1 Отговор
    После в Бургас искали докторите по 500 лв. на смяна и като им кажеш престъпници се засягат...
  • 16 Знайко

    34 2 Отговор
    Трябва да се спре финансирането на частните болници от касата. Това е огромната делавера. Ето сега и с короната. Частните бягат от него и искат да се възстановят плановите операции , за да могат да лапат по пътечките. Частните болници са бездънната яма в която пропадат парите на касата.

    Коментиран от #35

  • 17 Пурко

    25 2 Отговор
    Много е просто. До март месец, когато са изборите, трябва ударно да се напълнят шкафчетата, че после не се знае.. До тогава ще се правят на ударени
  • 18 Няма логика

    24 3 Отговор
    Частника да има само права( равнопоставеност със държавни и общински болници), но когато се опре до източване на милиард( толкова де получава за периода на функионирснето им), през здравни пътеки и най силното перо- лексрствата,да са на автопилот.За мен те са абсолютно паразитна структура.Структура създадена отдавна спомощта на депутатско лоби.Лоби,имащо личен интерес,- собствеост на близки,роднини, скрити партньори.Над 99% са собственост на бивши шефове от МЗ,държавни и общ.болници,министри и депутати.Трябва да бъде ксто вЕС.Искаш частно- няма проблем.Само построяваш,сам оборудваш, наемаш персонал.Тогава ако искаш слагай цена дори за една инжекция двеста лева.Кийто иска и е заможен- ще постъпи частника.Но през данъци и здравни вноски на всеки българин,ти да пълниш джоба си, и да не подлежи на контрол,това е узаконена система за грабеж

    Коментиран от #20

  • 19 ОСТАВКА НА ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ

    19 3 Отговор
    И НАЙ-ВЕЧЕ НА ТИКВАТА. ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ НА ЗАПАД СА ЗА СУПЕР БОГАТИТЕ. КАК ГО ВИЖДАТЕ МЕСИ ДА ЧАКА РЕД ЗА ПРЕГЛЕД? НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ КАСАТА. НО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е МУТРИЗИРАНО ВЪВ ВРЕДА НА ХОРАТА.

    Коментиран от #21

  • 20 Просветен илюминат

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Няма логика":

    Отношенията държава и здравна система са търговски,както и всички останали уоасткици6в системата.Ако се направи една данъчна ревизия на докторите показващи висок стандарт на живот какво ли извадят докторите като доказателства за тези високи доходи?Друг интересен въпрос е,след като се плащат толкова пари и докторите показват,че имат пари и печелят добре,защо хората и здравната дискета не са добре?
    Ако докторите са добре и печелят,а пациентите им болни и умират,не е ли редно да се замислим какво движи системата за да се развива добре за едни и зле за други? Ясно е,че това са парите,но от това не следва ли да осъзнаем,че всъщност здравето не е пари?Ако не боледувате и ползвате системата и докторите ви кажат,че те могат да ви предложат това,но вие имате алтернатива нали ще останат без пари и работа?Ето как със закони вие сте рекетирани да ползвате една търговска система и да се надявате на какво от нея да получите?
    ПоЗдрави
  • 21 БАЙ Х@Й

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "ОСТАВКА НА ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ":

    Щом искат да са частни - нека да са частни ! Защо държавата ФИНАНСИРА частни болници и частни училища ! Това си е държавна помощ !

    Коментиран от #23

  • 22 гост

    16 2 Отговор
    Собствениците на частни болници са мафиози подкрепяни от престъпното правителство но ГЕРБ.Освен че дерат хората с безумни такси,те източват здравната каса.
  • 23 Перо

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "БАЙ Х@Й":

    Това е недопустима държавна помощ! Ако работиха частните болници,до болнични центрове,училища и фирми,без държавно финансиране,сега всички да са фалирали. Вижте биографиите на собствениците и ще разберете истината. Това е престъпна система и за това сме на това дередже.В САЩ има някои ведомствени болници,които са държавни,даже Президента ходи във военна болница. Всички други работят с частни здравни планове.Тук нито има помен от пазарна икономика,нито от демокрация,само мутренска смрат!
  • 24 qwerty

    10 2 Отговор
    Крайно време е да променят законите и частните болници да се самоиздържат от пациентите, а не чрез източване на НЗОК. Като си голямата работа и си вкарал милиони инвестиции за частна болница си търси богати пациени, които да ти плащат, а не стари баби с направления от личния лекар.
  • 25 Защо

    11 2 Отговор
    Защо се финансират частни болници от държавата ? Това може да го има само в пропаднала Беге

    Коментиран от #27

  • 26 ПознатаИстория

    11 2 Отговор
    Както изчезна и едно черно тефтерче ...
  • 27 Как защо?

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Защо":

    Защото се отчитат за чекмеджето
  • 28 Бай Ганьо

    9 2 Отговор
    Да чиститим празника на Боко ТИКВАТА, и както е прието, ДА МУ БЛАГОДАРИМ, за грижите, които полага любимата на народа партия ГЕРБ и лично на него, КАТО ПРЪВ ПАРТИЕН и ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ.БЛАГОДАРИМ ти ТИКВО.
  • 29 Киро и Емил

    5 2 Отговор
    КРИБ в превод значи " копай ,работи или бой" този лозунг е поставен в концлагер България.
    Погледнете ,че същия този КРИБ е бил против поправките.Същия този КРИБ ,е против увеличението на заплатите в концлагер България.
    За съжаление червена армия и съюзници няма да дойдат да ни освободят.Давайте скъпи концлагеристи да запрятаме ръкавите,и сами да превземане лагера с кръв,с много кръв!!!
  • 30 Майничка

    9 2 Отговор
    Истината е,че без кръв няма да стане.Трябва да се запрятаме ръкави и бой,бой,бой докато шават кръвопийците!!!

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Топора

    7 2 Отговор
    Ако има останали мъже,в тази България,давайте да излизаме и да ги почваме тези безродници,ако ли не...........да си стягам куфарите и да отида ако ще и в Африка,дори там ще е по-добре.Но предпочитам варианта да изляза ,и да счупя нечия глава.Кой е с мен???
  • 33 az #МУТРИ, ВЪН!

    4 2 Отговор
    ГЕРБ! ХУБАВО Е! МУТРИ ВЪН!
  • 34 ke da

    2 3 Отговор
    Лакомията на управляващите ни ДСкомунисти - е пословична , от най-върлите комунисти/през соца/ , до най-върлите капиталисти в днешно време! Само като се има в предвид , че са част от народа ни и ми призлява!!!

    Коментиран от #38

  • 35 ke da

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Знайко":

    Съгласен съм особено като се има в предвид че 90% от собствениците на тези частни болници са хора от БКП кръговете и нейната ДС! ОСТАВКА!
  • 36 Бацо

    2 1 Отговор
    Шкаф позор оставка съд затвор
  • 37 Феликс Дж

    2 3 Отговор
    Някой да се възмути на това как едни "лумпени" (уволнен артист и крадец на коли) са замеряли министера на здравеопазването с яйца у Пловдив? сигурен съм, че крадецът на коли е причинил по-малка вреда от лицето, срещу което е хвърлял яйца. "Лумпените" са осъдени, а достойния министер ще краде пак. ЯЙЦА ли, по сериозно трябва.
  • 38 991

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "ke da":

    И преди 9.9 е било така. Никой не казва каква бронетехника е купил "великия" генерал Луков, какво е взел лично и че точно за това е уволнен. А днес е знаме на десните. На ви сега дясно и ляво - всички крадат.
  • 39 Просветен илюминат

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Майничка":

    Не им трябва бой,пълно игнориране и слушане на болни мозъци е нещо,което ще ги унищожи повече отколкото боя.
    Просто е нужно масово хората да спрат да робуват и да се подкрепят помежду си.
    Няма невъзможни неща.
  • 40 Елементарно е

    3 2 Отговор
    КРИБ и това сдружение на частни болници към затвора бегом марш , много ясно, че от там идва машинацията с премахването на поправката. И тия странни сдружения, ми се струва, че трябва да се разпуснат, за системни злоупотреби, както с държавни средства, така и с работници. То бива, бива ненаяли се, ами и граница на наглостта им никаква
  • 41 възмездие

    3 2 Отговор
    Частните "болници" трябва да бъдат изравнени със земята, а шифовете им завързани вътре по време на взривовете.
  • 42 Изпратете

    1 1 Отговор
    тези злоупотреби в приемането на закона или промяната в ЕК.Тя тая корупция трябва да бъде спряна от вас будните журналисти и адвокати.Търсете истината и я отстоявайте .Вие сте борците за справедливост.,другите са мижитурки и крадци в съюз.
  • 43 Фитилчев

    0 1 Отговор
    Е и?? Въртят си хората едни пари и това е то??
  • 44 :D :D :D

    0 1 Отговор
    Между другото и когато сме били в османската империя е имало хора дето са мислели че всичко ни е наред. Имало е хора дето са казвали че трябва да се освободим. Сега като гледам на какво дередже сме едните са били прави. Всеки народ получава само и единствено това което заслужава.
  • 45 petar svilenov

    0 0 Отговор
    Лъчо Мозъка -пак начело на далавера.ПУСНАЛИ СА МУ ПЛИКА и Чао на поправката.И ГЛАДНИЦИТЕ ОТ ДРУГИ ПАРТИИ И ТЕ СА ПРИБРАЛИ ХИЛЯДАРКИ.НАЛИ ЗА ТОВА СЕ НАТИСКАТ НА КЬОР СОФРА.