Отидете към основна версия

14 339 35

Разход под 3 на 100 с Ford Mondeo

  • ford-
  • mondeo-
  • volkswagen-
  • passat.-
  • рекорд-
  • икономичност

 

След като в началото на месец май щатски Volkswagen Passat TDI SEL измина разстоянието от 2 616 километра с един резервоар от 73 литра, сега норвежците Кнут Уитил и Хенрик Боргервинк успяха да преодолеят дистанция от 2 536 километра с дизелово Mondeo без зареждане. Изчисленият среден разход на Passat-а беше точно 2.7905 л/100 км. Ще припомним, че двулитровият турбодизелов Passat разполага със 140 к.с. и 320 Нм.
 
Mondeo-то на норвежците е екипирано с 1.6-литров дизелов ECOnetic мотор с мощност 115 к.с. Неговият среден разход е 2.7960 литра на 100 километра пробег. Дизеловият Ford изминава разстоянието от 2536.4 км от Хелзинки (Финландия) до Осло (Норвегия) за 46 часа със 70.92 литра нафта. Това е нов европейски рекорд за икономичност, който почти изравнява световния на гореспоменатия Volkswagen Passat.
 
Въпросното Mondeo е оборудвано със start/stop система и такава за рекуперация на спирачната енергия. На таблото има специален индикатор, показващ оптималния от гледна точка на икономичност момент за превключване на предавките. Освен това автомобилът е снабден с жалузи в радиаторната решетка, контролиращи достъпа на въздух към охладителната система, които подобряват аеродинамиката на автомобила.
 
Миналата година Кнут и Хенрик опитаха същото упражнение с аналогжичен автомобил, но успяха да изминат само 2 161.5 километра. Като причина за неуспеха си норвежците посочиха лошите метеорологични условия във Финландия и Швеция, както и силно разбитите пътища на територията на Русия. Сега постижението им е значитлон по-добро, но отново отстъпва на Passat. Изчислената разлика между двата автомобила е 5.5 милилитра на 100 км в полза на Passat.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини