Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 21:34 31 172 121

„Свободна Европа“: Как „Лукойл“ не плаща милиарди на България?

  • лукойл-
  • горива-
  • цени

Има ли контрол от държавата?

„Свободна Европа“: Как „Лукойл“ не плаща милиарди на България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Енергиен гигант има бизнес с милиарди левове приходи в България. Но не плаща нито една стотинка данък печалба. Това се случва пред очите на държавата. А парите, спечелени в България, отиват в Русия.

Това се посочва в разследване на Генка Шикерова и Иван Бедров за "Свободна Европа".

„Първенецът на нашата нефтохимия“. С тези думи на комунистическия лидер на България Тодор Живков през 1963 г. започва работа първата петролна рафинерия в страната.

59 години по-късно „първенецът“ продължава да е най-голямата рафинерия на Балканския полуостров. Плановата икономика вече е в историята, но компанията все още е най-големият производител на горива в България и има капацитет, който далеч надхвърля вътрешното потребление. Собственик вече не е държавата, а руският петролен гигант „Лукойл“.

Звучи като огромен и успешен бизнес. И той наистина е огромен. Години наред „Лукойл Нефтохим Бургас“ е фирмата с най-високи приходи в България. За последните 15 години рафинерията е отчела приходи от над 80 млрд. лева. Компанията има и господстващо положение на пазара, както установи антимонополната комисия. Почти всяка кола в България се движи с гориво, което идва от рафинерията в Бургас. И въпреки това руският гигант „Лукойл“ не печели, а губи пари в България. Поне така е на хартия.

Почти всяка година компанията приключва с финансова загуба. За 2020 г. тя е над половин милиард лева. Резултатът е, че така „Лукойл“ не плаща нито един лев корпоративен данък, т.е. данък върху печалбата. Обяснението е просто – няма печалба.

Нещо не е наред. Съмненията започнаха да се изказват публично в последните години. Отделни политици започнаха да повдигат въпроса как е възможно една компания, която има огромни продажби и милиардни приходи, години наред да отчита загуби. И така да не плаща нищо на държавата.

В последните месеци финансовият министър и шефът на приходната агенция за първи път заговориха за проблема, който трябва да бъде решен. А проблемът е следният – печалбата на практика се изнася от България към Русия. Според някои политици по този начин в българския бюджет не са влезли поне един милиард лева в последните години.

Тази история не започва от днес. Фактите в нея показват, че дълго време държавните институции не забелязват това, което всички хора забелязват – руската компания доминира на пазара на горива и се радва на затворените очи на всички правителства.

Как „Лукойл“ идва в България

Най-новата история за бургаската рафинерия започва след нейната приватизация. Това се случва по времето на правителството на Иван Костов (ОДС). През 1999 г. Министерският съвет одобрява договора за продажба на 58 на сто от капитала на „Нефтохим“ – Бургас. Цената на сделката е 101 млн. долара, а купувачът е „Лукойл Петрол“ от едноименната руска група.

„Лукойл“ е втората по големина руска компания след „Газпром“. Управлява находища за добив на петрол и газ, притежава рафинерии и търгува с горива в десетки държави.

Няколко пъти Костов е обяснявал, че само руски фирми са проявили интерес към приватизацията, защото бургаската рафинерия работи по руска технология и преработва петрол, който се внася от Русия. При сделката държавата запазва т.нар. златна акция, която ѝ дава право на решаващ глас при вземане на стратегически решения. Повече от 20 години по-късно се оказва, че тази възможност изобщо не е използвана.

Така през 1999 г. единствената рафинерия в България преминава в ръцете на руския гигант „Лукойл“. По линия на масовата приватизация преди това са пуснати 25% от акциите, а на служителите са предложени други 15 на сто. Впоследствие „Лукойл“ успява да консолидира собствеността.

Днес основни акционери в „Лукойл Нефтохим Бургас“ са регистрираното в Швейцария дружество „Литаско“ с 89,97 % и „Нефтяная Компания Лукойл“ с 9,88%, както и още над 7700 физически и юридически лица, притежаващи общо 0,15% от капитала. „Литаско“ е дъщерна фирма на „Лукойл“, която е неин изключителен търговски представител за международния пазар.

Господар на пазара

Бургаската рафинерия често е представяна като най-голямата на Балканския полуостров. В България компанията има господстващо положение на пазара. Това не е нечия лична оценка, а официално установен факт. „Господстващо положение“ е термин от Закона за защита на конкуренцията. Казано с обикновени думи, това означава, че една фирма е толкова голяма и влиятелна, че може да пречи на бизнеса на своите конкуренти.

Според доклади на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) „Лукойл Нефтохим Бургас“ има господстващо положение в България при вноса, преработката и съхранението на петрол и петролни продукти.

Под предлог, че данните представляват търговска тайна, в докладите на КЗК конкретните числа са заличени. Но от данни, които могат да се видят само в един доклад на КЗК от 2016 г., става ясно, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ има дял между 50 и 60% от „общия пазар на производство и внос на бензин и дизелово гориво в страната“.

През годините КЗК е правила няколко проверки на „Лукойл“ за злоупотреба с господстващо положение, но досега не беше откривала нарушения. Чак след смяната на правителството в края на 2021 г. антимонополната комисия уличи „Лукойл“, че използва господстващото си положение на пазара на горива в България, за да пречи на други фирми да внасят и продават. КЗК твърди, че нарушенията на „Лукойл“ ограничават конкуренцията при вноса, което увеличава търсенето на горива с местен произход, които пък произвежда отново „Лукойл“.

Това досега не беше забелязвано от институциите.

„Нулев данъкоплатец“

Господстващо положение на пазара, постоянно търсене на горива и огромни приходи – звучи като бизнес мечта. „Лукойл“ обаче работи на загуба в България. Това означава, че в бюджета не влиза корпоративен данък. Цитираните често значителни постъпления от горива в хазната са всъщност косвени данъци, акцизи и ДДС, които се плащат от крайните потребители.

За първи път за този проблем заговори покойният вече директор на агенция „Митници“ Ваньо Танов, който беше определил рафинерията като „нулев данъкоплатец“. През 2011 г. той каза, че започва проверка дали „Лукойл Нефтохим“ не се източва от „регистрирана в Швейцария дъщерна фирма, която стои на входа и на изхода на комбината“.

„Тази фирма в края на краищата определя цената и на суровия петрол, и на това, което се изнася. По всяка вероятност е възможно да се акумулират печалбите в тази фирма и по този начин „Лукойл” да бъде губеща фирма“, каза тогава Танов в интервю за БНР.

Танов поведе и битка за инсталиране на измервателни уреди на тръбите, по които влиза и излиза горивото в данъчните складове на рафинерията. През 2013 г. той издаде заповед за отнемане на лиценза на данъчен склад на „Лукойл“, която беше отменена от съда. Тогава от агенция „Митници“ излязоха с безпрецедентна декларация за „съмнения, че в държавата ни управлява олигархия“.

„Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси“, се казваше в позиция на агенция „Митници“ тогава.

Това беше първият случай, в който високопоставен държавен служител заговори за монопол на рафинерията, източване на предприятието и чуждо влияние. Танов почина внезапно от сърдечен удар през 2016 г.

„Единствената рафинерия на планетата“

В последните 15 години има само три, в които компанията отчита печалба. Това са 2007, 2016 и 2017 г. Всички останали години са губещи. Така пише в отчетите.

През 2016 г. темата с господстващото положение стана повод за създаване на временна комисия в Народното събрание. Пред депутатите тогавашният представител на „Лукойл“ в България Валентин Златев каза, че за периода 2000-2016 г. дружеството е внесло 156 млн. лв. данък печалба, но „действително през последните три години (2014-2016 – бел. ред.) работи на загуба“.

„За съжаление, има периоди, в които петролът става толкова скъп, че горивата, произвеждани от него, са по-евтини от него“, каза тогава Златев.

Споменатата от Златев сума е за период, в който през повечето време компанията отчита загуби. Лесно може да се сметне, че при обема на приходи в последните 15 години – ако фирмата беше отчитала печалба, става дума за спестени стотици милиони левове данък печалба. Сметките на някои политици споменават думата „милиард“. Фирмата обаче е на загуба. След малко ще стане ясно как е възможно това.

Публикуваните в Търговския регистър отчети показват, че „Лукойл“ започва да работи на загуба в България след 2006 г. Това става по време на правителството на Сергей Станишев, излъчено от тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС. Тогава президент на страната е Георги Първанов, чието познанство с представителя на „Лукойл“ Валентин Златев е публично. Двамата често са заедно на събития.

След 2009 г. България вече се управлява от Бойко Борисов и ГЕРБ. „Лукойл“ продължава да работи на загуба и да не внася данък печалба в българския бюджет. Борисов сам казва през 2011 г.: „Златев ми е приятел“.

Свободна Европа потърси Валентин Златев с въпроса дали през годините някое правителство е поставило пред него този проблем. Не получихме отговор.

Необяснимите загуби на руската компания станаха отново тема в парламента през 2020 г.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ е единствената рафинерия на планетата, която губи“, каза тогава депутатът от БСП Румен Гечев. В отговор на негов въпрос, тогавашният министър на финансите Владислав Горанов обясни, че Националната агенция за приходите (НАП) два пъти е признала огромни отрицателни резултати на „тези компании“, но не спомена директно „Лукойл“. Законът им позволява в продължение на 5 години да си приспадат тези загуби, каза Горанов.

Опозиционната тогава коалиция „Демократична България“ поиска да види резултатите от извършените от НАП ревизии на „Лукойл“.

„Съмненията се отнасят за над един милиард лева спестен данък корпоративно облагане, чрез използването на т.нар. трансферно ценообразуване“, написа тогава съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

И до този момент НАП не е изпълнила решението на съда да предостави ревизионните актове. Те остават скрити от обществото.

Как се правят загуби?

Руската компания работи в България по модел, който не противоречи на закона. В основата на проблема е т. нар. трансферно ценообразуване, което използва „Лукойл“. Според експерти, то може да се прилага, когато една фирма контролира целия процес от горе до долу – от доставка на суровина, през производство, до продажба на крайния продукт.

„В случая с „Лукойл“ – компанията произвежда суровия петрол, доставя го до рафинерията в Бургас и след това продава горива“, обясни за Свободна Европа Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

„Представете си, че имате компания в България и на територия, която е с 0% данък. Вие може да купите стоката на 100 лв. вместо на 50 лв. и цялата печалба да остане на територията с 0% данък“, беше обяснил преди време и финансовият министър Асен Василев.

Крайният резултат е, че загубите се трупат в предприятието в България, не се плаща корпоративен данък, а печалбата се изнася в чужбина.

Фирмата посредник „Литаско“ купува от руския „Лукойл“ суров петрол и го продава на рафинерията в България. Зад трите фирми на практика стои един собственик. Целта на посредника е да купи евтино и да продаде скъпо.

„Разликата отива в „Литаско“, която е регистрирана в Швейцария, където има много нисък данък печалба и има възможности в законодателството, които позволяват тази печалба да не се облага и да отива директно в Русия. По този начин печалбата остава в Русия“, обясни Владимиров.

Данъците не се внасят в България, а в Русия. Такъв е и изводът в доклада „Избягалите данъци“, който шест неправителствени организации от Централна и Източна Европа изготвят с помощта на ЕС през 2017 г. Докладът отчита, че фирмата не плаща нищо в България, но „в същото време, у дома в Русия, компанията е декларирала големи печалби и е внесла значителни данъци“.

Експерти коментират, че този модел е стандартна счетоводна практика, чието прилагане обаче зависи и от държавата, на чиято територия се извършва дейността. В България очевидно това е възможно. От това обаче потърпевш е българският данъкоплатец.

Има ли контрол от държавата?

През всичките тези години българската държава не е преставала да има свой представител в Надзорния съвет на дружеството, чрез т.нар. златна акция. До този момент няма данни някой от представителите на държавата изобщо да е реагирал по някакъв начин при обсъждането на финансовите резултати на дружеството.

Свободна Европа разговаря с трима представители на държавата в различни периоди за това как се защитава държавния интерес.

Спас Гърневски е първи на този пост след приватизацията на рафинерията през 1999 г. „Отваряй си очите за всяко нещо“, ми каза тогава премиерът Иван Костов. „Лукойл“ беше най-големият донор на бюджета, а тогава бяха много гладни години“, каза Гърневски.

„40 процента от фиска в държавата влизаха от рафинерията под формата на различни данъци. Тогава това ми остана като спомен. То всичко беше фалирало“, каза Гърневски. Той е бивш кмет на Пловдив от СДС. В последните години беше депутат от ГЕРБ.

Отварянето на очите не е било любимо занимание на държавата, както показват фактите по-късно.

Румен Овчаров е представител на държавата в „Лукойл“ в периода 2013-2017 г. Той е висш активист на БСП, бил е министър на икономиката и енергетиката от 2005 до 2007 г. Изпратен е да защитава интереса на държавата в „Лукойл“ от правителството на Пламен Орешарски, избрано от БСП и ДПС.

„Реагирал съм“, отговори Овчаров на въпрос какво е предприемал, виждайки, че рафинерията работи на загуба.

„Те се оправдаваха, че са направили много големи инвестиции, което беше така“, каза Овчаров. По думите му не е било възможно „да влизаш много дълбоко във финансовия отчет на дружеството“.

В момента представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“ е Красимир Първанов. Той е на тази длъжност от 2017 г. Заемал е висши позиции в държавни енергийни дружества, два пъти е бил зам.-министър на икономиката и енергетиката. Първия път подава оставка след като подписва без одобрение от министъра документ с руската „Атомстройекспорт“, ангажиращ България със строителството на атомната централа в Белене. На една от срещите в Москва, на които се обсъжда ядрения проект, се появява и Валентин Златев от „Лукойл”. Той също сяда на масата. Но от страната на руската делегация.

Втората оставка на Първанов идва през 2019 г., когато става ясно, че той е един от хората с власт, сдобили се с луксозни апартаменти на по-ниски цени – т.нар. „Апартаментгейт„.

Първанов обясни пред Свободна Европа, че „лошите финансови резултати идват от купуването на суров петрол и липсата на продажби извън страната“.

От Министерството на енергетиката казаха за Свободна Европа, че представителят на държавата в дружеството не се е отчел нито веднъж за свършената работа.

„Как е възможно това?“

След като все повече политици започнаха да забелязват проблема, през 2021 г. „Лукойл“ съобщи, че спира да работи по модела на трансферното ценообразуване. Това е записано във финансовия отчет на дружеството за 2020 г. Друга новина от отчета е, че „Лукойл“ няма да обжалва констатациите от ревизионните актове на НАП и признава увеличения данъчен резултат от 520 млн. лв. Т.е. с толкова се увеличава сумата, върху която фирмата дължи данък.

Това обаче не означава, че „Лукойл“ започва да внася данък печалба в България. Причината е, че отчетените загуби в предишните години далеч надхвърлят увеличения данъчен резултат. Само за 2020 г. „Лукойл“ отчита над половин милиард лева загуба.

Свободна Европа изпрати запитване до компанията за размера и вида на платените данъци. В отговора на „Лукойл“ се казва, че фирмата докладва счетоводната си информация „съгласно българското законодателство и международните счетоводни стандарти“.

„С настоящото искаме да Ви уверим, че всички дължими данъци се заплащат от Дружеството в пълен обем и в срок, и НАП няма претенции към нас“, пише в отговора на „Лукойл“.

В края на ноември в интервю за румънски вестник директорът на приходната агенция Румен Спецов каза, че НАП извършва мащабна проверка на „Лукойл“.

„Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български“, каза Спецов в интервюто, което е преведено на български от e-vestnik.bg.

„Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това?“, попита шефът на НАП.

Пред Свободна Европа финансовият министър Асен Василев каза, че проверката на НАП в „Лукойл Нефтохим Бургас“ все още не е приключила.

„Но междувременно „Лукойл“ смениха режима на работа и в момента работят на ишлеме, където рафинерията извършва дейност по преработка и получава заплащане за дейността „преработка“, което я изкарва винаги на печалба“, каза Василев.

В края на декември беше съобщено, че е имало среща между премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и вицепрезидента и изпълнителен директор на „Лукойл“ Вадим Воробьов.

„Тази среща обхващаше [работата на] цялата верига на „Лукойл“, не само рафинерията, но също така и търговията на едро, посредници, и как да бъде, от гледна точка на българското данъчно законодателство, фирмата напълно изрядна занапред. Разговорите продължават“, каза за Свободна Европа Асен Василев.

„Това е глобална схема, която прилагат всички руски компании. Печалбата се връща в Русия“, каза Мартин Владимиров. Според него това, „което е позволено в трансферното ценообразуване, има граници“. Докъде стигат тези граници обаче зависи от институциите в България.

Тази история е с отворен край. Обществото не знае все още какви са резултатите от проверката на НАП. Не знае и дали след разговорите между правителството и „Лукойл“ ще настъпи промяна. Това ще стане ясно чак след следващия финансов отчет на фирмата. Дотогава българските данъкоплатци продължават да са от губещата страна.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 127 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    118 13 Отговор
    Киро ко прайм?

    Коментиран от #7, #8, #53

  • 2 Казах ли?

    181 39 Отговор
    Започваме с Булгаргаз(Газпром, но на месна почва), и сега е ред на Лукойл. Бий руснака по кратуната Бий, Бий, Бий

    Коментиран от #76, #105

  • 3 🗄💶💴💵💸💰💳💎

    132 15 Отговор
    Защото пълнят мекмеджето.

    Коментиран от #22

  • 4 Ами

    179 32 Отговор
    Това е така, само пропускате няколко неща - канадското злато, американските тецове, чез и другите, и всичко останало което не се сещам. АЕЦ го затвориха доколкото можаха, просто няма как да го харижат на някой

    Коментиран от #10, #50, #92

  • 5 От 15 години

    178 46 Отговор
    една стотинка не са платили. Късай договори и национализирай активи, както британците. Руснаците са паразити. Точат кръвта на приемника. Няма реципрочност. Чисто използване. При европейците и американците поне е симбиоза, за който знае какво означава това.

    Коментиран от #9, #55, #56, #97

  • 6 Дааа

    89 6 Отговор
    Нали "рафинират" най-големите боклуци в новата италианска инсталация, чакайте и качество.
    Говори е че и италиански боклук горят в теца, ама нали бургазлии са балъци и им мирише все цветя, съгласно общинската "насторена" инсталация за мерене на замърсителите. Наистина материла е кофти.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Киро Страшний

    72 33 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    Мачкаме нагли руски муцуни! До последната.
  • 9 Хаха

    111 49 Отговор

    До коментар #5 от "От 15 години":

    Симбиоза бяхме с руснаците по Тошово време. От тогава насам никой не ни е дал нищо, само цицат. Какво точно сме получили от краварите, освен бази за които те не плащат

    Коментиран от #12, #14

  • 10 За канадското злато хората си плащат

    141 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    концесията. Ако ти се струва малко(както и е) трябва да хванем тези които са подписали договорите за краката, да им изтръскаме джобовете, и да ги хвърлим в затвора. хората не са виновни, че нашите корумпета, за да пъхнат някой лев в джоба, разпродават на безценица държавата. За останалите ти примери важи същото

    Коментиран от #13, #88

  • 11 Българските данъкоплатци

    24 50 Отговор
    не са губеща страна. В случая губеща страна са тия дето ни управляват щото не могат да лапат...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ами

    75 6 Отговор

    До коментар #10 от "За канадското злато хората си плащат":

    То за всичко сме си виновни ние, това е факт. Само китайците могат да се оправят с нас - избиват половината, ако не се оправим, избиват и останалите, и те така

    Коментиран от #16

  • 14 Да, ама не

    75 26 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Носеха ни руда, мазут, а ние им вършехме черната работа и им връщахме готови продукти и технологии. Даже електрониката за ракетите им се правеше половината тук, а другата половина я правеха "глупавите украинци" заедно с двигателите и корпуса. Части, метали, всичко им правехме безплатно, а в замена ни хвърляха трохи.

    Коментиран от #24, #106

  • 15 пешо

    31 8 Отговор
    да питат тиквата
  • 16 мога да започна с теб

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    дай координати
  • 17 Не тормозете хората

    51 1 Отговор
    Я ги виж, само едно молче са си напазарували.

    Информацията от Люксембургския регистър показва, че към 10 януари 2020 г. реални собственици на люксембургското дружество-майка SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са Вагит Алекперов, жена му Лариса и синът му Юсуф чрез The Venice Trust. Най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанския фонд Squircle Capital, собственик на луксозните марини в Барселона и френската Ла Сиота.
  • 18 Свободна европа

    29 24 Отговор
    И дойче веле са пропагандни медии!объркват хорат..сондират мнението!те тука на местна почва трябва да видят какво е изгодно за България 😇
  • 19 Запознат

    56 10 Отговор
    Предлагам на българските и чужди играчи на петролния пазар в Бг да изградят 2-3-4-5 рафинерии , забрана за това няма!....освен това около България, в близост има 3-4 големи рафинерии...Петрором, Хеленик...турски рафинерии ..защо огромния Шел най голямата акула на световния петролен пазар не изгради рафинерия в Бг ...хаиде да не е рафинерия ,защо не изгради складово стопанство за 3-5 млн тона ...това ще балансира пазара....Истината е ,че Българския пазар е малък и беден

    Коментиран от #35

  • 20 Кики

    68 15 Отговор
    Лукойл е на Ротшилд, преди 5-6 години в Румъния конфискуваха рафинерия на Лукойл заради неплатени акцизи и данъци за 500 000 000$
  • 21 gEPP

    33 9 Отговор
    Нормално. Герб политика - Боко на бяла Тойота Секвоя през Април. Но това са фантазии, в момента вали сняг в Банкя.
  • 22 да питам

    14 11 Отговор

    До коментар #3 от "🗄💶💴💵💸💰💳💎":

    Побръкаа та тия чекмеджета , шкафове и гардероби ... 🤭😁 Та чак на кухо дрънчи ..
  • 23 Българин

    84 6 Отговор
    Ами доколкото разбрах не руснаците а нашите продажници са виновни като почнеш от Иван костов, след това Спас Гърневски и Красимир Първанов а след това много по малки риби от НАП и всякакви други. ( явно са им пълнели джобовете)

    И документално и законово компанията е напълно изрядна - щом нашите закони го позволяват никой няма да плаща данъци па ако ще да са германци, англичани или руснаци.

    Въпроса е че трябва да търсим отговорност от тези които са го позволили и са си затваряли очите толкова години. Но те са си затваряли очите защото са им пълнели шкафчетата с евро и златни кюлчета а че държавата е пропуснала един милиард ползи кой го интересува.

    Коментиран от #44

  • 24 Европеец

    42 51 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама не":

    Вие русофобите май не знаете какво искате.

    Нали точно това правят всички богати държави - вземат суровини от по бедните и правят продукти с голяма добавена стойност и после ги продават пак на бедните държави а според теб това било "черна работа"

    Е значи германците само "черна работа" работят.

    Пък за "трохите" които ни хвърляли руснаците бяхме на 28-мо място по качество на живот (според американците).
    Имахме армия, здравеопазване, образование - по мое време имахме 232 бойни самолета и когато са купувани са били последен модел.

    Сега дадохме за 8 стари модел от преди 50 години 3 милиарда лева - ти си направи сметка ако трябва да имаме поне 150 за да сме някакъв фактор колко милиарда трябва да дадем.

    Иначе плюете по руснаците ...

    Коментиран от #26, #51

  • 25 Анонимен

    70 3 Отговор
    Където и да бутнеш е все едно и също. Всеки краде, лъже,мами, корупция на 100%. Това няма изкореняване никога. Толкова е дълъг списъка с крадците, че няма толкова смел човек, който да му стиска да ги разобличи.
    Дори най-обикновенните хора, знаят имената на мафиотските групировки и шефовете им,а няма и дума написана или нещо казано за тях...? Кво ще правим с ТИМ? За Бойко се пише всекидневно, колко крал,а ТИМ?
    Сега ще ми изтрият коментара със сигурност.

    Коментиран от #81

  • 26 Само че им го връщахме без да вземем

    59 16 Отговор

    До коментар #24 от "Европеец":

    една стотинка. Нищо. Направиха ни една АЕЦ и ни обвързаха во веки веков да купуваме от тях гориво(макар че уранова руда се добавяше тук и им се караше за обогатяване, като че ли, ние не можем да си направим инсталация за обогатяване), и те ни хвърляха по някоя пръчка. На всичкото отгоре им отчитахме печалбата от електричеството продадено навън. С Кремиковци, и всички заводи е същото. Правехме слидки, рулони, изливахме части и им ги карахме, без да сме получили една стотинка. Това са братушките ти. ,а тях сме роби. Винаги сме били такива и нищо повече от това.
  • 27 черния

    50 16 Отговор
    Руснаците са завладели България през 1944 и от тогава я управляват. Дори и след споразуменията от Малта през 1989 те си запазиха пълният контрол върху енергетиката, транспорта, вътрешните работи и сигурността. Поради това имат право да вземат каквото си поискат, колкото си поискат и когато си поискат. То си е тяхно.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Plimp

    52 4 Отговор
    всяка една голяма фирма идва тук, за да използва вратички в законодателството, кражба на всичко, от данъци до ресурси + бели роби, но реално ни сме си виновни, защото ние им позволяваме да се случва, ако имаме политици, а не п..ки, ще е коренно различно
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гнида

    24 34 Отговор
    Видях "Свободна Европа" и се отказах да го чета . Такива статии се пишат в удобното време . А сега е точният момент . Защото клакьорът Борисов е аут и от Брюксел се притесняват за развитието на ситуацията тук . Ние сме им нужни подчинени и изпълняващи , а не благоденстващи и развиващи се .
  • 32 ХАХАХАХАХАХАХА

    27 7 Отговор
    свободна европа е пропуснала да посочи кои и колко са собствениците на Лукойл, сигурно щото не знаят ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
    Не плащат, щото плащат рушвети.
  • 33 трънчо

    11 30 Отговор
    Тези се затрижили за нас -явно искат да изтласкат Лукойл от България и техи фирми да ни дерат както и сега го правят! Вижда се цените на Шел бензиностанции у нас!

    Коментиран от #38

  • 34 Смешници лъжливи

    13 34 Отговор
    Лукойл плаща по 1 лв акциз за вс. литър гориво който е произвел! Лукойл продава най евтиното гориво в ЕС за справка в др. страни от ЕС бензина е 1,80 евро, а в РБ е 1.15 евро.

    Коментиран от #42, #69, #82, #83

  • 35 Друг запознат

    12 27 Отговор

    До коментар #19 от "Запознат":

    Шел най кофти горивата, изобщо не могат да се сравняват с качеството на горива произвеждани от Лукойл! Чичо Сам ще сбърка с Лукойл.
  • 36 Пропагандистите на сороснята

    8 19 Отговор
    Щом инфото е от тези значи не е така, пропагандисти на лъжи.
  • 37 абг

    22 11 Отговор
    От доста години Лукойл е собственост на фамилия Ротшилд

    Коментиран от #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 4444

    34 6 Отговор
    Защо никой не говори и за качеството на самото гориво. Как става разхода в Европа да е с 1,5 литра по нисък на 100 км отколкото в БГ ?
  • 41 Петър

    36 6 Отговор
    Основният проблем е т.н. посредник, който не е такъв! Лукойл продава на себе си евтин суров петрол. Евтин защото го добива, а не произведен. И, го продава скъпо в България! Естествено е печалбата да остане в Швейцария. Без тези инвестиции, които са заложени в Договора за приватизация Комбината не може да съществува! Другото, факта, че са инвестирани средства означава, че е имало печалба, а не че губи защото е инвестирала!
    Или всички финансови министри, директори на НАП и т.н. са за затвор, и отнемане на имущество и пари. Сигурен съм, че сумарно парите ще стигнат да се увеличат, пенсии, заплати и социални помощи
    Кой ще се осмели обаче?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ботев

    24 2 Отговор
    Има грешки в статията.Първият представител на държавата в рафинерията беше един пишман артист седесар.Мотаеше се из Правец и беше човек на Костов и Златев.После му намериха и булка и стана правешки зет.Това са хората,които направиха далаверата да подарят рафинерията на руснаците.Следващите Гърневски и Овчаров са лапачите със задача да прикриват далаверата .
  • 44 Роко

    32 9 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Приятелю проблема е че законите са такива само за руснаците. ЛукОйл не е единствената руска компания която не плаща данъци просто е най - наглата.

    Коментиран от #48

  • 45 Българин

    34 7 Отговор
    Вън Руснаци ,вън Американци ,Вън Великобританици,вън Канадци,Чехи,Австрийци и каквито и да са ,които взимат най големите приходи на Българската държава.Няма Америка няма Русия ...Какво спорите и ги защитавате ? Да живее България.

    Коментиран от #54

  • 46 Наблюдател

    18 3 Отговор
    Държавата е в пълна катастрофа.Номер едно сме по КОТУБЦИЯ.Няма оправия за съжаление.
  • 47 Българин

    30 13 Отговор

    До коментар #37 от "абг":

    Русофилските митове, че Лукойл е собственост на Ротшилд може да ги разправя на русофилското сборище край язовир Копринка. Няма руско прест пление срещу България, което русофилите да не оправдае те!

    Коментиран от #71

  • 48 Ми кво са виновни

    15 5 Отговор

    До коментар #44 от "Роко":

    Лукойл?
    КАто са улави в НАП и не ги гонят?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 И аз да кажа

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    А че бият негрите няма ли да отвориш дума?
  • 51 Айде бе

    16 5 Отговор

    До коментар #24 от "Европеец":

    Били сме на това място според измисления курс на долара- 96 цента за левче! Ама не можеше да си купиш долари по него- само за правоимащи. А по цена спрямо търсене и предлагане- 3 до 5 лева за долар! Хайде сметни къде ни праща това и бягай да си обърнеш левовете в рубли!
  • 52 СТИГА НИ ЛЪГАХТЕ МИСИРКИ! ЕВРЕЙ СА СОБСТ

    16 6 Отговор
    Швейцарското Litasco вече е собственик на основните дружества на руската "Лукойл" в България.
    - Рафинерията минава на работа на ишлеме
    - "Лукойл България" променя някои условия в договорите си с клиенти. от КАПИТАЛ!!! 23.07.21 Г.
    Litasco – собственик на всичко
    В разгара на втората голяма вълна на ковид-19 на 9 декември 2020 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ става дъщерно на регистрираното в Швейцария Litasco S.A.
    То е ексклузивен търговски представител на Lukoil за доставки на петрол и петролни продукти извън Русия с централа в Женева. Дружеството вече притежава 89.97% от акциите, като преди това те са на нидерландската Lukoil Europe Holdings B.V.
    Промяна има и с другата голяма компания на групата – търговецът на едро и дребно „Лукойл България“. Там също Lukoil Europe Holdings B.V. е прехвърлило собствеността си на Litasco S.A.
    Подобно преместване се случва в края на 2020 г. и с дружеството, занимаващо се с продажбата на авиационно гориво – „Лукойл ейвиейшън България“.
  • 53 Преди да питаме Киро, обаче

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    е РЕДНО първо да питаме главните действащи лица от статията. Всичките по веригата, през годините, без оглед партийната им принадлежност (защото всички свиреха задружно в един и същ оркестър), без оглед колко са възрастни вече. Изобщо искаме: лустрация, преразглеждане на всички сделки, в които страната ни е ГУБЕЩАТА страна в сделката, и затвор за всички подписали и реализирали тези сделки, както и отнемане на "придобивките" им в резултат на тези сделки. Всичко друго е сюжет за холивудски сценарий! И сега вече за Киро: надяваме се той да изпълни горе изброените ни желания, със съдействието и пълната подкрепа на БСП, ИТН, ДБ! Трудна задача сме поставили на премиера Петков, но той прие публично-правното отношение с нас, народа! Затова, г-н премиер и всички от коалицията, моля ви, не ни разочаровайте!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пълна глупост

    12 15 Отговор

    До коментар #5 от "От 15 години":

    Влизате в Търговския Регистър , отваряте партидата на Лукойл и на там колкото има дъщерни дружества и клонове .
    Отваряте годишните финансови отчети и установавате, че написаното в статията е една огромна , нагла и смърдяща ЛЪЖА.

    Коментиран от #59, #65

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Йеронимус БОШ

    10 1 Отговор
    Щом бат Бойко , който е най-честния , справедлив , родолюбив и скромен ВОЖД , не е успял да ги накара да плащат данък , значи така е правилно ! Питайте го , ако не вярвате !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мъд Ю

    4 9 Отговор

    До коментар #55 от "Пълна глупост":

    Смърдящ ти е з а д н и к а , подлога рашковска!

    Коментиран от #63

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 даскала

    19 9 Отговор
    Както се и очакваше руските бля-дки застанаха с голи ци ци да защитават матушката. Всички други са виновни , световния империализъм, евреите, негрите, лошото време, само не и "братушките".
  • 62 Гети

    20 4 Отговор
    Така работи всяка голяма корпорация на Земята. Не казвам,че е правилно или справедливо, но така написаната статия от Генка вменява някакви сензационни разкрития и поредна невероятна журналистическа работа. Истината е, че това е един прост анализ. Ако се абстрахираме от личните пристрастия и това, много политиканци облажват от Лукойл, което отново е напълно нормално за 20 и 21 век. Целта на всяка компания е да намали данъците си, а не да пълни бюджета на дадена държава. ЛИДЛ , БИЛА, КАУФЛАНД, ВЮРТ, КПМГ и тн и тн къде и колко данъци плащат ? Неплащането на данъци е основна цел в Капитализмът за всяка корпорация - за това Дж П Гети затваря кръг - рафинерии, танкери, бензиностанции, почивни станции за служителите, агенция за екскурзии, почивки за служителите и тн и тн. Резултатът е, че парите се въртят вътре, печалбата е 0 и съответно няма данъци. Но Генка добре знае това, само че когато руснаци въртят "бизнес" е лошо, а когато са западняци това са инвестиции и развитие!

    Коментиран от #64

  • 63 Ами вместо да грухтиш

    12 12 Отговор

    До коментар #59 от "Мъд Ю":

    Вземи влезни в сайта на Търговския регистър -
    епзеу (registryagency.bg)
    И провери върху какви пари Лукойл и дъщерните му фирми са плащали данъци.
    Годишните Финансови Отчети са там , не са тайна и всеки грамотен българин може да ги отвори...и като ги отвори ще установи, повтарям, чи тази статия е една голяма, нагла и смрадлива ЛЪЖА.
    Каквато всъщност винаги е продукцията на Свободна Европа, Дойче Веле и редица други сороски медии.
  • 64 genka

    19 5 Отговор

    До коментар #62 от "Гети":

    Подкрепям напълно. А колко данъци е платил Америка за България ? А да чакай, то е фондация с нестопанска цел, забравих. Генка и тя получава пари с нестопанска цел, макар че си е пълна аграрка.
  • 65 Петър

    11 2 Отговор

    До коментар #55 от "Пълна глупост":

    Отворих го, и ... Кое е лъжа?
    Че, няма отчетена печалба на територията на която извършва дейност?
    Данните им (според Лукойл) по скоро затвърждават схемите, от които губи Държавата, както губеше, когато бе Държавна собственост!

    Коментиран от #75

  • 66 В.В.П.

    16 1 Отговор
    А Дънди ,дава на България,100 т злато на година,За нея си става 3 тона..Против инфлацията , план.Всичко е точно.Ще се подпише ,за 100 год,или до свършване на златото..Което падне първо .
  • 67 В.В.П

    18 3 Отговор
    Защо,, България,и СДС,продаде Нефтохим.??.Сега ,ривем ,Олееее,мале.Защото,няма петрол!.И никой няма да ни даде.Ний сме от най бананова държава,но без банани.

    Коментиран от #87

  • 68 В.В.П.

    10 5 Отговор
    Добре че са ,,,приятелите и партньори,,от Свободна Европа,,да ни отваря периодично очите..Евала..От НАП,ни звук,от Европа грухтене на високо .Това са измислици и глупости.
  • 69 В грешка си

    21 1 Отговор

    До коментар #34 от "Смешници лъжливи":

    акциза го плащаме ние на бензиностанциите, защото е включен в крайната цена.
  • 70 Азоня

    12 5 Отговор
    Лук оил бензиностанции лъжат в количеството, у нас и в Русия, за други държави не знам, за Русия ми каза руснак, на колоната показва едни литри, в резервоара са по-малко
  • 71 КОНТРА

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    АКО Е СОБСТВЕННОСТ НА УШАНКИ КЪВ Е ПРОБЛЕМА ЦЕНТРАЛАТА ДА Е НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛАШАД....АААА И ДАНЬЦИТЕ ДА ДИ ОСТАВАТ ЗА ДА ПРАЯТ СУ 35....АААА ....НЕЩУ ЛОГИКАТА ТИЙ ЛЪЖЛИВА МАЙ....НА СИЧКОТО ОТГОРЕ ЗНСЕМ ЧИ ШВЕЙЦАРЦИТЕ В ЕДИН МОМЕНТ КАЗВАТ ИМАТЕ ИНИ ПАРИ ТУКА АМА НЯМА ДА ВИ ГИ ДАДЕМ...АААА САМО ЖУДАС МОЖЕ СПОКОЙНО ДА ОПЕРИРАРА С ФИРМИ И ПАРИ В ЛОЗАНА....
  • 72 Боро

    21 5 Отговор
    На всички герберасти в устата им е Киро. Ами спомнете си за сатрапът от Банкя, колко милиарди открадна, заедно със шайката. Навсякъде, където и да се пипне, са само кражби и далавери. В бедна България- куп милиардери. Явно чуството за малоценност и типичната българска савист и злоба , им бърка в джигера /на пишещите тук/ ,образованието на Киро в Харвард!

    Коментиран от #96, #99

  • 73 Никой

    11 4 Отговор
    Ние нали сме 16 та република на Русия защо да плащат данък.
  • 74 комшията

    6 2 Отговор
    Ако „промяната продължава“ затвори тая миризлива рафинерия, Бургас ще се изчисти от вонята, а и заради конкуренцията и отпадането на монопола, цените на гаривата ще са по-ниски.
  • 75 Ти като пишеш четеш ли се после

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Петър":

    ГФО ( годишните финансови отчети) публикувано в сайта показват обемите на облагаемите суми т.е. . т.нар. облагаема данъчна основа.
    Та ако си дадете труда да съберете данните на дъщерните фирми,клоновете, свързаните фирми, търговските представители и т.н., ще установите какъв е размерът на облагаемата данъчна основа.
    С други думи ,, пишете си колкото да не заспите.
    А що се отнася до чисто счетоводните трикове, с които се намалява данъчната тежест на фирмите, това ке нарича " оптимизация на данъчните задържения" и маса консултантски фирми, основно западни се занимават само с това и това и напълно легална дейност. А иначе ако държавата иска да печели ама истински трябва да национализира петролния национален пазар.
  • 76 Не е руснака виновен

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Казах ли?":

    Виновни сме си ние, защото толкова години го траем. Ако не допускаме този или онзи да ни крадат, манипулират и подкупват (на практика невъзможно), или поне покажем, че нашия интерес, на България е над всичко, може би нямаше да е толкова лесно да си прави всеки каквото си поиска. Та за всичко което ни се случва, виновни сме си ние самите щото такива си ги искаме и такива си ни кефят.

