31 Май, 2019 15:08 2 552 11

„Племенницата на руския олигарх“ се оказа босненска студентка

  • австрия-
  • скандал-
  • студентка-
  • олигарх

Трябваше да се намери момиче, което можеше да се използва като „стръв“

„Племенницата на руския олигарх“ се оказа босненска студентка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предполага се, че през 2017 г. двама експерти по безопасност на промишлени предприятия, специализирани в индустриален шпионаж (единият от които преди това е бил свързан с тайните служби), заедно с вече известен детектив, както и адвокат от Виена, имаха идея, която по-късно се превърна в история, която в момента знае цяла Австрия. По всичко изглежда, че юристът е знаел някои пикантни подробности за личния живот на (бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан) Щрахе, съобщени му от бившия телохранител на политика. Разполагайки с тази информация, гореспоменатата четворка е планирала съвършен видео-капан, типичен, по-скоро, за спецслужбите, пише австрийският вестник Kronen Zeitung в материал, представен без редакторска намеса.

Студентка като примамка

Първо, трябваше да се намери момиче, което можеше да се използва като „стръв“ за лидера на Австрийската партия на свободата. За тази цел беше уреден цял “кастинг” на претендентите за тази роля. В крайна сметка я получи някаква студентка от Босна, занимаваща се с изучаване на селскостопански науки. Нейният хонорар беше до 7 хиляди евро на ден. Очевидно, с дълбоките си познания за това как правилно да ловува животни и да отглежда дървета, тя успява да произведе такова силно впечатление върху Йохан Гуденус, че той се хваща и организира фатална среща на „острова на вечеринките“ Ибиса.

Срещата се провежда в „напълнена“ с всевъзможни подслушващи и наблюдателни устройства вила, която, както се предполага, по-рано е използвана за други секретни операции. По време на срещата нейните участници уж не само пият алкохол, но и приемат други променящи ума вещества, за да може да се „развържат езиците“ на Щрахе и Гуденс.

След като записва това „пикантно“ видео, създаването на което, според следователя Герт Шмид, струва почти 400 хиляди евро, гореспоменатият „квартет“ планира наистина „голям бизнес“. Въпреки това, политическите партии и един голям строителен концерн отказаха да платят компромисна цена от 1,5-2 милиона евро, така че квартетът първоначално остава без нищо.

Немски клуб плати за видеото със злато

А сега „бомба“: през 2019 година в играта влиза някакъв немски клуб, който има банкови сметки в офшорка. Твърденията, че под маската на клуба, занимаващ се с покупката на предмети на изкуството на аукциони е бил скрит един вид „Център за политическа красота“ се отричат категорично. Но, както и да е, този клуб в крайна сметка плаща за видеото 600 хиляди евро в златни монети-кругеранди, които участниците в „квартета“ поделят между себе си. Адвокатът Рихард Сойер, представляващ обвиняемия юрист, отговори многозначително на съответстващ въпрос: „Без коментар“.

По-късно на немските издания на Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung бяха предоставени седем видео сегмента, а политическият трилър започна да набира скорост.

„Исках да извадя „кукловодите“ на бял свят“

Герт Шмид е известен като борец срещу незаконния хазарт и сега разследва политически скандал. В интервю за нашата публикация той говори за мотивите, които го накараха да се заеме с този бизнес.

Kronen Zeitung: Г-н професор Шмид, защо станахте „детектив на Ибиса“?

- Герт Шмит: По мое мнение в тази история от самото начало нещо липсва, а именно информация за „кукловодите“. Реших, образно казано, да ги доведа "от зад кулисите". Не искам малка група хора да определят нашата политика.

- Какво знаеш за мистериозното момиче, което служи като „стръв“?

- Тази дама говори четири езика, включително перфектен руски; Тя е студентка в един аграрен университет в Босна и е подходяща за жените, които г-н Щрахе предпочита. Предполага се, че таксата ѝ за този ден варира от 6 до 7 хиляди евро.

-Как в крайна сметка се състоя сделката за продажба на видеото?

- Чрез клуба, който плати 600 хиляди евро в златни монети.

Какво са знаели спецслужбите

Веднага след като на всички политически партии беше предложен видеоклип с компрометираща информация за Щрахе, както и на един голям строителен концерн (макар и безуспешно), австрийските специални служби разбраха за това. В тази връзка съвсем в друга светлина се представя инициираната от тогавашния вътрешен министър Херберт Кикъл първа голяма операция на неговото ведомство – предизвикалият много спорове обиск в помещенията на Ведомството по защита на Конституцията и борба с тероризма (BVT).

Знаеха ли представителите на Австрийската партия на свободата за съществуването на видеоклип, който ги компрометира? Искали ли са, въз основа на това, че са били уверени, че това видео е в ръцете на BVT, да го изземат? На базата на някои изявления на високопоставени експерти в областта на сигурността може да се заключи, че наличието на седемчасов видеоклип, целящ „унищожаване“ на АПС, е известен също и на специалните служби на Германия и Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    23 29 Отговор
    Няма значение, за да се изгонят руските подлоги от австрийското правителство, всички средства са хубави !

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Eleonora

    10 10 Отговор
    Това бе и една от причините за искането на оставката на вътр.министър Кикл- за да се предотврати едно основно разследване на тази афера, щото може и да доведе до много др.нелицеприятни разкрития, освен за Щрахе....
  • 3 Гонзо

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Не взимай повече от тоя, много го меша. Набутай се малко,ама взимай читаво.
  • 4 Ани

    17 18 Отговор
    Да бъдеш американска подлога е по-престижно!
  • 5 Ама пройчо

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    то стана не компютри,а компоти,нерде студентка от Босна,нерде племеница на руски олигарх. Че нямаш нищо в между ушното пространство е ясно,но не прави и другите на глупави.

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 6 Бачо Киро

    4 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ама пройчо":

    Как ще няма? Има огромна празнина!
  • 7 Румяна Костова

    8 18 Отговор
    Факти. бг, трябваше ви повече от седмица, за да разплетете този сценарий, при положение, че информацията, която сте написали я имаше в сбободен достъп на няколко езика . Дълго търсихте преводач или искахте да оставите шараните тук, които кълват на всяка съшита с бели конци история против Русия, да се порадват още малко?
  • 8 Румяна Костова

    9 17 Отговор

    До коментар #5 от "Ама пройчо":

    Студентката от Босна е била и с фалшив латвийски паспорт. Това казаха руснаците и доста се забавляваха по този случай. То какво друго им остава?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дамммм

    4 13 Отговор
    Я па сега-соросоидите се оакаха че била рускиня...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: