7 Август, 2024 21:49 4 137 50

Българският морски туризъм пак се прочу! 1500 лева за преглед на дете, а държавата вдига рамене....

  • литва-
  • болно дете-
  • преглед-
  • лекар-
  • лечение-
  • такса

10 частни лекарски практики работят през лятото в курорта "Златни пясъци"

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Служители на Здравната инспекция във Варна проверяват частната лекарска практика на медика, който взе близо 1500 лева за преглед на дете, дошло от Литва със семейството си на почивка в "Златни пясъци".

Случаят предизвика коментари дори сред самите лекари. Какви са задълженията на частните лекарски практики и какви права имат пациентите?

10 частни лекарски практики работят през лятото в курорта "Златни пясъци", изброи БНТ. По закон те трябва да отговарят на същите изисквания, на които отговарят и тези с договор с НЗОК. Различното е, че могат сами да определят цените за медицинските дейности.

"Няма регламент, по който да бъдат регламентирани такива цени. Всяко едно лечебно заведение си формира цените според разходите, преки, непреки и печалба", заяви проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ – Варна.

Лекари от частните практики в курорта отказаха да застанат пред камерата ни, но споделиха, че поисканата от техния колега сума е твърде висока.

В една от частните лекарски медицински практики в "Златни пясъци" научихме, че прегледът за българи е 75 лева, а прегледът за чужденци е 150 лева.

По закон тарифите за медицинските дейности за чужденци и българи трябва да са еднакви. Освен това всеки пациент има право да знае цените на медицинските услуги в избраното от него лечебно заведение.

"Задължението на всяко лечебно заведение е да обяви ценоразписа си на публично и достъпно място, така че на пациентите предварително да им е ясно какво ще заплатят", допълни Мария Шаркова, адвокат.

Проверката ни установи, че пред кабинета на медика, лекувал литовското дете, няма ценоразпис. По телефона той каза, че информация за цените има в кабинета му, като обеща да ни изпрати ценоразписа.

Така и не го получихме до края на работния ден.

От Изпълнителната агенция "Медицински надзор" заявиха, че имат информация за два случая за взети пари за лечение на дете, единият от които на "Златни пясъци".

"Формираме екип, който ще провери двата сигнала. За съжаление за този сигнал, за който вчера бяхме сезирани по телефона, нямаме подробности, но все пак знаем населеното място, в което е медицинският център и ще извършим проверка", каза още Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Според адвокат Мария Шаркова е крайно необходимо реално остойностяване на медицинските услуги, което е в правомощията на Здравното министерство. И това би решило много проблеми, свързани с ценообразуването.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    64 5 Отговор
    В България няма контрол, заради което няма и бизнес. Тук вилнее далаверата. Няма Шенген за нас. Свиквайте!

    Коментиран от #15

  • 2 Ха сега де...

    13 19 Отговор
    Пак ли бе, нали вчера писаха тук за такъв случай цели два пъти?
  • 3 бандит методиев борисов-яшаров

    56 3 Отговор
    така е в държавата на мутрите, безобразията не са едно или две...

    Коментиран от #5

  • 4 Даа

    64 4 Отговор
    Пладнешки грабеж, това само в България може да се случи. Къде е законът и държавата ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 17 Отговор
    Дано се оправи детето! Здравето е най голямото богатство!

    Коментиран от #40

  • 7 защо

    32 22 Отговор
    Какво ревете? Искахме капитализъм - ето го. Държавата няма пра да се меси в частния бизнес. Едноличен търговец!!!! Плаща си данъка и да духаме супата. Всичко е законно.

    Коментиран от #8, #22

  • 8 Анонимен

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    За прав си, българският участник само руски туристи люби.
  • 9 Дълбоко объркан

    61 5 Отговор
    Един изключително алчен лекар .И трагедията е ,че огромна част медиците са търгаши и сребролюбци.
    Малцина са тия,които са отдадени на професията и истински ги е грижа за ПАЦИЕНТА.
  • 10 !!!

    66 4 Отговор
    Покажете мутрата на този изрод, който е взел 1500 лв. от литовското семейство за преглед на детето им! Покажете му мутрата, а така наречения "Надзорен съвет" на Здравното министерство да му отнеме лиценза! И с тези 1500 лв. да си купи ковчег и свещи! Ама то пък, като си помисли човек, нали "Здравното министерство" опънало чадър над "Бялата мафия" в злочестата ни България! Само колко анрод умориха тези изроди!

