Last news in Fakti

18 Май, 2012 10:35 14 331 35

Разход под 3 на 100 с Ford Mondeo

  • ford-
  • mondeo-
  • volkswagen-
  • passat.-
  • рекорд-
  • икономичност

 

След като в началото на месец май щатски Volkswagen Passat TDI SEL измина разстоянието от 2 616 километра с един резервоар от 73 литра, сега норвежците Кнут Уитил и Хенрик Боргервинк успяха да преодолеят дистанция от 2 536 километра с дизелово Mondeo без зареждане. Изчисленият среден разход на Passat-а беше точно 2.7905 л/100 км. Ще припомним, че двулитровият турбодизелов Passat разполага със 140 к.с. и 320 Нм.
 
Mondeo-то на норвежците е екипирано с 1.6-литров дизелов ECOnetic мотор с мощност 115 к.с. Неговият среден разход е 2.7960 литра на 100 километра пробег. Дизеловият Ford изминава разстоянието от 2536.4 км от Хелзинки (Финландия) до Осло (Норвегия) за 46 часа със 70.92 литра нафта. Това е нов европейски рекорд за икономичност, който почти изравнява световния на гореспоменатия Volkswagen Passat.
 
Въпросното Mondeo е оборудвано със start/stop система и такава за рекуперация на спирачната енергия. На таблото има специален индикатор, показващ оптималния от гледна точка на икономичност момент за превключване на предавките. Освен това автомобилът е снабден с жалузи в радиаторната решетка, контролиращи достъпа на въздух към охладителната система, които подобряват аеродинамиката на автомобила.
 
Миналата година Кнут и Хенрик опитаха същото упражнение с аналогжичен автомобил, но успяха да изминат само 2 161.5 километра. Като причина за неуспеха си норвежците посочиха лошите метеорологични условия във Финландия и Швеция, както и силно разбитите пътища на територията на Русия. Сега постижението им е значитлон по-добро, но отново отстъпва на Passat. Изчислената разлика между двата автомобила е 5.5 милилитра на 100 км в полза на Passat.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    6 0 Отговор
    Браво на тях, средна скорост от 55 километра, предполагам много псувни са отнесли по пътя :D
  • 2 Радослав Радославов

    5 7 Отговор
    Абсурд форд и разход на гориво под 3 на 100км ?!?! че те кога и коли почнаха да правят :О
  • 3 До Радослав

    4 2 Отговор
    Добре дошъл приятелю от космоса. Докато си отсъствал на планетата Земя се случиха някои и други работи последните 100 години. Хенри Форд направи съвременното автомобилостроене такова, каквото го познаваме и в наши дни. Уточнявам ти и връзката ако случайно не зацепваш Хенри Форд = Автомобили Форд :)
  • 4 Радослава Радославова

    3 0 Отговор
    Радо много си ми умен!
  • 5 4x4

    2 2 Отговор
    Радко, ти знаеш кой въвежда автомобилите в масова експлоатация. Преди Хенри Форд да започне да продава неговите автомобили, на всеки 100 човека само един е карал автомобил. След като пуска първият си автомобил "Форд модел Т", тогава хората започват да си купуват коли и за 5 години, вече всеки 4-ти човек е разполагал с автомобил и всички марки започват да правят коли по модел на Форд.
  • 6 Alex

    2 7 Отговор
    VW отново N 1 !
  • 7 ldadal

    2 2 Отговор
    Форда даже бие пасата според мен, защото онзи тест е в САЩ, а там едни дълги прави без изкачване и пр. Също горивото е от значение, като тук не мога да кой е има преимущество, но 100% е имало такъв. Ако искат това да е официален рекорд трябва да се постараят повече поне според мен. Да казват средната скорост и пр.
  • 8 Венцислав Михайлов

    0 1 Отговор
    Интересно и успешно :)
  • 9 Станимир Христов

    1 3 Отговор
    Следващата седмица(или още след някои и друг ден) можем да очакваме и рекорд от Опел -абе това е не раклама ами незнам каква тъпотия...
  • 10 Иван

    4 0 Отговор
    Браво и на двата екипа! Няма лошо да се правят такива тестове, но всеки опит за съпоставяне е абсурден и неточен. От значение е не само техниката и екипа, но влияние оказва и надморска височина, времето, терена, трафика и т.н.. Къде са Тексас и Вирджиния на юг с американския highway , къде е скандинавския север с тесните криволичещи пътища. Доказателство за това е огромната разлика между този и миналогодишния опит с Мондеото – един и същи екип и кола, но различен маршрут и разлика от 374,9 км! Първи, втори само когато са при напълно еднакви условия и регламент!
  • 11 Fiko_Fire

    3 0 Отговор
    В Германия съм и карам Форд Фиеста служебна,бензин нов 1,2 двигател и гори 8 кара се между селата тука на разсточние от 3 до 15 км за превозване на ястия
  • 12 абе ненормалници

    3 2 Отговор
    що не споненават средната скорост? Що щото е смешна зацепилиса я на 1200 об/мин. на 6-та скорост с 60 км. Че то ако е теи и ас мога с карам ауди А3 дизел 90 коня.Разход на 100 км 4.4 с средна скорост 80 90 на 5-та ако смъкна на 50 км ша ми гори 2.5 :Д
  • 13 alfa

    3 2 Отговор
    Аз пък си имам Алфа 146 1.6 boxer с под 5000 оборота не падам :) aa и разхода й под 14 не пада, ама адреналина и на мах :)
  • 14 наблюдателя

    2 1 Отговор
    ей кво нещо,те като не са започнали да произвеждат нафта,не реално ми се вижда,но при едно нормално каране 90-110 един разход от 5/100 е перфектен просто,прави ги форд фокус,карам служебен!
  • 15 Fen na Ford

    1 1 Отговор
    ас също карам форд и за расхода на гориво немога да се оплача нищо че е 15 годишна
  • 16 sodom&gomor

    1 1 Отговор
    Много е важно и шофьорчетата от коя категория са.
    Я да се качат два балкански субекта по 100-150 кила разхода ще е двоен, а тия пичове са като манекени.
  • 17 tedavenger

    6 2 Отговор
    Новото Мондео е по-добро във всяко отношение от Новия Пасат. Тествал съм ги и двата автомобила. Който не вярва, да си направи тест драйв.
  • 18 реалист

    3 4 Отговор
    Пффф,има ли кой да ги купува още тия контейнери,бе ??? Те до скоро спяха зимен сън,са се позатопли малко и пак ще се напълнят улиците с развалящи се кенефи !!!
  • 19 Еминем Фен

    0 4 Отговор
    VW Passat >>>>> ford mondeo . Agree?
  • 20 Еминем Фен

    0 4 Отговор
    VW Passat >>>>> ford mondeo . Agree?
  • 21 до реалист

    1 1 Отговор
    мно си зле да знаеш :D :D :D
  • 22 кик

    1 1 Отговор
    айде сега пуснете и с отрицателен разход и ше се зема 1
  • 23 брей,брей

    1 6 Отговор
    един умен човек преди време ми каза преди време - "при покупка на кола задължително се спазва принципа на четирите "Ф"- не се купуват ФОРД , ФИАТ и Фсички Френски бангии". 20 години го спазвам и съм доволен...ама сега нещата може да са се променили,знае ли човек...
  • 24 до tedavenger

    1 2 Отговор
    Пич,ти чуваш ли се?Няма място за сравнение между VW и мото-пръчката!
  • 25 kum vsichki

    3 1 Отговор
    nqma losha kola ima losh sobstvenik i losha poddrujka i az imah losho mnenie za ford izkam da si spomnite minalata godina nachaloto kogato beshe srinato Kresnenskoto defile i se minavashe prez Goce Delchev i Bansko abe bash prez Balkana po nai-nai-gadniq strumen i usoinichev put minal sum ot Atina do Pleven ot tam s 20 god.Escort 1.4 carb. pri sigorno pod -20 gradosa i se pribrah s letni gumi pri obilen snegovalej eee kajete che Ford ne struva i prez zimata pochiva emi togava stoite si v zabluda i nevedenie
  • 26 гост

    0 1 Отговор
    До разбирача по долу пост 12. Скоро не бях чел простотия от сорта 1200 оборота в минута на 6-та предавка с 60 км. в час.
  • 27 Ford BG

    2 1 Отговор
    @Fiko_Fire, аз съм от България и карам всеки ден Фиеста 1.4 (лична) до работа. Карам и в големия град когато се наложи. Постигам средна скорост 42 км/ч при ограничение 50 км/ч в 90 % от пътуванията ми. Тоест, карам главно в градски условия. Последния месец зарредих при разход 5.5 л/100 ( не по борд компютър, защото той винаги показва с 300-400 грама по-малко). Сега също ми се върти около 5.3 л/100 км според бордовия, което ще рече отново около 5.5 л/100 км. Не разкарвам манджи, но разкарвам чантата си с манджа и колеги. Според производителят, средният разход е 5.7 л/100 км. Тук има тирове, има дупки, има светофари, има натоварено движение, има и катаджии. Не ми се мисли, колко ще даде на дълъг път по магистрала, но съм готов да се обзаложа, че с моето каране ще е доста под 5 л/100 км. Това е бензин, не дизел. Така, че всичко зависи от карача. Щом даваш 8 л/100 км, значи нещо не ти е наред. Такова нещо може да се постигне само зимата и лятото с нон стоп включен климатикна 16 градуса. Ето ти и средния разход за всички Фиести с 1.25 литров мотор в Германия и други страни:

    http://www.spritmonitor.de/en/overview/17-Ford/147-Fiesta.html?fueltype=2&vehicletype=1&constyear_s=2008&power_s=81&power_e=85&minkm=5000&gearing=1&powerunit=2

    Както виждаш, средният разход е 6.96 л/100 км от 141 осреднени резултата при пробег зададен от мен минимум 5000 км. Моята в момента също е на 6.9 л/100 км среден разход, като постоянно пада заради идващите топли месеци и разработването на мотора.

    А резултата на Мондео е напълно нормален за дизел, каран с мисъл. Това доказва колко може да спестим, ако си поставим за цел точно това.

    Коментиран от #30

  • 28 драйвър

    0 1 Отговор
    Този мотор 1.6 в Мондео не е ли всъщност на Пежо ?
  • 29 Ford BG

    2 1 Отговор
    Да, съвместна разработка с различни настройки, произведени в един завод. Но сега дори Мерцедес ползват дизелови мотори на Рено, а БМВ турбо бензинови на Пежо. От своя страна 11 % от акциите на PSA вече са притежание на GM, които също точат зъби за мотори, щото са я позакъсали напоследък.
  • 30 Даниел Атанасов

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ford BG":

    @27 Колега за разход от 5.5 литра градско айде не ми говори и ние караме коли и ние сме хора.Засечи колата от пълна до пълна и ще говорим другия път.
  • 31 Fiko_Fire

    0 0 Отговор
    До Форд бг,незнам как засичаш разхода,може би защото аз карам понякога през час и двигателя изстива,имаче нормално настъпвам,но под 8 рядко смъква.Пак казвам кара се на разстояния до 15 км и обратно,колата е нова на 3500 км беше сега е 10200 днес.без климатик е,имам чувството че спирачките или нещо друго спира колата малко,няма голяма мощност
  • 32 Ford BG

    0 0 Отговор
    Нищо не спира колата. 1.25 и 82 к.с. са доста малко за тая машина особено ако не е разработена. Моята е 96 к.с., но отначало сякаш нямаше и 75. А 5.5 си го постигам сега, когато времето е топло, не ползвам климатик и карам възможно най-икономично. Вярно, че повечето е по-скоро околоградско, а не същинско градско, но имам и доста километри по светофарите. Зимата в големия сняг борд компютърът ми по едно време стигна 10.5 л/100 км, но като напълних резервоара накрая се оказа, че съм успял да смъкна до около 8.5 л/100 км. Понеже каза, че караш 15 километра се сетих, че и аз карам толкова до работа всеки ден. Ако карам нормално или по-скоро ако постоянно нарушавам правилника и минавам с 20-30 км/ч разрешената скорост по маршрута, разходът ми без проблем скача на 6-6.5 л/100 км. И както казах, средния ми разход за една година =- зиме, лете, с климатик, без климатик, натоварен, празен...е 6.9 л/100 км. Долу горе толкова горят тия машини. Ако си отворил линка който ти дадох ще видиш, че разхода варира, но ако вземем средно нещата, 7 л/100 км е реален разход при нормално шофиране. Не ми е първия Форд. Предния също даваше подобен разход, но там с течение на времето успях да го смъкна с около половин литър спрямо началото. Машината се разработва, разхода постоянно пада, а и човек се насища на новата кола и почва да кара по-нормално.
  • 33 Ford BG

    0 0 Отговор
    Даниеле, прав си. Не е същинско градско. По-скоро е смесен цикъл, макар реално да не излизам от границите на града. Иначе при постоянно каране в задръствания, под 7 л/100 км е трудна работа дори и за мен ;) факт е обаче, че вече може би половин година не съм излизал извън пределеите на града с тая кола, а разходът е тоя, който казах. Айде да напиша последните резултати при пълнене догоре - 7.5; 8.4 ;6; 5.5 л/100 км Това е за последните ми 4 зареждания догоре, като големият разход стана при -15, -20 градуса температури, каквито имаше февруари. Някой тук каза, че тия с Мондеото отнасяли псувните на останалите. И аз сигурно ги отнасям, щом давам такива разходи заради бавното си каране на пета. Е, не са 1200 об/мин защото това е бензин, но 1600-1700 са си нормални. Всичко зависи от това, колко натискаш педала. Пробвайте се някой път да се влачите колкото се може по-бавно на висока предавка и да не ускорявате с педал, натиснат повече от половината. Ако имате борд компютър вижте, колко средно ще ви покаже. Достатъчно е да минете стотина километра така, за да се изяснят нещата. Ей, на, днес я бях настъпил със 160-170 и бордовият показваше 14.3 л/100 км моментен разход. Стори ми се малко, досега не се бях заглеждал какъв е разхода при висока скорост. Само, че като карам със 60, разходут е от 3.5-4.5 л/100 км на равен участък. Като усредните нещата, ето ви 5.5 л/100 км дори известно време да се кара по светофари.
  • 34 емил георгиев

    1 1 Отговор
    от 2 месеца карам чисто ново мондео бензин с двигател ecobust 1,6 160 к.с., 6 степенна скоростна кутия и съм изумен от ниският разход.Все пак тежи 1 500 кг.Тези двигатели на невероятни и в ускорението си, сравнявам го с алфа ромео 166, 2,0 TS, 155 к.с.-най красивата бегачка!

    Коментиран от #35

  • 35 Иво Андреев

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "емил георгиев":

    @34 Емил, звучите като мениджър продажби :)