Last news in Fakti

18 Март, 2016 10:24 1 087 0

Турция няма да получи празен чек

  • турция-
  • шарл мишел-
  • ес

Според белгийският премиер Шарл Мишел преговорите с Анкара няма да са лесни

„Сделката с Турция не може да бъде празен чек.“ Това заяви белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от „Ройтерс“.

По-рано днес лидерите на ЕС постигнаха съгласие по обща позиция за преговорите с Турция за ограничаването на бежанския поток. Днес основните точки трябва да бъдат обсъдени на среща с турския премиер Ахмет Давутоглу.

Според Мишел всяка сделка с Анкара трябва да бъде съпроводена от постоянен мониторинг и от механизъм за отмяна на договореното при неизпълнение на поетите ангажименти. Според него предстоят трудни преговори с Давутоглу.

В същото време правозащитната група „Амнести интернешънал“ инсталира екран в Брюксел, на който тече посланието „Не търгувайте с бежанците. Спрете сделката“.

Скоро председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще започне разговори с Давутоглу. По обед трябва да започне среща на лидерите на 28-те страни - членки, на която в зависимост от резултата на сутрешните преговори ще трябва да се одобри евентуално споразумение. Проблем с преговорите с Турция е позицията на Кипър, чийто президент Никос Анастасиадис заплаши да наложи вето над евентуална сделка, ако Анкара не отвори своите пристанища и летища за кипърски кораби и самолети.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: