Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 15:19 14 076 22

Нов застрахователен трус в Румъния, замесен е и братът на Урсула фон дер Лайен

  • урсула фон дер лaйен-
  • евроинс иншурънс груп-
  • евроинс

Секторът на автомобилното застраховане в Румъния претърпя огромно сътресение през последните години

Нов застрахователен трус в Румъния, замесен е и братът на Урсула фон дер Лайен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Застрахователният пазар в Румъния продължава да бушува. Причината за поредния скандал е решение на Органа за финансов надзор (ASF), който даде лиценз за автомобилно застраховане на компания без опит в сектора, в чийто борд присъства братът на председателя на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

Става въпрос за Eazy Asigurari - дъщерно дружество на Superbet, която е компания за онлайн залагания и хазартни игри с годишен оборот от 1.1 млрд. долара и сред инвеститорите в който е американският инвестиционен фонд Blackstone.

Председател на съвета на директорите на компанията-майка от февруари е Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен. Само преди няколко месеца ASF отне лиценза на Евроинс Румъния, собственост на едноименната българска група и до скоро лидер в автомобилното застраховане в северната съседка. С този акт на регулатора на практика се отвори голяма ниша на пазара на автомобилни застраховки, където именно се очаква да оперира нововъзникналият застраховател Eazy Asigurari. Още: "Еврохолд": Взетият лиценз на "Евроинс Румъния" няма да засегне застрахователния бизнес, нито енергийния

Случаят с новолицензирания играч предизвиква смут в Брюксел и се приема с голяма изненада от експертите, посочва в материал за The European Conservative базираният в столицата на Белгия и ЕС журналист Томас О’Райли. Той припомня, че Superbet стъпва на румънския застрахователен пазар в период, в който пазарът е разтърсен след години на финансови и политически скандали в сектора, кулминация на които беше принудителното оттегляне на един от най-големите застрахователи - Евроинс Румъния, собствениците на който вече обявиха, че това е в резултат на регулаторен натиск на висши представители на румънския финансов надзор. ASF отне лиценза на румънското подразделение на Евроинс с мотив, че компанията има капиталов недостиг от 400 млн. евро - акт, който се оспорва не само от самата компания, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), българските регулатори и независим одитор, всички от които твърдят, че компанията е била платежоспособна, припомня The European Conservative. Изданието визира доклада на независимия актюер, в който се заключава, че Евроинс Румъния няма проблем с платежоспособността си към датата на отнемане на лиценза. Информация за него беше публикувана на 5 април на сайта на ЕБВР, която е миноритарен акционер в компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп.

Сътресение

Секторът на автомобилното застраховане в Румъния претърпя огромно сътресение през последните години, в които четири големи компании на пазара фалираха и се стигна до обвинения за организирана престъпна група и политическа корупция, пише още изданието. Предоставянето на лиценза се случва и няколко седмици, след като Европейската комисия (ЕК) отказа достъп на депутати от Европейския парламент до официален доклад, който разкрива извършени от румънския застрахователен надзор нередности и предполагаема кампания за тормоз срещу румънския филиал на българския застраховател.

Припомнят се и твърденията на Евроинс, че румънското им подразделение е било набелязано от ASF още, когато отказва да придобие изпадналия в несъстоятелност застраховател City Insurance през 2019 г. Впоследствие този отказ предизвиква кампания и регулаторен тормоз над компанията в продължение на четири години, за да се стигне до отнемане на лиценза на 17 март, информира Томас О’Райли.

Случаят е допълнително заплетен от отказа на еврокомисията да разреши на депутати от европарламента да прочетат нередактиран вариант на останал в тайна и потънал в мистерия доклад по темата на европейския орган в застраховането - EIOPA, за който се твърди, че потвърждава констатациите на ASF за състоянието на Евроинс Румъния. Това предизвиква още въпроси в европарламента. Цитирани са и двама германски евродепутати. “При уклончивите отговори на еврокомисията на поставените в европарламента въпроси във връзка с казуса си задавам въпроса - не е ли време да се извърши независимо разследване на случилото се в Румъния и способна ли са европейските институции да осъществяват надзор в сектора?”, коментира Ларс Петер Берг. Той описва разкритията като силно притеснителни и добавя, че Евроинс Румъния изглежда е заменена от компания със съмнителна етика, визирайки собственика на новолицензираната Eazy Asigurari. Колегата му Гунар Бек счита поведението на ЕК по темата за непрозрачно и отнася въпроса до Европейския омбудсман, като директно посочва връзката на брата на фон дер Лайен със застрахователния сектор в Румъния.

