26 Ноември, 2021 08:41 8 495 43

Ново лекарство за COVID - 1 доза е 2423 лв., а договорът е конфиденциален

  • коронавирус-
  • лекарство-
  • regn-cov2-
  • казиривимаб-
  • имдевимаб

Договорът между „Рош България“ ЕООД и Министерството на здравеопазването е сключен на 20-ти октомври

Ново лекарство за COVID - 1 доза е 2423 лв., а договорът е конфиденциален - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Министерството на здравеопазването вече е изпратило дози от новото лекарство REGN-COV2 - комбинация между Казиривимаб и Имдевимаб, става ясно от съобщение на МБАЛ - Смолян.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” вече разполага с едни от най-новите медикаменти за лечение на Covid-19 - моноклонални антитела. От Министерството на здравеопазването са доставени 30 дози от новия медикамент, информират от лечебното заведение.

"Новото лечение вече се прилага с успех при болните, които са хоспитализирани в нашата болница. Моноклонални антитела се използват за лечение на леки и средно тежки случаи, при които все още няма нужда от прилагане на кислородотерапия", коментира зам.-директорът д-р Емилия Апостолова.

Моноклоналните антитела потискат развитието на тежкия възпалителен процес при заразените с коронавирус. Терапията с този вид медикаменти е за лечение само в болнична среда.

Припомняме, че на 20-ти октомври правителството осигури 7 269 000 лв., с които МЗ да купи 3000 дози от ново лекарство в ампули (комбиниран пакет Казиривимаб и Имдевимаб) за 3000 пациенти. Всяка от дозите струва 2 423 лв. с ДДС. Предложението да се закупи това лекарство е подадено от доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Лекарството е с регистрирано наименование REGN-COV2. Произведено е от F. Hoffmann-La Roche Ltd., (Швейцария), а на територията на ЕС заявител и притежател в бъдеще на разрешението за употреба е Roche Registration GmbH (Германия).

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е започнала оценка на заявление за неговата употреба. Ползите и рисковете от приложението му ще бъдат оценени в съкратен срок, обусловен от извършен текущ преглед "rolling review" от Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) към ЕМА.

"Моноклоналните антитела се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2. Съгласно издадените от ЕМА научни становища те са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия лекар - лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е слабо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуносупресори", е обяснил доц. Кунчев при предложението лекарството да бъде купено от България.

Според неговия доклад в момента лекарството се прилага в 15 страни от ЕС, а във Великобритания има условно разрешение за употреба. На 11.10.2021 г. Европейската агенция по лекарствата информира, че започва финалния етап от оценката на документацията за лекарствения продукт.

Още няма окончателно становище, но има препоръка от СЗО за употреба под условие.

Договорът между „Рош България“ ЕООД и МЗ е сключен на 20-ти октомври. За него е съобщено на в Централната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки на 19-ти ноември – условно, защото целият текст на договора е обявен за конфиденциален.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    51 3 Отговор
    Цените са подобни като на тези за СПИН. Жалко за подведеното население, като 70-те в ЛА, хероиновите болни и бума на ХИВ и Хепатит Ц.
  • 2 ТаУмВзе

    62 0 Отговор
    Да позная ли Кой ги има тия кинти и защо са 3000 дози?
  • 3 Мда

    84 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Предложението да се закупи това лекарство е подадено от доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

    Всъщност къде е Кунчев? Нещо се загуби като Боко...
  • 4 студента

    65 1 Отговор
    Мошенници
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Активист на БКП

    68 0 Отговор
    На Ангел КУНЧ поставихте ли му една от тия скъпи дози,че го няма вече повече от месец ???????

    Коментиран от #20

  • 7 Пич

    23 21 Отговор
    Абе , крадат като за световно вашите " нови " ... Макар да чакам някой едеот , пак да каже , че предишните са виновни...
  • 8 ЕВРО НЮЗ

    52 3 Отговор
    😂😂😂😂 И кога беше направено това предложение от Кунчев..???? След третата доза на Фризера ли..???
  • 9 гадно

    49 1 Отговор
    Колко дози са необходими за да прескочиш трапа или и това е тайна според договора?

    Коментиран от #17

  • 10 въпросче

    67 1 Отговор
    договорът е конфиденциален...Това КОНФИДЕНЦИАЛЕН на български език ли е?Ако е поверителен, таен, секретен,какво ще стане?.

    Коментиран от #15

  • 11 Верно ли

    69 0 Отговор
    Какви са тези конфиденциални договори???Хем занимаваш цялата планета с ваксини и безумни лекарства, хем "конфиденциално"!!! А за това, че цяла Европа протестира - нито дума!
  • 12 Психиатър

    56 1 Отговор
    След Кунчев светът стана по-светло и по-оптимистично място за живот. Благодарим ти Кунчев с твоята липса ни направи щастливи
  • 13 един от многото

    30 0 Отговор
    Че то си направо без пари бре!
  • 14 цербер

    37 3 Отговор
    ХИВ и СПИН е едно и също нещо,само че едното е на английски-Хюман Имюнодифишънси Вайръс,а другото съкращение е Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност.

    Коментиран от #29

  • 15 провинциалист

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "въпросче":

    То станалото вече е станало - дай едни 6-7 милиона, на ти за опитните мишки да зобат от новото лекарство.
  • 16 SH BG

    52 1 Отговор
    Новото/старо лекарство което лекува всичко се нарича сопа/тояга приложена по гърбината на издевателстващите медикофашисти...!!!

    Дааа...!!!
  • 17 Алфа Вълкът

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "гадно":

    2-3 дози, 10 бона даваш поне, щото ти разрешили да го ползваш и си като нов! За богатите е измислено и за ДС елита!
  • 18 ИВАН

    23 1 Отговор
    Една от хилядите всекидневни несправедливости, кой може да си позволи тия пари и на кой ще му сложат безплатно .... над 7 250 000 лева
  • 19 Чичо Митко

    38 1 Отговор
    3000 ДОЗИ ??
    Е, СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО НЯМА НИТО ЕДИН ЗНАЧИМ ПОЛИТИК ИЛИ БИЗНЕСМЕН, ПОЧИНАЛ ОТ КОВИД, И ЗАЩО ТАКА БЪРЗО ОЗДРАВЯВАТ ??

    Коментиран от #37

  • 20 Гробаря

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    На Кунчев вече не му трябват

    Коментиран от #32

  • 21 456

    13 0 Отговор
    По-важното е, че лекарството още е експериментално.
  • 22 Оня

    17 1 Отговор
    А къде е сега кунчо??
  • 23 Апропо

    20 2 Отговор
    Яяяя , швейцарска фирма . Това дали има нещо общо с оня "специалист" Аспарухчо фармаколога , дето ни плаши по телевизията в ролята на поредния платен ковидидиот ? Той нали в Швейцария работи ? Питам само.
  • 24 Фил

    21 0 Отговор
    Е аз средно тежко го изкарах за около 100лв., можеше и по-евтино ако не бях пил два антибиотика, онези боклуци, по думите на лекаря от спешна помощ!аналгин, аспирин, кортикостероид и за 4дена бях
    здрав!Мина година и още съм здрав!Не спазвам никакви мерки освен маска на устата в магазина!

    Коментиран от #25

  • 25 Display

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Фил":

    Ти си здрав, ама пак ще карат да се дупчиш, иначе лекарство с антитела може, ама като имаш антитела пак дупчене.........
  • 26 payme

    12 1 Отговор
    Понеже Кунчев яко се е прецакал и си е бил от истинския бълвоч,сега си е поръчал антидот от приятелчетата на Рокфелер за наша сметка.
  • 27 dre

    6 0 Отговор
    Кунчев ги е пробвал първи и затова го отнема
  • 28 dad

    0 5 Отговор
    Това е добре. За разлика от експерименталните РНК препарати това е утвърдена и ефективна терапия.
  • 29 dad

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "цербер":

    Транскрипциите си ги уцелил, но какво седи зад тях не съвсем. ХИВ е вирусът (В, като вирус: частица с РНК код и протеинова обвивка). СПИН е болестта (С като Синдром, както си написал) причинена от заразяването на организма с този вирус.
  • 30 Kcaniba

    6 0 Отговор
    Това е причината за всички тея умопомрачителните гимнастики - изолации, самоизолации, карантини 14 дена, ваксини, зелени сертификати!! Балон раздут от фармацевтичната мафия!!!
  • 31 Бамби

    11 0 Отговор
    След като договора е конфиденциален....подозренията за ефективността на лекарството са основателни.
  • 32 МАГЪРОВ ЧАЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гробаря":

    C ТИЯ ПCEВДO ВAКCИНИ CE CЪЗДAВAТ НOВИ И НOВИ ВAРИAНТИ НA КOВИДA. ДOКAЗAНO E . ТЪРCЯТ ДA CЪЗДAДAТ CУПEР ВИРУCA И ДA ВИ УНИЩOЖAТ. КAКВO CЪДЪРЖAТ ПCEВДOВAКCИНИТE Е CТРOГO CEКРEТНO. OТРOВИ И CAМO OТРOВИ КOИТO НE ВИ ПAЗЯТ OТ ВИРУCA. ПРИМEР КOРИТAРOВ И КУНЧEВ. КЪДE E КУНЧEВ???? ДA НE ГO CКРИХТE НA 2 МEТРA ПOД ЗEМЯТA?????

    Коментиран от #34

  • 33 Гошоу

    6 0 Отговор
    Мдааа...Това лекарство ще е само за "наши хора",колко българи ще могат да си го позволят?Пфу,да му се драйфа на човек от вас...

    Коментиран от #42

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "МАГЪРОВ ЧАЙ":

    копи-пейст:
    ЛЕЧЕНИЕ
    "...Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти-три днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
    Всичко това, заедно с молитви към Господ и Богородица..."
    --------------------------------------
    Никой не е вечен, но този метод вече го приложих успешно на трима близки хора и те оздравяха....за голямо мое и тяхно учудване!

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 dido

    5 0 Отговор
    намери ли са нов начин да инжектират отровите си и нанитите ...важно е да ви ги вкарат венозно.....и отново таен договор - защо ли а :)
  • 37 Накрая ще пукнат от едно парче олово...

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Митко":

    Такъв е живота,за един сватба,за друг брадва,за третият правда....
  • 38 ZZZ

    4 0 Отговор
    Договора е конфиденциален, а с ДОГОВОРКАТА за комисиона какъв е случая?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Е защо не го направиха за 4567 лв?
  • 41 Доктор Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ЗА КОЙ ПОРЕДЕН ПЪТ ПИШЕШ ТАЗИ ПРОСТОТИЯ..............Аааааааааааааааа.
  • 42 На болните

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гошоу":

    от ревматоиден артрит в тежка форма на всеки две седмици се поставя HUMIRA 40mg за да се движат и живеят нормално,аз съм поставил доста такива
    една ампула струва над 1700лв. За пациентите е БЕЗПЛАТНО,..."Пфууу..."
    Примерите са доста,ама нейсе,остави се,няма смисъл
  • 43 Брей

    4 0 Отговор
    Само се чудя,как лекуват нещо дето не е изолирано в нито една лаборатория в света.Дори спайк-протеин ,отговарящ на това нещо,не е изолиран.Чудеса ,мамо,за глъмари.