Last news in Fakti

20 Юни, 2024 20:30 929 4

Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач

  • фетална хипоксия-
  • стрес-
  • никотин

Учени от Санкт Петербург изследваха влиянието на феталната хипоксия върху плъхове

Учени от Санкт Петербург установиха, че феталната хипоксия в комбинация със стреса на майката може да причини на плода никотинова зависимост в зряла възраст, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Санкт Петербургския държавен университет.

Учените провели експерименти върху плъхове и били първите в света, които установили как липсата на кислород и стресът на майката по време на бременност влияят върху развитието на мозъка на плода. Изследването показа, че феталната хипоксия в комбинация със стреса, причинен от това при майката, може да доведе до никотинова зависимост при детето в зряла възраст.

Феталната хипоксия е състояние, при което на ембриона липсва кислород, което се отразява негативно на неговото развитие. По правило това състояние е придружено от стресова реакция на тялото на майката. Последствията от хипоксията се проявяват в ранна детска възраст като нарушение на физическото, емоционалното и умственото развитие на детето, а също така продължават и могат да се влошат с възрастта.

Мозъците на гризачите и хората са сходни, така че обект на изследването са били женски плъхове и тяхното потомство. Учените създали фетална хипоксия по два начина: хирургически и естествено. За да се създаде системна хипоксия на майката и плода по време на бременност, плъховете периодично се поставят в барокамера с недостиг на кислород.

След две седмици консумация на никотин, плъхове, които са били изложени на пренатална хипоксия в комбинация със стрес на майката, за разлика от контролните плъхове, развиват синдром на абстиненция или абстиненция. Така плъховете са изпитали стрес, свързан със спирането на употребата на никотин. Като част от проучването учените също така са тествали скоростта на реакцията на плъховете към акустичния рефлекс на стрес. Плъховете, изложени на хипоксия преди раждането, реагират по-бавно на остър звук, за разлика от контролната група животни. В същото време, под въздействието на никотина, скоростта на реакцията на изследваните плъхове се нормализира, като става сравнима с контролната група. Освен това учените отбелязват, че феталната хипоксия без хормонален стресов отговор на майката не причинява нито нарушения в скоростта на реакцията, нито склонност към пристрастяване към никотина в зряла възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкело

    3 0 Отговор
    Аз да ви кажа, това е топ на топа простотия за тази година.
  • 2 анон

    2 3 Отговор
    руски учени :))) а сигурно ако пушите опиум докат сте бременна детето става путинофил или най малкото лидер на Възраждане :)))

    Коментиран от #3

  • 3 Родител 6

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "анон":

    Не бе става си обикновен еврогеиижендър.
  • 4 въх жива да не бях

    1 0 Отговор
    оле майко какви са тия шпециалисти дето ги измислят тия глупости?!?!? детето става страстен пушач защото “любящите”му родители пушат в негово присътвие в къщи в колата и навсякъде където са с детето си!!! за да си родител се изискват много жертви но 80% от хората не желаят да се лишават от разни неща заради някакво си дете там…