2 437

Изнудвачите на „Евроинс“: Италианска афера (част 3)

  • евроинс-
  • изнудване-
  • румъния

Кой стои зад печално известната в съседна Румъния застрахователна компания „Сити“, която се срина през 2021 година?

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Кой стои зад печално известната в съседна Румъния застрахователна компания „Сити“, която се срина през 2021 година? Случилото се със застрахователя минава за един от големите обири на века в северната ни съседка, като „някъде“ потънаха едни най-малко 300-400 млн. евро – пари, които румънските граждани са плащали за задължителната застраховка на колите си. И до днес в съдилищата има голям брой жалби за щети на застраховани в „Сити“, които все така чакат да бъдат покрити. Плащанията стават малко по малко и отново с пари от ограбените румънци, защото ги изплащат не източилите компанията, а държавният застрахователен гаранционен фонд.

От нула на пазара с полиците „Гражданска отговорност“, „Сити“ за кратки срокове успяха да станат лидер в последните години, преди да се сгромолясат. За това, разбира се, трябва да са имали и солиден гръб в лицето на застрахователния надзор. В продължение на години и с помощта на подправени документи, гарант за платежоспособността на компанията е несъществуващ влог с несъществуващи 50 млн. евро в швейцарска банка, на която „Сити“ дори не са клиент. И до днес няма отговор на въпроса как компетентните държавни служители допускат това да се случи. И на по-важния въпрос – защо още няма наказани.

Откъде обаче идва дързостта за извършването на толкова грандиозен обир под носа на властите и пред очите на цялото общество? Вече изследвахме част от връзките зад скандалните акционери на „Сити“ – роднинство с румънски политици и съдружие с бивши ченгета и шпиони от времето на Чаушеску.

По-слабо известен факт за основаната през 1998 „Сити“ е, че освен в Румъния, назад през годините те бяха и обект на разследване в Италия за възможни връзки са мафията. Компанията изгуби правото си да прави застраховки на италианска територия след като се замеси в корупционен скандал покрай лица, разследвани като мафиоти от италианската прокуратура „Антимафия“.

Италиански журналисти открито обвързват хората, които стоят зад „Сити“, с гангстерските кланове. Според италиански медии, назад в годините „Сити“ е разследвана за неплащане на такси за 75 млн. евро приходи, които е имала в страната за между 2007 и 2012 г., но не е декларирала. В различни публикации през годините се прокрадва тезата, че „Сити“ е контролирана от „италиански бизнесмен от района на Венето“. Фирмата е била разследвана и във Венеция и Каляри заради предполагаеми нередности около оферти на компании за обществено здраве, пишат още медиите в страната.

През 2012 г. Италия се буди с новината, че зад компанията, която е спечелила търга за застраховки в случай на лекарска грешка във Венето – живописния туристически регион, в който са разположени Венеция и Верона, според данни на антимафиотите от Неапол, може да има хора с връзки в клановете на Камората. „Сити“ – единствен участник в търга, дава ниска цена и трябва да получи от здравните власти 76 млн. евро на три транша за услугата. Още първото плащане от 28 млн. евро обаче е блокирано по разпореждане на прокурорите.

Според разследването, „Сити“ са прикрили връзката на капитала си с компанията „DACIA SPA“, която е спряла да съществува на 31 декември 2010 година. Лица от „DACIA SPA“ са били споменавани в полицейски доклади във връзка с престъпления от финансово естество, злоупотреба със служебно положение и присвояване на пари.

„Медицински грешки, платени от Камората“, пише в заглавие всекидневникът „Il Tempo“. И пояснява: „Мажоритарният пакет от акциите се държи от „DACIA SPA“, банкрутирала през 2010, в която акционер е „Liginvest“. Сред свързаните лица има имена с криминални досиета, което „Сити“ са се опитали да прикрият. Но сред свързаните има близки до клана Джилиано от Форчела“.

Неаполитанският клан е действал от 50-те години и се занимава с трафик на наркотици, финансови измами, контрабанда, проституция и хазарт. Към момента е силно отслабен след поредица от удари на разследващите органи.

В последвалото разследване на мафиотските връзки на „Сити“ излизат и още смущаващи разкрития. Например в подаваните от компанията документи имало сертификати, които не отговарят на обстоятелствата и структурата на компанията. Румънците от „Сити“ отричат всичко, но това не им помага пред италианците. Директорът Николае Мушат твърди, че „определени лобита“ в застрахователния сектор, които преди години са държали договорите за компенсации за медицински грешки, искат да ги изхвърлят от Италия. Думите му са предадени от „Corriere del Veneto“, както и от други медии, без да променят мнението на разследващите.

Освен застраховател на пациентите в случай на лекарска грешка, „Сити“ успява да вземе и договори, при които застрахова строителството на няколко болници в региона на Венето през 2010 г. и 2011 г. Компанията е обвинявана в надценяване на застрахователната премия, получена от държавните органи. Криминалното дело приключи с оправдателно решение, но с тези случаи „Сити“ загуби окончателно правото си да продължава да сключва договори в Италия.

Според анализите, „Сити“ и друг румънски застраховател – LIG, са се облагодетелствали от издаването и на допълнителни документи при възлагане на договори чрез тръжни процедури в Италия. Този феномен е бил налице и в Румъния, където строителите на магистрали, например, са се възползвали от десетки и дори стотици допълнителни актове по време на строителството и това е оскъпилo самите инфраструктурни обекти.

Проблемите на „Сити“ в Италия приключват с изхвърлянето на компанията от страната, където те реално са малък играч. Твърденията за връзките с мафията обаче слабо се чуват в родната Румъния, където в следващите години „Сити“ тепърва ще покорява върхове под чадъра на застрахователния надзор.

Новините от Италия с дата преди повече от 10 години обаче вероятно са друго парче от пъзела „Сити“. Данните за връзки с Камората дават в някаква степен отговор на въпроса откъде акционерите са имали достатъчно дързост да източат най-големия застраховател в страната, а след това през служители на регулаторен орган да търсят изкупителна жертва, която да поеме вината и да плати липсващите пари.

Източник: financialtribune.bgСвързани новини