13 Декември, 2019 13:00 32 369 205

Само коли без ауспух покриват новите еконорми в ЕС

  • jato dynamics-
  • автомобили-
  • еконорми-
  • европа-
  • 2020
Само коли без ауспух покриват новите еконорми в ЕС - 1

Това става ясно от проучване, направено от аналитичната агенция Jato Dynamics и засягаща новите екологични стандарти, които ще влязат в сила от първи януари следващата година. Според новите разпоредби, средните нива за гамата на всеки производител не трябва да превишават 95 гр/км въглероден двуокис.

Замерванията на изхвърляните такива съставки от автомобилите показва, че само марките Tesla и Smart покриват новите стандарти. А както е известно и двете марки произвеждат само електромобили. Японската Toyota, както и френските производители Peugeot, Citroen и Renault са близо до покриване на стандартите.

Що се касае до най-популярните германски марки, то те все още са далеч от постигане на новите критерии. Volkswagen е на 13 позиция, Audi и BMW са съответно на 24-а и 25-а позиция, а Mercedes-Benz е на незавидното 30 място. Най-зле се представят премиум производителите на суперкари и луксозни коли Rolls-Royce, Lamborghini, Ferrari и Bentley.

Само коли без ауспух покриват новите еконорми в ЕС

От 2020 година, с навлизането на новите еконорми, всички автомобилни производители, които не успеят да ги покрият, ще трябва да плащат по 95 евро за всеки грам въглероден двуокис над нормата, при това на всеки продаден автомобил. Така предвижданията са за глоби в размер на над 33 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И бахти и лакомията 95 евро за грам

    124 16 Отговор
    Тия направо са мислят за Господ.

    Коментиран от #32, #141

  • 2 Гошето

    94 9 Отговор
    Ще си продавам Ролса явно...

    Коментиран от #33

  • 3 ....

    227 7 Отговор
    От заглавието да разбирам ли че ако си махна ауспуха и ще покривам еко нормите.

    Коментиран от #6, #70, #121

  • 4 qwerty

    20 3 Отговор
    а шкода щяла да пуска авромобил за 12К$??? прочетено във факти.бг
  • 5 smeh

    92 12 Отговор
    Любопитно ми е как точно смятат да произведат бройка електрокари достатъчна да замести всичките "мръсни" ДВГ за толкова кратки срокове? Чудя се нас ли ни вземат за наивници, или законодателите в Европарламента си немат хал-хабер как се преструктурира толкова мащабно производство, заедно със смяна на почти всички текущи доставчици.

    Коментиран от #9, #15, #21

  • 6 ???

    77 2 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    Тъкмо тръгнах да го свалям,а се оказа ,че трябва да си купя тесла.Ако не -на теслата дръжката.
  • 7 АЛ КУРОПАТКИН

    112 3 Отговор
    oт цялата статия разбрах че всичко се прави заради глобите,не че им пука за екологията.....там за едни 33 милиарда евро .

    Коментиран от #187

  • 8 zeus

    156 4 Отговор
    С една дума един среден автомобил ще поскъпне с 2000 евра, които ще бъдат калкулирани в цената и платени от купувача. От цялата работа екологията няма да се подобри, ама ще се вземат едни пари.

    Коментиран от #16

  • 9 ???

    55 2 Отговор

    До коментар #5 от "smeh":

    А режим на тока ще има ли?

    Коментиран от #17

  • 10 Sasko

    76 7 Отговор
    Тоя Европейски съюз е най-голямата ПАРОДИЯ, ВЗИМАМЕ ОТ БОГАТИТЕ И ДАВАМЕ НА БЕДНИТЕ ЩОТО БЕДНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ И ПОСЛЕ СЛАГАМЕ ТАКСИ ДА СИ ИЗБИЕМ ПАРИТЕ ХАХХААХАХАХХА

    Коментиран от #74

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 куку руку ку

    87 4 Отговор
    И? Това ще влезе в цената на автомобила и пак крайният потребител ще си го отнесе. За Мерцедес идват едни 4000 евра горница към цената. за Субаро 6200 евра отгоре... за тоя дето духа.
    Сега видяхте ли за Какво рева Грета?

    Коментиран от #46

  • 14 aaaa

    73 4 Отговор
    През феодализма е било забранено хората да пътуват и да се местят в друго населено място, те са били собственост на местния дерибей. Сега с тези екологични простотии ще стане същото, само богатите ще пътуват, а бедните ще са роби.

    Коментиран от #111

  • 15 Driving pleasure

    99 8 Отговор

    До коментар #5 от "smeh":

    Вече няколко години съм в спорове с драгите европейци имам идея за структурата на управление на ЕС и мога да те уверя, че в Брюксел нивата на престъпност по нищо не отстъпват на родните, а нивата на идиотия в конкретни случаи далеч надминават дори и на родните политици тъпизмите.
    Наште цървули правят идиотщини от откроенна алчност - ония кретени в преобладаваща част ги правят от откровена глупост! Евроапа към която се стремяхме при комунисма няма нищо общо с днешната - днес е абсолютна кочина и ще става все по-зле

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    23 34 Отговор

    До коментар #8 от "zeus":

    Ами ако на купувача му е толкова акъла , да плаща ?? Някой да го кара насила ??? А между другото то вече от две години се вижда какво ще стане !!! Просто продажбите на пушилници ще падат с 5-10% на година до 2030 , когато ще спрат напълно и който дотогава не се е електрифицирал , ще остане в историята , ако дотогава това не е станало вече след такъв срив в продажбите !!! Китайците само това и чакат , догодина ще имат свръхпроизводство от над 6 милиона електрички за износ !!

    Коментиран от #24, #125

  • 17 smeh

    27 4 Отговор

    До коментар #9 от "???":

    Не бой се, ток дал Господ. Само, че с темповете с които се опитват да наложат електрификацията, може да се окаже, че трябва да си носиш тиранти и да си го береш :-) Ако ме разбираш накъде бия...
  • 18 гост

    16 29 Отговор

    До коментар #15 от "Driving pleasure":

    На някои тука не им се вярваше , че до 2022 НАЙ-КЪСНО пушилниците ще се изравнят по цени с електричките , хахаххахаххаха !!!!!!

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Driving pleasure

    53 5 Отговор
    Само да вметна като допълнение към статията - вчера евроджендърта окрякаха приемането на "Зелената сделка" - емисиите от транспортния сектор са част от тази сделка... е цялата работа е за едни 260 МИЛАРДА евро годишно, които ще излизат от вашите джобове, поне според Евро-идиотите са толкова, но независимите оценители говорят за 400 милиарда до половин трлион евра на година - бръкнати и измъкнати от вашите джобове засметка на еко-идиотите просто щото тая изпаднала в амок паплач вдига повече врява...
  • 20 type-R

    32 4 Отговор
    Тези 90 грама кога ги измериха? При напълно отворен дросел? На тръгване от светофара ли? По магистралата с 90? Или по аутобана със 150?Да знам кога да плащам, че иначе малко мъгла така, особено ако мирише на изгоряла нафта и феродо?
  • 21 гост

    9 36 Отговор

    До коментар #5 от "smeh":

    В коментар 16 съм обяснил как "смятат" !!!! Ако европейците се ослушват , китайците само чакат да ги заместят и изместят !!! А пък още по-големия кошмар за петролофилчетата вече го приложи официално Фиат !!!!! Ще плаща на Тесла , при това милиарди , за да ползва нейните екокредити , естествено като намали и продажбите си , за да влезе в изискванията !!!! Който спал , спал , който се правил на луд с "чист дизел" също !!! Време е да си платят сметките !!!

    Коментиран от #27, #181

  • 22 Driving pleasure

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Айде да изчакаш до 22ра да се изравнят преди да се радваш! Съмнява ме че ще ти се наложи доста да почакаш, поне до 25та повечето европейски правителства казват че ще наливат субсидии за електрички защото са прекалено скъпи, за да са интересни.
    Пожелателното мислене на зелените винаги е било основен признак на гъмарщината им!

    Коментиран от #29

  • 23 ???

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Е сега много ли ти е весело?
  • 24 Borislav Popov

    16 8 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Аха и Мъск доволен си потърква ръчичките и мисли вече за втори завод в Европа, гледам нещо акциите на Тесла, продължават да вървят нагоре.
  • 25 Jean

    7 0 Отговор
    Да не бъде !
  • 26 Схахаххаха

    31 5 Отговор
    Махам на печката катализатора к краиното гърме и покривам евро 7 нормите аххахахахах яжте ни хуьовете евроГейци ние сче в БгТо
  • 27 type-R

    46 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Чии сметки бе?!?! Твоите? Ти НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧИШ!!! Това е цяла нова "икономика" (нарочно го пиша в кавички) и всичката пара ще отиде в джоба на управляващите, а ти пак ще дишаш калния въздух! Никой няма да ти засади дърво с тези пари, нито ще ти плати сметката в онкологията!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    16 31 Отговор

    До коментар #22 от "Driving pleasure":

    Да бе , как не , пожелателни , хахаххахах !!! Само ще припомня "пожелателните" твърдения на вашта групичка само за последените 4-5 годинки !!! Електромобилите никога няма да станат масови !!!!! Хахахаххаха !!!! Никога няма да минават повече от 150-200 км !!!! Хахахаххаха !!! Никога няма да могат да се зареждат за по-малко от час два !!!! Хахаххахах !!!! Никога няма да бият двг по динамика !!! Хахаххаха !!!!! И т. н , до ЕДНО ОБОРЕНИ само за някакви си 2-3 години , а още не са показали и 1/10 от потенциала си !!!! Не да се изравнят , 2022 ще има ПО-ЕВТИНИ електромобили от пушилниците във всеки клас !!! За начало вече е факт в "премиумите" !!!!

    Коментиран от #36, #51, #124

  • 30 ДАДАДА

    43 1 Отговор
    От 2021 ще влезе в закона, да глобяват хора, ако изпускат газове, защото замърсявали околната среда - а.к.а Грета
  • 31 Зомби с квадратен волан

    15 48 Отговор
    Браво на ЕС, напълно подкрепям.
    Влюбените в пушилниците не могат да разберат какви вреди нанася изгарянето на дори само един литър бензин, дизел или пропан бутан. Парниковите газове, които се произвеждат остават стотици години в атмосферата на планетата.
    Поканете жена или мъж на кафе или кино, посадете дърво, направете добро, вместо да обикаляте като изоглавени с пушилника. И аз навремето бях фен на автомобилизма и моторните спортове и пак съм, но трябва да са екологично чисти: електричество или водород.

    Коментиран от #35, #165

  • 32 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "И бахти и лакомията 95 евро за грам":

    Ти се благодари , че не са ги направили на километър не само на грам !!!

    Коментиран от #34

  • 33 :D:D:D:D

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гошето":

    Теб пък какво те бърка, глобите са за производителите, не за мечтателите да имат такива коли :)

    Коментиран от #64

  • 34 На км общината и ПАРЛАМА мента

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Ща на дерат .Ни сь притеснявай...

    Коментиран от #37

  • 35 Driving pleasure

    55 5 Отговор

    До коментар #31 от "Зомби с квадратен волан":

    Промиването на мозъци явно действа! 20% е дела на парниковите газове от транспорта - в това число въздушен, морски и сухопътен комерсиален транспорт. От утре да спрем ползването на личен автомобил нищо не се променя!

    И айде стига с тия мантри че електричките не замърсяват! Тоя ток не идва свисше! Тоя ток е безумно мръсен и ние искаме да произвеждаме още от него и да отделяме още СО2! Забрави тия глупости за възобновяемата енергия - невъзможно е да се постигне повече от 50%

    Искаш Въглеродна неутралност - ами такава е постижима само с употребата на ситетични горива! Само този процес ти гарантира цуркулация на съществуващите в момента в атмосферата въглероди без добавянето на нови от изкопаеми източници - нищо друго не извлича СО2 от атмосферата за да го използва, дори за соларите пак извличаш от недрата въглводороди и ги освобождаваш добавяйки!

    Ако се пишеш зелен мисли с главата си, а не с главата на 15 годишна пикла с умствена изостаналост или с главата на престъпници облажващи се със стотици милиарди от "зеления" етикет, който ти пробутват!

    Ако си зелен има само 2 неща които са нужни! Засаждане на растения и синтетични горива - всичко друго са малоумщини за малоумници... твой проблем е дали ще се причислиш към тях и обидиш или ще се замислиш!

    Коментиран от #76, #77, #79, #135

  • 36 Haters gona hate

    23 3 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Не се опитвам да те обидя, да те питам ти педа.л ли си ?

    Коментиран от #38

  • 37 гост

    4 18 Отговор

    До коментар #34 от "На км общината и ПАРЛАМА мента":

    50 евро на година за неограничено ползване на пътна мрежа от над 20 000 км , дори в сегашното състояние е доста далече от "дране " , ако не си си давал сметка !!! Само ще ти напомня , че според отчетите на мобнилните оператори десетки хиляди в България плащат толкова на МЕСЕЦ !!!!! За ТЕЛЕФОН !!!!! А годишно ПОВЕЧЕ от толкова за телефон плащат ВСИЧКИ !!!
  • 38 гост

    4 14 Отговор

    До коментар #36 от "Haters gona hate":

    За твое най-голямо съжаление , не !!! А ти само това ли успя да "родиш" в безсилието да намериш мисъл в празното си междуушие ?? Не искам да те обидя , хахах !!!
  • 39 ЕUUU

    28 7 Отговор
    Електричките никога няма да се наложат,за мъка на джендърите
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ддд

    16 1 Отговор
    Елате в България, тук НАП ще им ги опрости тези 30тина милиарда, колко са.
  • 42 Иванов

    12 2 Отговор
    Продавам S65 АМГ 2008 година! Пишете на лично!
  • 43 Аз да попитам

    34 3 Отговор
    Може ли някой разбирач да каже какво ще се случи с ел. инсталацията на блока, квартала, града, държавата ако-когато всички си включим теслите на зарядка……..
  • 44 Driving pleasure

    31 3 Отговор
    Оооо и забравих да добавя, че ЕС отделя 3.2 милиарда тона и убива индустрията си с нови налози докато САЩ отделя близо 6 милиарда, а Китай е с над 9 милиарда и нямат ни най-малко намерение да играят на руска рулетка с макаров каквато игра в момента ЕС започва - самозастрелването е сигурно и ония само потъркват ръце доволни от глупостта на еврогейците!
  • 45 321

    10 1 Отговор
    Тази класация е някаква глупост. Нещо като гледам това 2017 на графиките, сигурно средните параметри са от тази година. А са ги съпоставяли с новите изисквания за 2020 година. За следващата година квотите ще са ясни през 2021, защото тогава ще се види средните емисии на автомобилите продадени през годината. Всички марки през следващата година изваждат електрически модели и хибриди, които съществено ще намалят емисиите на марките.
  • 46 Алфа Ромео

    26 1 Отговор

    До коментар #13 от "куку руку ку":

    Грета май доста се е нагушила да реве кат обран поп!

    Коментиран от #58

  • 47 ето ви я

    11 0 Отговор
    Такса въздух
  • 48 Петър

    22 2 Отговор
    А аз се чудя, как всички българи, които пътуват, ходят на работа с автомобилите си, ще успеят да отделят пари от заплатата си, която е 600-1000 лева за да си закупят електрически автомобил?

    Коментиран от #49

  • 49 Що така

    8 8 Отговор

    До коментар #48 от "Петър":

    То вече има много електрически автомобили на цена на бензинови. В крайна сметка не са милиони! С 600 лева не, но то за такава заплата и кола е трудно да имаш. А и хората с 600 лева не са тръгнали да купуват нови коли, дали бензинови или електрически.

    Коментиран от #54

  • 50 детето гост

    14 8 Отговор
    УрааАА, пощръклях от кеф, ще купувам още една Тесла, една си имам в Норвегия, ще си купя и една за тук, за село, сега отивам в Перник да търкам талончета.
  • 51 Джуган

    29 3 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    След като ти мине еуфорията, седни и се запитай, какво печелиш ти от всичко това, освен че врещиш по форумите. Първо, нямаш пари за тротинетка, камо ли за Тесла. Второ, масовизацията на миксерите за теб означава режим на тока в селото ти и значително поскъпване на цените. Трето, хората ще си накупят електрички а ти ще се пукаш от злоба че ще можеш да си позволиш такава след около 20 години, като поевтинеят. Представям си как разни селянчета като теб купуват стари Тесли с остатъчен пробег на батериите от 20% само за да могат да я паркират пред най близката чалготека. Аре сега се успокой и бегай да търкаш талончета

    Коментиран от #53

  • 52 Ганьо Балкански

    30 0 Отговор
    Всичко това са глупости за наивници.
    Ако се интересуваха от екология щяха да спрат експлоатацията на земята и изсичането на горите. Такива " природозащитници" отдавна обслужват нечии интереси. Да го *ухат.
  • 53 Driving pleasure

    21 2 Отговор

    До коментар #51 от "Джуган":

    Надценил си го :) След 20 години ще ходи с Т'слата само до там до дето стига разклонителя :D
  • 54 Driving pleasure

    14 0 Отговор

    До коментар #49 от "Що така":

    Кои бе? Опел Корса струва 59 900 базова цена гол на пушка - над 2 пъти повече от бензиновата версия, която почва от 26 000 за 34 000 лева разлика знаеш ли колко гориво ще налея - за 250 000 км! Колата отдавна няма да е моя когато навърти тия километри! И това е при условие, че ти не плащаш лев за тока, което е невъзможно!

    Коментиран от #55

  • 55 Прав си

    5 7 Отговор

    До коментар #54 от "Driving pleasure":

    Те за това, немците заминават. Искат много за нищо. Виж китайците какво пускат. За същите пари с всички екстри.
    https://ev-database.org/car/1201/MG-ZS-EV

    Коментиран от #57

  • 56 Антиелектрика

    33 1 Отговор
    Като гледам Subaru и Infiniti изобщо няма да продават на ЕС и се преориентират основно към САЩ. Там бележат рекорд след рекорд по продажби и им все тая за Тумберг и Фон Дер Лайне.
    Много от коментиращите са прави и е хубаво, че все повече хора проглеждат как всичко е една отвратителна измама и лобизъм, защото никой не засажда дървета, а се говори само и единствено за пари.
  • 57 Driving pleasure

    13 2 Отговор

    До коментар #55 от "Прав си":

    Знам ли що не ги купуват по Европа :) Да Китайците имат евтини коли, но то си има и причина да са евтини - ще станат конкурент на Европейските след горе долу 20 години, ако се учат със скоростта с която Корейците го правят. А поразгледай и колко фалити на авто -производители има в Китай и колко точно разчитат на субсидии, за да предлагат евтина стока... Ще те разочаровам, но пробива няма да дойде от там... ако въобще има пробив - разчитайтена глъмави политици, само те могат да ви свършат работа като забранят ДВГ
  • 58 куку руку ку

    22 0 Отговор

    До коментар #46 от "Алфа Ромео":

    Грета си няма и хабер от света. Нагушили са се мама и тате, а малката пикл... красавица ревеше това, което й даваха написано на листче. Видя се колко знае, когато започнаха да й задават въпроси. Като й зададат 2 въпроса и първият вече го е забравила.
  • 59 Driving pleasure

    34 3 Отговор
    Една проста сметка:
    Европа отделя 3.2 милиарда тона СО2 годишно
    20% от тях са в сектор транспорт значи около 650 милиона тона
    1 дърво абсорбира 20 кг СО2 годишно

    Значи да занулим сектор транспорт се нуждаем от засаждането на 32.5 милиона дървета, което е грубо 13 000 хектара, което ако не се лъжа е увеличение на горите с грубо 0.003%

    Мизерни стойности, които не са проблем, ако има желание да се направи! Говорим за няколко милиона инвестици за достигане на Заветнит нулеви стойности!!!

    Е да ама едно е да дадеш 30 милиона примерно и да решиш проблема - друго е да измъкваш годишно по 300 милиарда!
    Та айде да не говорим поне за екология става ли?!!!

    Коментиран от #60, #61, #62, #66, #75

  • 60 Антиелектрика

    16 2 Отговор

    До коментар #59 от "Driving pleasure":

    Сега спокойно може да очакваш псувни или писане на педерастии с твоя ник, защото се осмеляваш да поставиш под съмнение панацеята за чиста природа - електричката.
  • 61 Ясно

    4 7 Отговор

    До коментар #59 от "Driving pleasure":

    А с азотните окиси в градовете, какво правим?
  • 62 Иван Грозния

    19 4 Отговор

    До коментар #59 от "Driving pleasure":

    Абсолютно си прав, но дебилите не можеш да ги убедиш с това. Говедото е научено като му покажеш хомота, и то само си завира главата. А като гледам Туберг ми става ясно, на какво ниво и е аудиторията

    Коментиран от #68

  • 63 Айде

    7 7 Отговор
    Честито на нафтаджиите, цената на нефта тръгна на горе. От утре на протести.
  • 64 D:D:D:D:

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от ":D:D:D:D":

    Сега го правят за производителите, след няколко години ще ги искат и от шофьорите. На прегледа примерно показва 150 грама и ако искаш да го минеш, такса на грам.
  • 65 Хайде честит безплатен завод на Тесла

    6 5 Отговор
    Като гледам, четирите милиарда които струва завода, ще ги събере още следващите 2 години само от продажби на въглеродни емисии. Тези норми се знаят от десетина години, но стогодишните нищо не направиха по въпроса и сега ще си плащат на Тесла, вместо сами да продават електромобили, които да им свалят средните нива на емисиите за гамата.
  • 66 Джуган

    28 4 Отговор

    До коментар #59 от "Driving pleasure":

    Еврогейовете, гретенистите, тунберастите, веганите и другите -расти нямат доблестта да назоват истинския проблем, камо ли да се борят с него. Става въпрос за консумеризма и свръх производството, но оттам идват парите за финансиране на гореизброените -расти, затова си траят. Шокиращо е колко годна за консумация храна, тонове, се изхвърля всеки ден. Изхвърлят се и тонове дрехи, напълно годни за употреба, но излезли от мода, изхвърля се битова техника която лесно може да бъде ремонтирана (всъщност вече ги правят така че да не е лесно), мебели, ползваме автомобили с по 500 к.с. за изминаване на 2 км до мола, всеки може да добави примери за разхищения които задоволяват единствено човешката суета. Какво като забранят ДВГ, тогава ще отида и ще си купя огромна електричка с батерии които тежат тон и половина, но ще е 1000 к.с. и ще изминава 700 км с едно зареждане. Може да я боядисам зелена и да се правя на гретераст, а това че е необходима мнооого енергия да се произведе и накрая да се рециклира това чудовище, кой го интересува.... мога да пиша още много, но нямам търпение да видя минусите на детето гост и боре каскета.

    Коментиран от #67, #71

  • 67 Един минус от мен

    7 13 Отговор

    До коментар #66 от "Джуган":

    Като толкова си се загрижил за планираното остаряване, защо защитаваш точно тези, които го поддържат? Защо мислиш че пикапът на Тесла събра толкова поръчки? Защото е проектиран да бъде вечен. Планирана е 20-годишна гаранция за корозия и милион мили пробег на батерията и задвижването. И всичко това на фона на планирано остаряване на ДВГ след 200 000 км, така че да не е оправдан ремонта, а да предпочиташ да си купиш нов автомобил и разкапване на всички пластмаси след десетина години, а сам знаеш какъв процент автомобила е от пластмаса.

    Електромобилите не че не се развалят никога и нямат консумативи, но те са почти нищожни в сравнение с автомобилите с ДВГ.

    Коментиран от #69

  • 68 Driving pleasure

    18 1 Отговор

    До коментар #62 от "Иван Грозния":

    Лошото е, че в един момент започвам да се съмнявам в себе си и викам абе бъркам ли някъде? Нещата са свръх елементарни, а всичко живо реве все едно ш***ния свят вярно свършва!
    Просто глупаците превзеха света и нещата стават страшни!
  • 69 Джуган

    10 0 Отговор

    До коментар #67 от "Един минус от мен":

    Само не разбрах кого защитавам, ама карай...
  • 70 123

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    Абсолютно! Дори най-добре да се маха заедно с катализатора. Така получваш по-висока мощност, по-нисък разход съответно падат емисиите под нормите, прекрасен съраунд като от "йерихонска тръба". Получаваш бонус-парички за катализатора от едни хора.
  • 71 Driving pleasure

    18 0 Отговор

    До коментар #66 от "Джуган":

    Итинския проблем е, че идиотите превземат света! Не е толкова до смелост да признаят всичко, което си написал - трагичното е, че болшинството от тая паплач не е в състояние да го осъзнае това! Тия кретени наистина вярват в мантрите, които им набиват в медиите добре платените "експерти" и отказват да размислят сами дали наистина е така!
  • 72 Жигула

    14 1 Отговор
    Зелени идиоти, ходете да живеете в джунглата с едно листо отпред и едно отзад, защото и производството на дрехи замърсява околната среда и оставете нормалните хора да живеят

    Коментиран от #73

  • 73 Driving pleasure

    10 1 Отговор

    До коментар #72 от "Жигула":

    Не им трябват листа... отпред нямат нищо, а отзад вече им е втъкнато :D :D :D
  • 74 Вссса

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Sasko":

    Радвай се ч чуеш е такс, щото в случая ние сюе бедните и всичките псри които се влях в Бг през последните години са от ЕС. Баси неблагодарното племе
  • 75 Скъсаха ме на висша 2

    1 4 Отговор

    До коментар #59 от "Driving pleasure":

    650 милиoнa тoнa - става дума за тонове а дървото абсорбира 20 кг

    следователно не са 32.5 милиона дървета, защото сметката не е
    650млн.т/20кг а е 650 000 000 000 /20 = 32 500милиона дървета

    Коментиран от #78

  • 76 type-R

    12 1 Отговор

    До коментар #35 от "Driving pleasure":

    Ане ток може да се произвежда и чисто срга, но не това е въпроса. Работата е там че с помощта на лъжи, машинации и наглост ограбват хората. Ето сега ще дигнат и цената на самолетните билети пак под предлог "екология" Двигателите стават все по-ненадеждни, маслата - все повече приличат на вода и защо? Да казаха поне един път: "Ето сега за доброто на планетата ще засадим отново изгорелите миналата година екваториални гори!" Не! Всичките пари ги бутат в джобовете си, ние продължаваме да внасяме димящите печки на Германия а както се оказа, внасяме дори промишления ѝ боклук!!!
  • 77 Ти обърна физиката с главата надолу

    3 11 Отговор

    До коментар #35 от "Driving pleasure":

    "Забрави тия глупости за възобновяемата енергия - невъзможно е да се постигне повече от 50% Искаш Въглеродна неутралност - ами такава е постижима само с употребата на ситетични горива! Само този процес ти гарантира цуркулация на съществуващите в момента в атмосферата въглероди без добавянето на нови от изкопаеми източници - нищо друго не извлича СО2 от атмосферата за да го използва, дори за соларите пак извличаш от недрата въглводороди и ги освобождаваш добавяйки! "


