6 Април, 2016 15:42 1 043 0

Казахстан лидер в борбата за мирния атом

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • ядрена сигурност-
  • iv среща на високо равнище-
  • вашингтон-
  • банката за ядрено гориво-
  • маае-
  • оон

Казахстан е за равен достъп на всички заинтересовани държави към гражданските ядрени технологии

Казахстан лидер в борбата за мирния атом - 1

Казахстан влиза в числото на първите двадесет държави, които имат най-високо ниво на сигурност на ядрените обекти и материали.

Това заяви президентът Нурсултан Назарбаев в изказването си пред  IV Среща на високо равнище по ядрена сигурност. Във форума във Вашингтон участваха делегации от 52 държави в света.

Той подчерта също, че днес Казахстан е световен лидер по добив на уранова руда и по нейните запаси, а също така и водещ неин износител.

„Ние имаме намерение да заемем достойно място в глобалната технологична верига по производство на ядреното гориво за мирни цели. Искам да Ви съобщя, че нашият важен принос е създаването на Банката за ядрено гориво съвместно с МААЕ. Това бе важно и за решаване на иранския ядрен проблем. В бъдеще, желаещите да използват ядрената енергия за мирни цели, могат да използват ресурсите на Банката.

Съвместно с МААЕ успешно се изпълнява пилотен проект за автоматизирано отчитане, контрол и защита на целия цикъл за добив и обогатяване на уран. Казахстан е за равен достъп на всички заинтересовани държави към гражданските ядрени технологии”, заяви Назарбаев.

В допълнение той обърна внимание на делегатите, че именно след закриването на Семипалатинския ядрен полигон преди 25 години са били прекратени ядрените опити в Невада и КНР.

 Държавният глава на Казахстан подчерта още, че днес използването на оръжието за масово унищожаване става реална опасност и това изисква от световните лидери конкретни действия.

„Налице е необходимост от създаване на глобална мрежа за борба с тероризъм под егидата на ООН с участието на всички държави. Само така можем да победим в тази необявена война”, допълни Назарбаев.

В рамките на Срещата на високо равнище са приети три съвместни заявления на Казахстан с неговите партньори: със САЩ –  за сътрудничество в укрепването на ядрената сигурност, с Япония – за необходимост от напредък при влизането в сила на Договор за всеобхватна забрана на ядрените опити, а с група от 17 държави – относно значението на създаването на Банката за нискообогатен уран на МААЕ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА