Last news in Fakti

18 Март, 2016 06:51 1 273 2

Лидерите на ЕС с обща позиция за сделка с Турция

  • ес-
  • лидерите-
  • турция

Тя трябва да бъде представена на Ахмет Давутоглу по-късно днес

Лидерите на ЕС постигнаха обща позиция за договорка с Турция за ограничаване на бежанския поток, съобщи Би Би Си.

Премиерът на Люксембург Хавиер Бетел заяви, че предложението трябва да  бъде представено на турския премиер Ахмет Давутоглу по-късно през този ден. Според предложението всички имигранти, пристигнали в Гърция от Турция ще трябва да бъдат върнати обратно. В замяна ЕС ще предложи допълнително финансиране за Анкара и либерализиран визов режим за турските граждани, пътуващи на територията на Шанген.

Германският канцлер Ангела Мекрел заяви, че Турция ще трябва да се съобразява с международни стандарти за защита на бежанците. Според нея евентуално разселване на сирийски бежанци от Турция в ЕС би трябвало да започне няколко дни, след стартирането на преместването на бежанците от Гърция.

По-рано турският премиер заяви, че няма да позволи неговата страна да стане „отворен затвор“ за бежанци. Вече се появиха мнения, че планираните мерки са на ръба на закона за бежанците. За да бъде спазен той, на всеки кандидат за убежище на територията на Гърция ще бъде  дадено пълно изслушване. Френският президент Франсоа Оланд вече заяви, че не може да „гарантира щастлив изход за преговорите“.

Някои източници заявиха, че към момента е постигната обща позиция в ЕС, на базата, на която да бъдат продължени преговорите, а не крайна договорка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Да вземат и африканските цигани и арабските цигани !!!! КаКВИ ВИЗИ КАКВИ ПАРИ !!! ДА ИМ ВРЪЩАТ БОКЛУЦИТЕ НА ТИЯ ФЕСОВЕ!!!!
  • 2 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Политическите договорености много често са зависими от персоналните споразумения с отделните личности. И тук вече се вижда, кой колко пари струва. Понякога се правят невероятни отстъпки и уговорки. България - член на НАТО, на ЕС и т.н. не е в Шенген и шепата гладни балканци не могат току -така да ходят по Европата. НО ... анадолци ще ни прескачат и хоп в Шенгенското ПРОСТРАНСТВО ! Защото "няма да пуснат мигранти" у нашенско.Най - добрия граничар /доказано е/ е другаря Калашников. Ама няма кой да общува с него. И министера каза : на границата без оръжие - да не им убива като се прегръщат и целуват с мигрантите ! Ето така стоят нещата !
Новини по държави: