Отидете към основна версия

19 810 15

Audi изправя Horch срещу Maybach

  • horch-
  • audi-
  • a8-
  • maybach

60 години след последния произведен Horch легендарната немска марка ще се завърне на пазара като конкурент на някогашния си съперник Maybach. Първият нов модел, който ще носи името на основателя на Audi Аугуст Хорх, ще стане най-луксозната и високотехнологична версия на A8.

Инголщадските маркетолози явно не възнамеряват да допуснат грешката на колегите си от Mercedes-Benz, които лансираха възродения през 2002 г. Maybach като самостоятелна марка. Тя работи 10 години на пълна загуба и бе ликвидирана през 2012-а, а в момента името краси върховите модификации в моделната гама на щутгартци.

Бъдещото Audi-Horch A8 ще получи не само съответните емблеми и оборудване, а също и W-образния 12-цилиндров битурбодвигател на компанията. Това ще бъде и последният ѝ модел с този мотор, който излиза в заслужена пенсия.

Основен конкурент на Audi-Horch A8 ще бъде Mercedes-Maybach S-Klasse. В Инголщад не смятали да пускат други модели като Q7, например, под тази марка.

Аугуст Хорх основава August Horch Automobilwerke GmbH през 1909 г. в Цвикау. Само година по-късно обаче е принуден да започне наново под името Audi (немски превод на латинския глагол "horch" - "слушам") заради съдебни спорове с акционерите, които го принуждават да напусне собствената си компания.

След края на Втората световна война заводите на Horch попадат в окупационната зона на СССР, а впоследствие на територията на Източна Германия. Последният автомобил на марката е произведен през май 1958 г. През 90-те години на миналия век дизайнерите на Audi създават няколко проекта за възраждане на марката, но те стигат само до етап макети като този на снимката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Audi потвърди конкурент на Maybach

    На годишното общо събрание на акционерите ръководството на Audi обяви, че флагманският седан A8 ще се сдобие с ултралуксозна версия. Лимузината най-ве ...
    23.05.2019
    26 815
    32