Отидете към основна версия

76 928 13

Всъдеходите ЗАЗ: История на проби и грешки

  • заз-
  • запорожец-
  • всъдеходи

В Китай вече започна производството на новия кросоувър Chery 3X, който е базиран на хечбека Chery Very. Той пък от своя страна е известен в Украйна като ZAZ Forza. Та именно на тази база може да се появи нов ЗАЗ с повишена проходимост.

Поглеждайки назад в историята обаче, може да се окаже, че това не първият всъдеход за украинските автомобили. Експериментите с коли с повишена проходимост в Запорожието датират от преди повече от 50 години. През далечната 1962-ра на бял свят се появява пълноприводният ЗАЗ-971. Той е оборудван с 0.9-литров мотор с мощност 27 конски сили, който е заимстван от гърбавия Запорожец ЗАЗ-965.

Всъдеходният ЗАЗ изглежда доста добре за времето си, но така и не стига до серийно производство. Възлите и агрегатите от него обаче са използвани за друг украински модел с повишена проходимост. Става дума за ЛуАЗ-969. Това мъничко джипче показва отлична проходимост и е доста непретенциозно. С разход на гориво от около 10 на 100 се получава един отличен вариант за тогавашните съветски условия.

Украинският всъдеход се произвежда от 1970 до 1992 година, като прощалната му версия (ЛуАЗ-1302) е оборудвана с 1.1-литров четирицилиндров двигател от Таврия с мощност 53 конски сили. Отсъствието на сериен всъдеход с емблемата на ЗАЗ служи като стимул за много от т.нар. самоделни майстори.

Не са малко проектите, при които стандартните колела се заменят с по-големи и така, без други намеси, машинката става доста по-проходима. Има и други доста по-сериозни тунинг изпълнения, при които на ЗАЗ-ките се монтира 4х4 система от Niva, например, и тогава нещата стават сериозни.

Съвсем наскоро дизайнерското студио Askaniadesign Carstyling Studio представи интересен проект. Концептуалният им кросоувър ЗАЗ-965 представлява модерна вариация на "Гърбушкото", но така и си остава само "на хартия".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • И ЗАЗ иска да пуска кросоувър!

    Запорожкият автомобилен завод проучва възможностите за разширяване на гамата от модели с нов автомобил от хитовия сегмент на кросоувърите. Украинското ...
    16.11.2016
    13 768
    7