Last news in Fakti

2 Април, 2019 21:12 1 399 13

Преспанското споразумение не може да бъде отменено

  • алексис ципрас-
  • зоран заев-
  • северна македония

Гърция ще охранява въздушното пространство на Северна Македония

Преспанското споразумение не може да бъде отменено - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Преспанският договор не може да бъде отменен. Това заяви македонският премиер Зоран Заев по време на съвместна пресконференция с гръцкия министър – председател Алексис Ципрас, съобщи македонското издание „Република“.

Според двамата лидери всички критики към споразумението и в двете страни са подбудени от политически причини. Заев заяви, че скоро всички критици на договора ще видят ползите от ръста в търговския и енергиен обмен между двете държави.

„Този договор носи само ползи и аз не вярвам, че той може да бъде отменен при смяна на властта в някоя от двете държави. Когато опозицията дойде на власт, а това някой ден ще стане, тя ще иска да запази постигнатото. Не мисля, че някой ще спре нашето предстоящо членство в НАТО или преговорите за членство в ЕС. Това е обвързано с договора“, заяви Заев.

В същото време министрите на отбраната на двете страни са подписали договор, според който гръцките военновъздушни сили ще патрулират и охраняват македонското въздушно пространство.

Ципрас заяви, че тази услуга ще бъде изцяло безплатна от страна на Гърция. Заев и Ципрас са обсъдили и начини за разширяване на сътрудничеството с България, Сърбия и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъжка любов

    5 0 Отговор
    "Преспанско", айде преспивайте вече стига сте се мъчили !
  • 2 сноу

    10 0 Отговор
    Тия двамцата така ги е прескрипал дяд Сорос ,че сякаш две еднакви флашки имат набити в задниците си.
  • 3 Meganoob BG

    11 0 Отговор
    Изгубихме Македония, благодарение на нашата липса на дипломати и затова че позволихме и нашата държава да стане заден двор на колониалистите които сега се разхождат из нашите градове и се наслаждават на това как нископлатени българи им носят ядене и пиене.
  • 4 Макито

    0 3 Отговор
    За една обединена Македония с източни и южни територии

    Коментиран от #7

  • 5 Ууу

    1 0 Отговор
    Свадба
  • 6 Kim Bu

    1 1 Отговор
    Какъв си го навряхте с този ЕС направо не е истина . . .
  • 7 bj alban

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Макито":

    xexe
  • 8 Кокъл

    2 2 Отговор
    Македония върви по стъпките на България,чака я ГЛАД,мизерия,корупция,ниски доходи,и всичко най лошо.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 джоджен

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кокъл":

    За жал си прав човече,точно както пишеш,вместо България да охранява въздушното пространство на Македоня като братски народи ,ЕЛИНИТЕ го направиха,така е тук във тази ОПУЩОСЕНА държава,наречена БЪЛГАРИЯ има само корумпирани политици,корупция навсякъде и нищо друго

    Коментиран от #10

  • 10 Чичо Дони

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "джоджен":

    НАТО е сериозна институция. С какво да осигури България въздушното пространство на Македония? С какви средства и колко опит? Гърците имат много F-16, много потенциал, модерна голяма авиация и най-основното, военнен опит. Защото всеки ден във въздуха те воюват с турците. Липсва само изстрелване на ракети, всичко останало е абсолютно като война.
  • 11 444

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кокъл":

    Докато сега са богати, те са щастливи, нямат корупция и прекарват чудесно. Абе къде живееш ти, в розов облак?
  • 12 любопитен

    3 0 Отговор
    Преди беше ясно, че комунистите, Г. Димитров, Сталин и тем подобни бяха виновни, че тласнаха Македония към Сръбско. А сега, кой е виновен, че макетата се сближават с византийците и пет пари не дават за българската си рода!

    Коментиран от #13

  • 13 значи

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "любопитен":

    уморително е.. те не искат да бъдат българи. казват го от 100+ години. айде, 50-70. обаче край
Новини по държави: