Отидете към основна версия

32 443 205

Само коли без ауспух покриват новите еконорми в ЕС

  • jato dynamics-
  • автомобили-
  • еконорми-
  • европа-
  • 2020

Това става ясно от проучване, направено от аналитичната агенция Jato Dynamics и засягаща новите екологични стандарти, които ще влязат в сила от първи януари следващата година. Според новите разпоредби, средните нива за гамата на всеки производител не трябва да превишават 95 гр/км въглероден двуокис.

Замерванията на изхвърляните такива съставки от автомобилите показва, че само марките Tesla и Smart покриват новите стандарти. А както е известно и двете марки произвеждат само електромобили. Японската Toyota, както и френските производители Peugeot, Citroen и Renault са близо до покриване на стандартите.

Що се касае до най-популярните германски марки, то те все още са далеч от постигане на новите критерии. Volkswagen е на 13 позиция, Audi и BMW са съответно на 24-а и 25-а позиция, а Mercedes-Benz е на незавидното 30 място. Най-зле се представят премиум производителите на суперкари и луксозни коли Rolls-Royce, Lamborghini, Ferrari и Bentley.

От 2020 година, с навлизането на новите еконорми, всички автомобилни производители, които не успеят да ги покрият, ще трябва да плащат по 95 евро за всеки грам въглероден двуокис над нормата, при това на всеки продаден автомобил. Така предвижданията са за глоби в размер на над 33 милиарда евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.

Свързани новини