Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 09:50 12 849 64

Грешка на социолозите или груба манипулация и пропаганда?

  • социологически проучвания-
  • агенции-
  • социолози-
  • резултати-
  • избори

Лъжливи данни от поне пет социологически агенции се разпространяваха на два пъти за месец  преди изборите от всички медии, с много телевизионни предавания и внушения, че ГЕРБ побеждава, новата партия няма шанс

Грешка на социолозите или груба манипулация и пропаганда? - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Ако прегледа човек заглавията от медиите в периода преди изборите, прави впечатление широко цитиране на социологически проучвания с категорични твърдения „Победа за ГЕРБ“, „Продължаваме промяната“ е трета сила“ и т. н. Тези проучвания са на няколко социологически агенции, а извадените от тях заглавия са стотици. Обилно са цитирани и в трите големи телевизии, със същите внушения, графики и таблици.

Какви са тези проучвания, при които стандартната грешка била плюс-минус 1,5%, а подцениха почти наполовина победителя в изборите и обявиха ГЕРБ за сигурен победител? Отговор на тези въпроси дава e-vestnik.bg в свое разследване.

За „Продължаваме промяната агенциите даваха 15-17%, а резултатът на изборите е 25,8%. Това означава не грешка, ами дълбоко неверни данни – условно казано, вместо 150 души да гласуват за една партия, са отишли да гласуват 250, разликата е с 60%. Никакви обяснения, че имало млади хора, които се колебаели, пък излезли да гласуват в последния момент, не могат да обяснят такава голяма разлика.

Няма обяснение и с феномена „скрит вот“ – например зависими от ГЕРБ гласоподаватели крият в проучванията, че ще гласуват за „Продължаваме промяната“. При такова положение резултатът за ГЕРБ в проучванията трябваше да е значително по-висок от резултатите на изборите.

Загадките продължават – на изборите за президент социологическите проучвания бяха много близки до броя гласове на изборите, почти познаха резултатите. Как за партии има драстични разлики, за кандидат-президенти – няма? Трябва да се припомни, че през 2017 г. „Алфа Рисърч“ даваше на президентските избори преднина на Цецка Цачева 33 процента срещу 31 процента за Радев, а други агенции ѝ даваха преднина 32 на 22 процента.

Тези лъжливи данни от поне пет социологически агенции се разпространяваха на два пъти за месец преди изборите от всички медии, с много телевизионни предавания и внушения, че ГЕРБ побеждава, новата партия няма шанс, ИТН се срива и остава под ДБ и т. н. „Грешката“ не беше само за победителя в изборите. Надцениха БСП с почти наполовина, надцениха ДБ дори още повече, подцениха ИТН. Прилича на партийно инженерство.

Най-странното е, че нито една голяма медия не засяга този въпрос, който на практика е голям обществен скандал. Би трябвало да се разисква всеки ден в телевизиите. Те се държат, все едно нищо не се е случило.

На практика това не са социологически прогнози, а шантажи, са които манипулират избирателя, отказват някого да гласува, лъжат обществото като цяло.

В Австрия арестуваха шефката на социологическата агенция, която правила услуги на канцлера Курц. При това не такива за драстични измами, а за много по-невинни договорки.

Ще арестуват ли у нас някоя?

Борисов казваше в един разпространен негов разговор – „На нея най-много ѝ вервам“ – за Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. Май толкова ѝ е повервал, че още не може да повярва, че е загубил изборите. Покрай него и телевизиите не могат да повярват.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 151 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип Ейджи

    228 1 Отговор
    Проследете им парите и ще видите!
  • 2 Мислещ

    52 152 Отговор
    Има и трети вариант - фалшификация на вота. Макар че моите впечатления са, че наистина доста народ се подлъга по продължаващите подмяната, за да "накажат" ГРОБ.

    Коментиран от #14, #22, #42

  • 3 ФК Химнасия хухуй Аржетина

    176 8 Отговор
    Социолозите нарочно грешат
  • 4 Сър

    27 86 Отговор
    Всичко е ЧЕРВЕНА МАФИЯ !

    Коментиран от #43, #49

  • 5 ДПС+ ГЕРБ= МАФИЯ

    143 23 Отговор
    Че имаше предумишлено внушения е ясно! Важното е двете мафиотски партии ГЕРБ и ДПС никога повече да не бъдат допускани до властта! Защото за 12 управление на скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС с любезното съдействие на Патриотарите и на Магарешки съсипаха и ограбиха тотално България! Когато бъде сменен Гешев ще има и възмездие, защото той им осигурява безнаказаност!
  • 6 Тъпото от Банкя

    84 13 Отговор
    Ами аз си плащах за тези "изследвания",
    ама не ми стигнаха чекмеджетата,
    че да си платя и за истинските гласове...

    Коментиран от #50

  • 7 Фактъ

    61 4 Отговор
    Социолози или социопати ?
  • 8 Българка

    98 15 Отговор
    Социолозите бяха платените скрити мафиотски партньори на ГЕРБ- ДПС. Те не се объркаха, а умишлено лъгаха, за да демотивират много хора да излязат с ГОЛЯМАТА ЛЪЖА, ЧЕ ГЕРБ ВОДИ УБЕДИТЕЛНО и победата им е предрешена. По- скоро са за разследване за изборно престъпление, а не отново да имат платена трибуна по медиите.
  • 9 VVVVVVVVV

    68 11 Отговор
    След ревизии и също като физически лица на собствениците, истината ще е ясна. Чувалчета и чекмеджета има доста в резерв.
  • 10 Хъхъ

    76 10 Отговор
    А добро утро, това го говоря от години !!!
    Тиквата си мислеше че пак ще му мине номера, да ама не на голяма част от хората им писна да му гледат простотиите

    Коментиран от #48

  • 11 гадно

    55 8 Отговор
    Яко раздаваха от чекмеджето, а се знае, че който плаща той поръчва музиката.
  • 12 Иван

    54 4 Отговор
    Всички са платени и после демокрация
  • 13 Гнусно

    53 6 Отговор
    Срамота. Сребърниците де сте ги взели нали знаете къде ще ги носите? Гадната корупция ощетява всеки един от нас! Всеки един.
  • 14 Механик

    46 13 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    Абсолютно вярно предположение. Да, българите се държаха точно по същият начин,както когато качиха Борисов на власт. В желанието си да накажат едни самозабравили се, те не прозряха,че гласуват за поредния експлоататор. Разбира се, всичко това се случи (и тогава, и сега) не без активните мероприятия провеждани от американското посолство.
    Докато се вържим като фен-клубове на Левски и ЦСКА, винаги ще сме от "клатената" страна.
  • 15 русенец

    35 9 Отговор
    То и милен велчевците на Кобуркготски бяха западни възпитаници и освен, че оправиха и правнуците си, нищо съществено не направиха за Бг. А, превалутираха дълга на държавата и доста го оскъпиха, ама бълха ни ухапала както се казва. Та и сегашните младоци изглеждат добре, говорят правилно и са твърдо решени да оправят държавата. Позната история, дано поне финалът е различен.

    Коментиран от #35

  • 16 гост

    46 4 Отговор
    Пусна телевизора и изкачат веднага политолози, социолози, антрополози, анаЛизатори и безчет други подобни и всичките ПРОФЕСОРИ. Вървя по УЛИЦАТА , СПЪНА СЕ В НЯКОЯ ПЛОЧКА И ОТ ТАМ ИЗКАЧАТ СЪЩИТЕ. Явно и тук сме на първо място в света ПО ...ЛОЗИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО! Колкото до предсказанията: едните от тях ХВЪРЛАТ БОБ, другите като дърти вещици/ Не,че сред тях нама такива/ са вперили поглед в КРИСТАЛНАТА ТОПКА, а третите въртят кОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА. нО ВИНАГИ ПРЕДСКАЗВАТ, ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ този който им плаща!
  • 17 Перо

    38 8 Отговор
    Социологическите агенци са некадърни мутренски образования,създадени само за прибиране на парите на партиите за поръчкови проучвания. Оправдаха ли се прогнозите за Радев,през първия мандат? Ами сега всички “агенции” “прогнозираха твърда победа за ГРОБ с над 5%. Това е част от манипулациите за оправдаване на изборните фалшификации, предвидени от ДПС и ГРОБ,но сега Рашков убърка черното тото!
  • 18 плюс минус

    37 4 Отговор
    Социолозите да вземат да си изядат дипломите.
    Така трябва.
  • 19 Димитър

    16 7 Отговор
    първи трети все тая ППППредатели така или иначе щяха да са хората които ще правят кабинет бойко е лош слави е скаран с всички
  • 20 Не оспорим факт

    32 1 Отговор
    Всички ,лози са пре богати. От къде имат такива приходи?
  • 21 Цоциолози

    25 9 Отговор
    Цоцат, цоцат, но цоцането приключи! Айде сега на "стената на плача" в Банкя. В зайчарника невярват на сълзи, там се овъргалваш във фашкиите на герберопитека.
  • 22 Пич

    28 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    Съгласен съм напълно... Дори нещо повече - сигурен съм... Социолозите започнаха здраво да уплитат нещата , основно на изборите с машините... Преди наистина познаваха с точност , до 1-2% разлика. Иначе безспорно ПП си има своите привърженици , но мисля , че реално не би трябвало да стигнат до второ място дори... За президент беше лесно да познаят , защото интересите на българите , съвпаднаха с интересите на американците... Но за парламента бяха ощетени всички партии с по няколко процента , които бяха насочени към проекта на Козяк ПП . Не случайно само в диктатурите на Латинска Америка се гласува с машини.... И диктаторите са вечни...
  • 23 Комон Сенс

    40 2 Отговор
    Груба манипулация и пропаганда!
    Казвам ви го като дипломиран вишист в професията.
    Моите собствени нискобюджетни проучвания показаха един недвусмислен факт - "прогнозите" на цоциолозите не са прогнози а пожелания и манипулации!
    Не говорим за грешки във фината насторйка, говорим за фундаменталнхи груби и нагли подмени на резултат!
  • 24 ИСТИНАТА

    22 35 Отговор
    Е ,ЧЕ РАДЕВ И НОВАТА МАФИЯ ОТКРАДНАХА ГЛАСОВЕ С МАШИНИТЕ!

    Коментиран от #61

  • 25 един от многото

    26 2 Отговор
    От най голямо значение е къде се е провело допитването! Едно ще е в студентски град , съвсем друго в някой пенсионерски клуб. Едно ще е в Кърджали , друго в София. Така , че в зависимост от това къде анкетираш хората , можеш да постигнеш резултати , каквито си искаш!
  • 26 XYZ

    35 7 Отговор
    Г-н Октай обясни, че за 1% преднина на ГЕРБ, им е плащано по 100000 лв.! За 8% - 800000 лв. - това беше обявено и повторено многократно!
    Разследване и отнемане на лицензите !
    С откраднатите пари мошениците от ГЕРБ плащат на други мошеници да ни манипулират !!! Няма да ви търпим повече !!!
  • 27 Фил

    23 5 Отговор
    Във всички коментари в нашата медия факти.от всички коментари по отношение на Бойко. Oт примерно 100 мнения 90 са против него.така че нямаше как да спечели.да бяха чели как реагираха хората,а не платените tv и агенции.

    Коментиран от #29

  • 28 БорисОFF

    18 3 Отговор
    Проучванията на българските социологически агенции са като уискито, коняка и водката на Цар Киро - според искането на търговеца, който го плаща се произвеждат и по марка и по тип и по страна.
  • 29 Прав си

    8 8 Отговор

    До коментар #27 от "Фил":

    Нашата медиа факти е най-честната и безкористната. Тя не публикува манипулативни мнения и коментари. Тя дава поле за изява на всички страни и няма тролове, които да пишат в коментарите. Има светъл лъч за свободата на словото!

    Коментиран от #62

  • 30 Нетърпимо

    24 4 Отговор
    Нашите социологически агинции са срам и позор и те са професионалисти,ппосто искаха по едно кюлче от Бойко и говореха небивалици.Трябват санкции за тях,защото повлияха на много хора с манипулациите си.Трябват ред и закони.
  • 31 Алекс

    23 5 Отговор
    Социолозите излапаха доста пари от Чекмеджето.Това е причината за грешните прогнози.За пореден път се доказаха като продажници и манипулатори.
  • 32 Ами ...

    13 2 Отговор
    Ясни са.
  • 33 РАШКОВ!

    18 5 Отговор
    Не се чудете!Това е защото разбих купеният вот...!

    Коментиран от #51

  • 34 123

    18 3 Отговор
    Тези манипулиращи агенции направиха това, за което мафиозът им е платил! Те още не вярват, че за кражби ще се влиза в затвора.
  • 35 Мендоса

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "русенец":

    Мислиш, че Милен сам е решил за дълга. Той си имаше шеф, Мадридският крадец, а оня си имаше син, Кирил!
  • 36 Who you bol

    18 1 Отговор
    Пълна пародия, олигОфрения, корупция, аватари и агенти от миналото.... Забравих и мисирките заради които сме на 118 място по свобода на словото. Абсурдистан
  • 37 Това е така

    13 8 Отговор
    Защото агенциите не са се допитали до Чашков какви резултати е заложил в машините.
  • 38 Математиката

    11 2 Отговор
    Веднъж е случайност, три пъти поред тенденция. Трябва да ги закрият завинаги, ама всеки управляващ ги ползва, да е по-мека загубата иначе аз отдавна не им вярвам особенно при бацо беха най-яки лъжите им
  • 39 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    10 1 Отговор
    КАКВИ СОЦИОЛОЗИ, КАКВИ ПРОГНОЗИ?????
    ТЕЗИ ХОРА ПРАВЯТ ПРОГНОЗИ В ЗАВИСИМОСТ КОЛКО ПЛАТИШ ИЛИ ПРИ КОГО СИ НА ХРАНИЛКА.
    ПРОГНОЗИТЕ ИМ ПРИЛИЧАТ НА ОНЗИ СТАР ВИЦ ЗА ЧУКЧАТА КОЙТО ПОЗНАВАЛ ВРЕМЕТО.
    ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДА СИ ИЗЯДАТ ДИПЛОМИТЕ, НО ТОВА Е ТРУДНО КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО БЪРЖЕ СТАНАХА ПРОФЕСОРИ. АКО ПО ТОЗИ НАЧИН ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ СКОРО ЩЕ СА БЕЗРАБОТНИ МАКАР ЧЕ ВЕЧИ НИКОЙ НЕ ГИ ВЗИМА НА СЕРИОЗНО. И НЕ ИМ ВЯРВА.
  • 40 Бате

    10 8 Отговор
    До всички глупаци подкрепящи Мунчо т.е Радев.
    Само след два три месеца кръв ще пикаете.
    Днеса има олио на 9 лв.А това е само началото.

    Коментиран от #52

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 мисли добре

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    Просто ѝм проследете парите.
  • 43 Преживял

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сър":

    Сърче, нещо бъркаш цветовете! червеното беше в началото и когато дойде синьото - дойде "демокрацията" на борците т.е. мафиотите, после жълтото, после дъгата , после кафявото на бойко! Сърче какъв е цвета на мафията?
  • 44 Миньор

    5 3 Отговор
    Нещата са прости, когато се знаят: вчера писаха, че за всеки 1% се плащат по 100 хил. лв! Тези проценти не са за Тулупа - той си получава реалните, тези са за народа, заблуда. Затова струват пари, защото са манипулация!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Вавел

    7 5 Отговор
    Лицензионен режим ще ги оправи, с ясни критерии ...и закон за лъжливите новини и пропаганда .Кошлуков вън от БНТ .Овцата Н.Обретенова вчера остави свинята Сачева да си развява лъжите половин час.Нито един остър въпрос не й зададе .А на тази ние и плащаме от данъци .Ако ще пропагандира крадливите ГЕРБ те да й плащат .Ама май е вече във възрастовия отбор на Беновска ,та не хваща окото на Боката .Има млади к...вета.
  • 47 Наблюдател

    6 4 Отговор
    Няма никаква грешка т.н. "социологични агенции" са на хранилка при ГЕРБ съответно разпространяваха чиста проба пропаганда в тяхна полза! Социологичното при тях е за правоверни гербеджии и откровенни балъци!
  • 48 Кака Пена

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хъхъ":

    Просто ТИКВАТА се взе за толкова ВЕЛИК и НЕЗАМЕНИМ, че загуби всякакво чувство за РЕАЛНОСТ...и ето го резултатът! АУТ от политиката! Надяваме се ЗАВИНАГИ!
  • 49 Кака Пена

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сър":

    ВЕЧЕ мафията НЯМА цвят! Тя просто си е МАФИЯ!
  • 50 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Тъпото от Банкя":

    ЕПА ДА БЕШЕ БРЪКНАЛ В ГАРДЕРОБА ИЛИ ПОД СПАЛНЯТА , А В РОЗЕТКАТА НА КОМИНА НЕ СИ ЛИ И ТАМ СКРИЛ НЕКОЙ КИНТ , ТЕ ТАКА ЩОМ СИ СТИСНАТ , СЕГА ДАКО ДА ТИ Е , ТАКА ТИ СЕ ПАДА , СТОЙ СИ С ЧЕКМЕДЖЕТАТА И ГАРДЕРОБИТЕ , ДОКАТО ЕДИН ДЕН РАШКОВ НЕ ТИ ГИ ИЗНЕСЕ И РАЗДАДЕ НА НАРОДА , ТВОЙТЕ МИЛЯРДИ ЕВРО !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!!.
  • 51 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "РАШКОВ!":

    ВИЕ КОГА ЩЕ НАПРАВИТЕ НА БОЧКАТА ЕДИН ДИЙ ПЪРПАЛ ПО МЕКСИКАНСКИ ? , ОЧАКВАМ ДА Е СКОРО Г-Н РАШКОВ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!.
  • 52 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Бате":

    АБЕ ТИ ВЪРНИ СКЪТАНИТЕ ПАРИ ОТ ОФШОРКИ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ И ГИ РАЗДАЙ НА НАРОДА , ДА НЕ ТЕ ЛИНЧУВА ПОСЛЕ РАШКОВ , А БАЙ СТАВРИ ДА ТЕ ДОВЪРШИ , ПАНИМАЙЕШ ВСЕГДА ТЪЙ ?!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!!!!.
  • 53 ComfortablyNumb

    9 4 Отговор
    Това е напълно безсмислен пасквил! Защо да повярваме че всички социологически агенции са играли в полза на ГЕРБ и дори една няма за цвят с друга прогноза!? Какъв е механизма да стане това!? Защото ГЕРБ са следващите сигурни управляващи и трябва да сме добре с тях ? Такава ли е била позицията на социолозите!? Кога колоьовците и райчевците са играли за ГЕРБ че сега да го повярваме!? Това че ВСИЧКИ социолози даваха еднакви резултати по скоро говори за техния нараснал професионализъм - никой не е сгафил яко ! .... и тогава остава друго като много по вероятно обяснение - фалшификация на вота или конкретно наляти са гласове на ПП . Това последното е много вероятно и от гледна точка каква външна и вътрешна подкрепа( Бойко Рашков) имат. Кой ще налее на ГЕРБ гласове да кажем!? Ако трябва да играя адвокат на дявола единственото друго обяснение освен фалшификация е ниската изборна активност . ПП печелят със само 10% от гласовете на всички гласоподаватели ( ГЕРБ са с 9% ) . Та в последния момент ако 3% от гласуващите да решат да не гласуват, а други 3% решат да гласуват за други партии тогава всички тия прогнози не струват нищо. Същото е и ако само 2-3% сменят предпочитанието си например от БСП и ДБ към ПП ,пращат последната от 3-та на първа позиция. А колебаещи се има винаги около 5% до последно . Това са двата варианта но варианта фалшификация е напълно реалистичен и е изумително до колко ГЕРБ са в ступор че дори не подхващат темата.
  • 54 ГРОБАРЯ ББ

    3 4 Отговор
    Плащам! Плащам за пропаганда!
  • 55 селянин

    5 1 Отговор
    Според мен тъй като по този начин се намесват в изборите, трябва да бъдат проверени от къде им идва финансирането, да сме наясно просто.
  • 56 Roskata

    4 6 Отговор
    Старите тарикатлъци от време оно с оная грозна руска пропаганда можете съвсем спокойно да наблюдавате и в днешно време, само че за разлика от времето на втората световна война, сега вече те облъчват ежедневно и по телевизиите (и то не 1 или 2 канала) Мръсни герберасти, гзодавци и тем подобни - марш в панделата, гниди!!!
  • 57 Otoplitel

    3 0 Отговор
    Не мога да разбера защо се коментира работата на социолози и агенции.Нормалното е пълна забрана за публичното показване на фалшивите им проучвания и забрана на некадърни и подкупни социолози да практикуват професията.Това е фалшив пазар.Фалшиви социолози които блокират свободната конкурентна среда и лишават кадърни млади социолози за изява.
  • 58 11221

    3 1 Отговор
    Ha ha ha
    ПП са трети :))))
  • 59 001

    3 1 Отговор
    Не са предвидили машините на Сиела, ако не знаете на кого е
    Сиела се поинтересувайте.
  • 60 За протокола

    4 2 Отговор
    Никоя агенция не може да предвиди манипулациите на вота с машинките на Мадуро.
    Поне да си траят и да не ровят...
  • 61 Справедлив

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    Доста си про сти чък!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Съвет

    2 0 Отговор
    Вземете парите но гласувайте за тези които сте решили по съвест и които мислят за вас ! Така ще прецакате мутрите два пъти !
  • 64 Курм Зарков

    0 0 Отговор
    Иван Бакалов-човекът пенкилер.