    Коментиран от #86

  • 77 092786

    13 0 Отговор
    Ако имахве държава и държавтици,нямаше разни чужди фирми да ни точат парите и за нас да остава замърсяването.Тая помия в Дания никога нямаше да се случи,щяха да плащат 50%данък и щяха да ги спукат от проверки и екооценки.Ама ние не сме държава и държавници намаме,които да милеят за Родината,а само продажници
  • 78 Наблюдател

    13 0 Отговор
    "Загубите" на "Лукойл" са благодарение на "широко затворените очи" на данъчните които упорито мерят с двоен аршин данъкоплатците! Припомнете си ония 700 милиона дето видите ли не ги били забелязали! Иначе гонят до дупка хора за по 40 - 50 лв! Такива "пропуски" естествено се случват благодарение еднопосочното движение на едни "дебели пликове под масата"! В България обаче т.н. "разследващи органи" /такива дал Бог/ основната им грижа /очевидно с още "по-широко затворени очи"/ е да опъват чадър над мащабните далавери!
  • 79 Българин

    6 0 Отговор
    То си има начин лукоил го гоним от България
  • 80 Кольо

    16 0 Отговор
    Най-бедната държава с най-бързо изчезващия народ. Връщайте всички концесии и стратегически бизнеси в държавни ръце. Ако нещо и най-малко закуца или зрънце да се открадне - затвор ,бой и сръбска музика. Връщайте кариерите на Белене за държавни крадци и трудово възпитателните домове за малолетни престъпници защото всичко се започва от там-от малките . Щом не може да възпитавате с образование и с учители ходещи да преподават само заради заплатата и директори интересуващи се само от бройката за да изпълнят и усвоят делигиран бюджет. Сега най-големите мошеници олигарси политици на почит и по телевизиите за пример на хората. Да видят как могат да крадат и надпревара между тях кой по нагъл ще излезе. Това са Ни ВИП-овете. това са ни примерите заедно с чалгари и проститутки по ТВ . Прост народ та чак ПроЗд. По зле сме от африканци .
  • 81 Известен

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    За ТИМ никога ,нищо . Особено след закотвянето им в София в близост до жълтите павета още преди години. Как пък не са те изтрили ,та и мене ,се чудя ? Или пък ще изтрият . Знай-ли човек с какво и кого може да обидиш без да искаш ?
  • 82 Умник

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Смешници лъжливи":

    Ти и всеки който купува плаща акцизи ,транспортни разходи ,ДДС , лицензи които са начислени в цената на продукта от всяка мутра бизнесмен или политик защото те са едно и също . Лобистите ковящи закони ,240 на брой държащи бизнесите в България подкрепят застрахователи , пътното ,винетните такси , горивата ,хапчетата и всичко което се сетиш до житари и т.н . За обикновения човек работещ за заплата човечец остава да плаща ,ако има с какво и да възхваля велики Богове на политическия костюмиран гений превърнал политик в най-доходния бизнес . По-доходен дори и от най-древния и още по долен . Та с две думи за теб е Наказателен Кодекс ,такси ,глоби ,акцизи ,ДДС , застраховки , увеличение на цените от бизнеса защото и за тях е възможността да Не плащат данъци ,да взимат задължително това което ти задължително трябва да им плащаш и да си увеличават цените както си искат . Никога не са на печалба , а вкарват само твоите пари. Техните са чисти. Имат право и на помощи дори след като са вдигнали цените още преди да се заоблачи . Ти си платил надценките и инфлацията докато те ще вземат и помощите след това като чиста печалба за неудобството ,че са се охарчили малко докато съберат твоите пари. Иначе щеше да са фалирали , а не да продаваш стока или услуга . И така до края на света или идване на нова система вкл. частична национализация.
  • 83 Защо

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Смешници лъжливи":

    не сравниш горивата от рафинериите без ддс и акцизи? Да не се окаже лук ойл на трета позиция по цена? А ако прибавим, че преработват сорт Урал най евтиният и с най долно качество в света, но се калкулира по цена на сорт брент, най скъпият с най доброто качество! И може да се окаже, че имаме най долното качество, на най висока цена! Не е лошо да се информираш, преди да надраскаш някоя глупост! А ако го правиш в нечий интерес, жалко за теб!Продаваш си бъдещето и се обричаш на мизерия!
  • 84 защо

    9 4 Отговор
    и немците не плащат нищо - вериги като кауфланд ни източват яко и все на загуба
    - държавата е абдикирала - само политиците дебелеят
  • 85 stan40

    10 2 Отговор
    И братушките цуцкат сиромашка кръв. Никой не жали българския народ. Виновни сме си ние, че им се довиряваме и се караме помежду си защитавайки не себе си, а чужди интереси.
  • 86 stan40

    7 2 Отговор

    До коментар #76 от "Не е руснака виновен":

    Какво да се прави, след като българската психика неможе да устои на даваните от руснаците тлъсти рушвети? Колко българи биха отказали подкуп от 6 или 7 цифрена сума и останалите няма да ги определят за глупави?
  • 87 stan40

    7 1 Отговор

    До коментар #67 от "В.В.П":

    Не е проблема, че дадено предприятие е частно, а че заобикаля закона с помощта на назначени от държавата лица и не плаща данъците си. На тези лица не е потърсена никаква отговорност.
  • 88 Кумчо вълчо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "За канадското злато хората си плащат":

    Е точно за корумпетата става въпрос , нали не вярваш че Иван Костов е валат от прейбатизацията на Нвфтохим ???
  • 89 баба ти от Пловдив

    2 0 Отговор
    защото всички са крали България от 1 - ви век римляни, византийци, турци, хабсурги, немци, руснаци, криминални башибозуци!!!!! за това !
  • 90 Един

    0 2 Отговор
    Без коментар как е възможно не може да се проумее това данъци в Русия се плащат а в България НЕ това отива в зоната на фантастиката....
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Някой