    Коментиран от #33

  • 11 Хаха

    40 0 Отговор
    Разбира се че туризма отношение към това няма да вземе само ще псува всички онези дето се насочват към Кулата вместо към Слънчака.
  • 12 Как може ?!!!!!!!!!!!!

    53 2 Отговор
    Срам ! Липса на морал !
    Наглост ! Алчност !
    Отвратително и гнусно!
    Безумие!
    Кое е по-точно ?
    Вероятно всичко заедно от написаното по-горе и още огромна липса на човечност.
  • 13 Време е за Възраждане

    41 8 Отговор
    Отнемане на лиценза на подобни имбецили и нещата бързо ще се нормализират ! Оставаше да им вземе пари и за охрана !!!!!! ПО-ЗЛЕ СМЕ ОТ НАЙ-ЗАПАДНАЛИТЕ АФРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ като Руанда, Уганда и Бурунди ! Срам
  • 14 доказано

    13 7 Отговор
    в Турция в Белек прегледа 200 еврака а другото си е башка аркадашлар....

    Коментиран от #30

  • 15 Време е за Възраждане

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И с Шенген ще си останеш същия
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    Това не е новина , а вече е история‼️
  • 17 А пък некъф

    17 1 Отговор
    от Кувейт платил 18000...
  • 18 стре́́лок

    13 3 Отговор
    не зная кой е по алчен, лекаря или мисурките дето се повтарят ама тоя път с по шокиращо заглавие за бързи кликове

    Коментиран от #25

  • 19 Васил

    22 0 Отговор
    Кога ли е имало контрол и правосъдие във България никога.

    Коментиран от #37

  • 20 Е затова

    11 7 Отговор
    на организирана от туроператор почивка, или каквото и да било, задължително се плаща здравна застраховка. Нищожна сума плащаш, но покрива около 10 000 Евро за медицинска помощ. Поне в началото е достатъчна за по-тежки случаи. Тия къде са тръгнали, като не са запознати с най-важното. Ходенето на море не е задължително, а неходенето не е животозастрашаващо. Не само тука, а където и да отидат, яко ще ги отръскат без медицинска застраховка. Не оправдавам доктора - кой кадърен специалист ще си зареже практиката и ще виси месеци на морето да изпълнява функциите на фелдшер. Озъртат се за "клиенти" както гладни котараци за мишки. Най-добрият вариант е да направят един център с дежурни лекари, както джипитата през почивните дни и вечер от 19 до 7 ч.
  • 21 Пешо

    7 9 Отговор
    Имали дали. Има родители, които детето ако кихне те се назират.

    Коментиран от #27

  • 22 Добри Войников

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    Криворазбрана цивилизация това сме ние ! По правило всеки лекар е ЕТ. и може да си определя сам цените на които ще извършва услугите си. Това право му е дадено от закона и той не го нарушава. Но всеки Концесионер би следвало да сключи договор с МЦ които да обслужват неговия регион част от плажната ивица (концесия) на точно определени цени които са по високи от нормалните но не баснословни. Всеки има здравна осигуровка и здравна застраховка. Но нашите лекари и други лекари по аналогични курорти искат да я източат като в американски филм. Но Англичани, Германци и др. чужди туристи не пасат трева за да ги правят на балами. Ето закакво ни имат за втора ръка хора. Не мислят че ако повикат Спешна помощ или идат в някоя болница може да станем за смях пред света. Но Българина си е типичния бай Ганьо важно е килипирчето, а па утре да става квото ще.
  • 23 Тоя мошеник

    22 0 Отговор
    На когото е кабинета говореше за продукт здраве, който бил безценен, та затова тази цена.
    Това е лекар?
    Не това е само един търгаши с медицинска диплома.
  • 24 Aлфа Bълкът

    14 0 Отговор
    Едно време бирата за българи беше 1лв за чужденци 3лв. Вече е по 5лв за всички!
  • 25 Щипок

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "стре́́лок":

    Лекаря е по-алчен.
    Категорично.
    При него са отишли за помощ и той ги е ощавил.
    А факти си го четем доброволно, от скука...
  • 26 Възмутен

    17 1 Отговор
    Това ,че държавата я няма ,това е ясно . Но къде е съвестта на този доктор, полагал ли е хипократова клетва? Не го ли е срам? Няма ли да му преседнат тези грешни пари? Къде отидоха честните и доблестни хора? Грях е да изнудваш хора в беда за пари. Господ ще го накаже.
  • 27 Гошо

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    Трайситъпси.
  • 28 Град Козлодуй

    13 2 Отговор
    Държавата е мащеха повечето Доктори са бяла мафия пази Боже да не се разболеете нямате ли средства връзки и Късмет Често края е Летален
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не знам

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "доказано":

    Какво е доказано, но в Гърция преди няколко години си навехнах глезен и нищо не ми взеха за преглед в поликлиниката.
  • 31 уйко калеко

    20 1 Отговор
    Нали си спомняте за случая с лекарството за онкоболни като в държавна болница беше около 70 лева, ,а в частната 1800 и при това от един и същи доставчик(покрива се от НЗОК.) За съжаление и тогава казаха ,че било законно, като в този случай .Някой би коментирал това с една дума ,,ШАРЛАТАНИН,,.
  • 32 Пазарна икономика

    8 9 Отговор
    Е па нали искахте пазарна икономика? Ето вия я !
    пазара определя цената факт
    Ако ви е скъпо не ходите на доктор толкова е просто!

    Коментиран от #34

  • 33 Да така е

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "!!!":

    Последното ти заключение бие в 10-ката
  • 34 уйко калеко

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пазарна икономика":

    ЯСНО ,НО ТОВА НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА,А ,,ПАЗАРНО НАСИ--НЕ,,.

    Коментиран от #35

  • 35 Новичок

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "уйко калеко":

    Хубава работа ама "Българска" Пфу...
  • 36 Яяяя

    6 0 Отговор
    Ами Баце и Шиши са поогладняло. Рекета над българина е всесекунден! Мафиотската им държава е нашето мечтано бъдеще. Комунизъма в нов вид на старо бардаци. ДС и БКП во веки веков. Напред към светлото бъдеще с "братския руски народ! С нас Москва е в мир и в бой!
  • 37 не е вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    имаше някога ама демокрацията го премахна…
  • 38 Те докторите са българи ама

    7 0 Отговор
    Всичко друго е вносно
    Пържола 650 лева преглед 1400 лева
  • 39 Какво

    6 3 Отговор
    Какво са 150 лв? На запад само prepayment e 20 дол. Останалите процедури се плащат отделно от болният или застрахователя
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Туристически здравни

    3 2 Отговор
    Осигуровки мин.30.000€ поемат. Струват по 34€ за година или само за почивния период по 1€ на ден. Спестили са хората и някой им е длъжен да ги лекува без пари. Освен това Латвиикста здравна каса важи и в бг. Да отидат на държавен преглед. По важното е че детето е добре, ама родителите да пият 1 бира по малко и да си направят застраховка.

    Коментиран от #43

  • 42 Ягуар

    7 1 Отговор
    Кво сте ревнали? Докторът е питал хората, разбрал е каква застраховка имат и им е пуснал фактурата съвсем законно! Застрахователят на това семейство сега трябва да им осребри сумата! Никой не е ощетен!
  • 43 дъра бъра

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Туристически здравни":

    я пробвай да отидеш с бг застраховка в частна немска клиника , казват ти че не могат да си вземат парите по никакъв начин и трябва да си платиш , ако искаш можеш да ходиш с фактурата от клиниката и да се оправяш със застрахователя , и след обиколка на няколко офиса се оказва че трябва да отидеш до другия край на света в някоя офшорна зона , модерни атлантически ценности
  • 44 666

    2 0 Отговор
    а държавата вдига рамене.... - приятели някой изобщо вижда ли държава аз лично виждам стадо говеда което се бори за по големи заплати и нещо така под масата
  • 45 Това е от години на Златните

    1 0 Отговор
    Там един дофтор, македонец , си прави каквото иска.
  • 46 Литва гони рускините

    1 1 Отговор
    и те идват на Златните като граждани на ЕС. Понеже са много нагли, докторите ги обработват
  • 47 Град Козлодуй

    1 0 Отговор
    Държавата е Мащеха
    Пази Боже да не се Разболеете
    Нямате ли Връзки финанси Късмет
    Често Краят е Летален
  • 48 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    бяла мафия
  • 49 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Задавам си често въпроса : Защо "простите комунисти" след като са дошли на власт, първо са "бастисали" политиците, адвокатите , докторите ? Политиците - ясно / както и сегашните / просят си го !! Но адвокатите и докторите - от какъв ли зор ?? Само ради богатството им ? Едва ли...... Хеий така си задавам въпроси и не си отговарям.......поне за сега !!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.