Както изглежда, компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, е на път да извлече полза от зейналата дупка на застрахователния пазар в Румъния след оттеглянето на Евроинс, коментира Томас О’Райли от The European Conservative. В материала си той пита и защо Брюксел си затваря очите за корупцията в румънската държава.

Мнението на Еврохолд

Същевременно в съвсем скорошно интервю за румънското издание Bursa, председателят на надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов отново заяви, че висши представители на румънския регулатор са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс в Румъния и потвърди тезата, че има вероятност една от целите да е облагодетелстване на нов играч в сектора. “С отнемането на лиценза на Евроинс Румъния ръководството на ASF наруши редица разпоредби на националното законодателство и европейски директиви. Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. В същото време преди няколко дни беше предоставен лиценз на нова компания в сектора (б.р. Eazy Asigurări). Много е странно, че ASF направи това за много кратко време. Опитах се да разбера повече за тази компания, потърсих информация на уебсайта им, но не намерих нищо. Не бих се изненадал, ако тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла ни за едно евро, а след това поднови всички полици и вземе 10% или 15% от пазара на безценица. Ако това се случи, наистина ще се потвърди, че те са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс Румъния”, коментира Асен Христов в интервюто за Bursa.

В интервюто пред румънското издание председателят на надзора на Еврохолд прави нови разкрития. Едно от тях е, че в българската Главна прокуратура е открито наказателно производство срещу двама от висшите функционери на румънския регулатор, които са в основата на рейда срещу Евроинс Румъния - Кристиан Рошу (вицепрезидент на ASF) и Валентин Йонеску (генерален директор на Генералната дирекция по застраховане на ASF). Причината - злоупотреба със служебно положение. Това по думите на Христов ги прави негодни за позициите, на които двамата са назначени в момента, но засега отговорните държавни институции в Румъния не вземат отношение. Това според председателя на надзора на Еврохолд потвърждава тезата, че атаката срещу българската компания е подкрепена и политически. В допълнение, Христов разкрива и за негови три срещи през миналата година с Марсел Чолаку, сегашният премиер на Румъния, в които директорът на Еврохолд го информира за проблемите в практиките на румънския регулатор и средата за правене на застрахователен бизнес в страната. “Надявам се, че ни е чул. Но на този етап изглежда, че не са предприети действия”, коментира Христов пред Bursa.

В интервюто става ясно, че Евроинс вече се е завърнал на румънския пазар чрез българското си подразделение и на принципа на свободното предоставяне на услуги в ЕС (Freedom of Services), като започва да предоставя немоторни застрахователни услуги. “Евроинс България има право да развива дейност на този принцип в Румъния от 2007 г. Вече имаме натрупан опит и от няколко дни започнахме да предлагаме активно всички видове застраховки без “Гражданска отговорност” (ГО). За последната трябва да изградим връзка с Гаранционния фонд в Румъния и Бюрото на автомобилните застрахователи в Румъния (BAAR), както и да получим ново разрешение от българския регулатор, което очакваме в следващите няколко дни. Все още анализираме дали да предоставяме ГО, но във всички останали видове застраховки сме активни в Румъния чрез нашето българско подразделение”, коментира Асен Христов. Самата ASF прави всичко по силите си, за да пречи на компанията, ако се съди от думите на шефа на Еврохолд. “Много съм изненадан, че неофициално представители на ASF прозвъняват всички застрахователни брокери, като се опитват да ги притискат да не работят с нас”, коментира той. По думите му това се прави и срещу други две български компании, работещи в сектора. “Ето защо смятам, че в тази работа са замесени и политици. Изненадан съм, че законът се нарушава, особено законът за конкуренцията”, каза той.

Българската компания все още обжалва решението на ASF за отнемане на лиценза на Евроинс Румъния от 17 март, както и обявяването на фалита на компанията от румънския съд на 9 юни. Компанията също така възнамерява да съди румънската държава за 500 млн. евро и вече обяви, че ще продължи съдебната си битка в ЕС. От компанията са убедени също така, че европейският орган по застраховането - EIOPA, е пренебрегнал данни, доказващи платежоспособността на румънското им подразделение преди отнемането на лиценза.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    98 2 Отговор
    Стибе бе, Лайнен за ваксините , т.е мъжът и сега брат и ,ама те истински "

    евроатлантици "! ХАХАХА ,ЛАПАЧИ,отвсякъде!
  • 2 да де

    103 3 Отговор
    Е те това са ценностите на Урсула цялата рода на софрата.
  • 3 Псевдоним

    77 3 Отговор
    Да отбележим, че тази има седем деца, тепърва ще трябва да мислим и за тях.

    Коментиран от #22

  • 4 Мнение

    79 1 Отговор
    Тая баба яга няма ли да я опандизят вече?!
    То не бяха лични имейли с шефа на файзер, то не беше родата й замесена по други направления, то не бяха лобита за чужди интереси?!
    Тая женица се е съгласила доброволно да счупи ЕС, по нареждане от давосджии, с цел определени облаги! Доста напомня на бг сглобката, която ако се позадържи още малко начело на държавата ни, има гигантска опасност от трета национална катастрофа!!!

    Време е лобистите на глобалистите сред, политици, медии и "експерти", да бъдат опандизени за национални предателства срещу собствените си държави!!!

    НЕ, не приемам, че Путин сам си е взривил северен поток!!! Бай Дън се закани в прав текст, че ще сложи край на този проект, публично пред журналисти!!!

    Време е глобализмът (новият фашизъм) да бъде спрян в зародиш!!!

    П.П. Никой не пита нещо много смущаващо!
    Как така фащ като отидоха през 2014 в Украйна и направиха преврата на майдана, малко по-късно се зароди фашизма там, чрез публично известния батальон на Азов???!!!
    Веднага възниква допълнителният въпрос,
    Какво ако зад Хитлер стоят същите лобита, зад цру и фбр???!!!

    Един ден цялата истина ще излезе на яве, и много голямо съмнение имам, че т.нар. демократи ще се окажат терористите и фашистите на света!!!
  • 5 Очевадец

    65 0 Отговор
    Услужливо дала рамо на брат си както на мъжа си с ваксините ТЯ не е курупирана ама хич
  • 6 Анонимен

    6 2 Отговор
    А щото Асен Христов е китка. Така ли.редно е в ютюб за Астана да проверите, как е от Варна махалата и какъв го диреше кгбдс у ДелиОрманду
  • 7 застраховател

    14 2 Отговор
    Хайде малко по-кротко с рекламата на Асен Христов и Евроинс. Отдавна всички от сектора знаят,че това с липсата на средства в Румъния е вярно. И други неща се говорят за няколко български компании, които имат инс в заглавието си.
  • 8 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    50 0 Отговор
    Ама как така?!? Света Урсулка не може да е корумпирана! Това не се случва в ЕС! Пути е виновен! Опорки! Хибридна война! Рееееее!!!
  • 9 Фашистен

    36 1 Отговор
    Мърсула фон дьо Файзер. Гинеколожката от немско колко родилки е оправила без застраховка и ваксина.
  • 10 Брат брата не храни но горко на този

    21 0 Отговор
    Който го няма батко на братко
  • 11 Опааа

    22 0 Отговор
    Започва да се изяснява от къде идват катаклизмите у нас и изобщо в източна европа… приключват бизнеси и хора!
  • 12 Калпазанин

    31 0 Отговор
    Аз само да питам, тая прехваленатс кьоравеши каква длъжност изпълняваше в Брюксел а също така и жорналистите и медиите които крият истината за кромид измамата най голямата измама в историята на човечеството и тая урсула фон пфайзер защо изобщо ходи по земята
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Еврохолд е на алкохолните терористи, гонете ги веднага от цивилизования свят, да се прибират в калния обор да си се въргалят на воля в тинята!
  • 15 Ъхъ

    11 2 Отговор
    Аз досега умен румънец не съм виждал някой да познава такъв
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ганю

    7 0 Отговор
    Абе винаги е за пари или "интереса клати феса"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЕГА СИ И КАУБОИТЕ

    3 0 Отговор
    И КУПИХА СЪРБИЯ БЪЛГАРИЯ РУМЪНИЯ УКРИЯ... АБЕ ОТСЯКА ДУПКА НАДНИЧАТ.... ЛАКОМА РАБОТА...
  • 20 бай Цереушко

    2 0 Отговор
    Blackstone е частна ЦРУ корпорация.На печелившите честито
  • 21 това е ясно

    1 0 Отговор
    Лайнарково племе....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.