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Само да отбележа.... 70% от Лукойл държи холандската ING /банкиране и застраховане/. А зад тях стоят финансовите акули от щатите.
  • 93 Петър

    1 2 Отговор
    Ама те не събират в България, а в Швейцария!
    Кое не разбра?
    "Държавата ако иска да печели", трябва да отстоява реализираната печалба да остава в България!
    Загубите за Държавата до момента на приватизация му каква е, знаеш ли? Да не би да имаме залежи на петрол, та искаш национализация?
    Личното ми мнение, е че той не ни е нужен! Никога не е бил.
  • 94 Ст. Пейчев

    11 0 Отговор
    Когато оставим държавата да се управлява от мафията ,последиците са тези:
    -Монопол на пазара.
    -Неплатени данъци .
    -Пречене на останалите да работят нормално.
    Недопустимо е монополиста да плаща на фирма на бившия премиер да пази по трасето на нафтопровода от Бургас до ПСБ Ихтиман.
    Трайчо Трайков си отвори устата и на другия ден не беше министър.
  • 95 Toto Rino

    2 0 Отговор
    Добро утро
  • 96 Решетников

    2 3 Отговор

    До коментар #72 от "Боро":

    Само дето киро не е учил в харвард тролче чалгарско

    Коментиран от #100

  • 97 Виждаш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "От 15 години":

    Ги тия минуси идват от Драган цанков 28
  • 98 Петко

    3 2 Отговор
    Нали сте Русофили, какво ревете? Кефете се на братята си руснаци и това е.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Решетников":

    Този 72рия не съм аз а някой
    Б лук
  • 101 Баро

    3 0 Отговор
    За лук ойл е виновен костов
  • 102 КатилА

    0 0 Отговор
    Вземете в свободна Европа Златев и няма да плаща те
  • 103 Мхм

    3 1 Отговор
    А с кякво допринася за Българската икономика магазина Лидл няма персонал не плаща заплати изнася всичко в Германия.

    Коментиран от #107

  • 104 Гост

    7 2 Отговор
    Ако от утре Лукойл почне да плаща данъци в България, да не мислите, че нафтата ще ни стане по-евтина?
    Я ми кажете, колко данъци плаща златокопаещата канадска фирма в Челопеч?
  • 105 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Казах ли?":

    а от къде ще си зареждаш нафта за Голфа бе, умньо? Да не би да си се опаричил, че искаш шелски горива по 5 лв литъра?
  • 106 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама не":

    Още ядеш от техните трохи. Още ползваш ток от техните тецове. Още пазиш граница с техните самолети и автомати. Краварските самолети не ги чакай скоро, нищо, че си ги платил вече. Десето поколение вече от техните трохи имате.
  • 107 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #103 от "Мхм":

    ква е връзката със статията?
  • 108 Гост

    5 2 Отговор
    Някой да разясни на Свобона Европа, че печалбите на фирмата не отиват в Русия, а отиват при собственика на фирмата. Нищо де, важното е да звучи така, сякаш Русия ни е виновна за всичко.

    Коментиран от #110

  • 109 Американската Лукойл

    8 3 Отговор
    Виденов отказа да продаде Нефтохим на Рем Вяхирев, продаде го американското протеже Костов.
    Елементарна логика-ако "Лукойл" бе 100% руска до сега американците 100 пъти щеха да опищят орталъка, но НЕ, мълчат- ни ума ни дума, ни санкции.
    И в момента АМЕРИКАНСКИ фондаве имат акции в "Лукойл", и е повече американска, отколкото руска, акциите и са в американска банка. Информацията е офицялна, само в България не е. Това е от руската Уикипедия:

    "...Пазарната капитализация е 64,4 млрд. Долара (1 септември 2008 г.) . Номиналните притежатели на акциите на ЛУКОЙЛ и тяхната счетоводна отчетност са: 61.78% - Bank of New York , 10.79% - кипърска компания LUKOIL EMPLOYEE LIMITED (контролирана от Банката на Кипър чрез Odella Resources Limited )."
  • 110 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "Гост":

    И, до 109,
    Собственици са известни фамилии, които реално притежават политиците, както в Русия, така и в САЩ, а и не само. Я виж как стоят нещата в Държавите, където същите фирми отчитат същата каква е разликата, и като имаш предвид доходите!
  • 111 ДаЗдраПерМа

    1 2 Отговор
    след тази статия акциите на производителите на магарешки каруци скочиха драстично
  • 112 Мхм

    2 0 Отговор
    А я да видим печалбата на Лидл магазини без персонал никакви заплати кое им е инвестицията.Печалбите се изнасят и убиват местните вериги.
  • 113 боко

    0 0 Отговор
    Високи цени на горивата на лукойл а всеки уикенд баничарката ходи в с.Сяново Силистренско
  • 114 Алекс

    0 0 Отговор
    Безроди продажници! Всички представители на държавата в Бургаската рафинерия трябва да бъдат разследвани и съдени за държавна измяна. Имуществото им да бъде иззето в полза на държавата.
  • 115 Баце

    1 0 Отговор
    Както и Дънди и Кауфланд и ..... абе разграден двор, да не е луд някой да плаща. Има и още една опция, ама ние сме бела държава и това не е се прави защото е неморално:
    Вместо милиарди дануци няколко милиона рушвет където трябва и те така.
  • 116 Масква

    1 1 Отговор
    Варна, Бургас, Поморие, Свети Влас, Равда, Несебър, Слънчев бряг са вече руски губернии. Скоро ще има референдум за присъединяване към РФ и Лукойл-Бургас директно ще си плаща данъците към РФ.
  • 117 Слави Славов

    1 1 Отговор
    Явно Несвободна Гейропа ни смята съвсем за дебили,като поднася фактите по такъв начин.Рафинерията въобще не е руска собственост вече 20 години,като Русия притежава само няколко процента от акциитеОсемдесет процента от акциите държи Ротшилд и ко,а останалите са на западни компании.Опитите да се насажда омраза към Русия са твърде нелепи,пък и българите не сме толкова тъпи като западняците!Така че,...!
  • 118 незнайко

    0 1 Отговор
    Това е същото както американците не плащат за нашите бази !!! Чакам статия по този въпрос !!!

    Коментиран от #121

  • 119 3333

    1 0 Отговор
    Да я национализират като не плащат нищо.
  • 120 Ясно е

    1 0 Отговор
    С такава държава, сол.ашак на раша, какво очаквате. Съсипия до откат. Тъп народ, тъпа държава.
  • 121 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "незнайко":

    Това не отговаря на въпроса, защо търговско дружество с милиарди печалба ги изкарва на загуба. Сравнението ти показва колко си "умен".