    Знаех си, че не си чак толкова умен, но този път надмина себе си. Тази година 50% от произведената в Германия електроенергия ще е от ВЕИ. Какво искаш да кажеш, че е невъзможно да добавят повече ли? Хайде на бас че догодина ще са повече от 50%! И ще ми обясниш ли, как фотоволтаиците черпят въглеводороди от недрата и ги освобождават в атмосферата? Все си мислех че работят със слънчева енергия, но от тебе винаги може да се научи нещо ново и да станем по-"умни".

    Коментиран от #80, #85

  • 78 Driving pleasure

    11 0 Отговор

    До коментар #75 от "Скъсаха ме на висша 2":

    Приемам корекцията:
    32 милиарда дървета
    13 милиона хектара
    130 000 кв км
    или около 2% от територията на ЕС

    При средна цена около 10 евро за 100 дървета, ама айде за ЕС да ги направим 20 това са около 3 милиарда евро и проблема е решен за следващите поколения
    ЕС предлага да се харчат по 320 милиарда на година! А площта я има - просто трябва да залесим част от това което е било гора! А и това не отменя бъдещи мерки за намаляване на СО2

    Коментиран от #81

  • 79 Забравих за синтетичните горива

    1 8 Отговор

    До коментар #35 от "Driving pleasure":

    Сега ревете, че ви "натоварили" цената на киловатчас с половин стотинка, за зелена енергия, което прави лев-два върху месечната ти сметка, но нямаш нищо против да плащаш по лев два допълнително за всеки литър гориво или стотина лева на резервоар за синтетично гориво заради "екологията"? Ама ти ще излезеш по зомбиран и зеленист и от Грета!

    Коментиран от #82

  • 80 Driving pleasure

    11 1 Отговор

    До коментар #77 от "Ти обърна физиката с главата надолу":

    Пропуснал си, че Германия няколко пъти беше на ръба на режим. Принципно на всеки киловат инсталирана възобновяема мощност трябва да отговаря поне един киловат традиьионна, която да поема пикови натоварвания!
    А и ще споделиш ли с колко паднаха цените като се ползват възобновяеми... или чакай те се вдигнаха май ;)

    Елементарно е - солара, за да ги направиш извличаш ресурси от земята - направата на соларен панел е енергоемък и мръсен - а такова е и рециклирането му.

    Първоначалня СО2 отпечатък на солата е изключително висок отделят се парникови емисии после може и да са ниски, но това не променя факта, че е мръсен и добавя много! Само синтетичното гориво извлича въглерод от атмосферата!
  • 81 Слаб 2

    2 8 Отговор

    До коментар #78 от "Driving pleasure":

    А пак преброй нулите и умножи всичко по още 1000!

    Засяваме 32 трилиона дървета на 2000% от територията на Европа за 3 трилиона евро само за овошките без да смятаме стойността на земята с площ колкото 20 Европи, и ЗАПОЧВАМЕ да решаваме проблема на поколенията, ама СЛЕД 20-30 години, като пораснат дърветата, ако дотогава не ги е уморила сушата. Колко реалистичен и изпълним ти се струва този сценарий?

    Коментиран от #84

  • 82 Driving pleasure

    7 1 Отговор

    До коментар #79 от "Забравих за синтетичните горива":

    Що да плащам? При масово производство няма проблем цената на синтетичното да е по-ниска от тази на изкопаемото. И точно тук идва мястото на възобновяемата енергия, която вместо за мръсни батерии в много по-ограничен мащаб ще се ползва за наистина чисто гориво!
    Нищо друго не щади природата!
  • 83 TSLA

    6 2 Отговор
    Тесла започва да строи завода в Германия, от другия месец! Б.си, ФВ още не са избрали място!
  • 84 Driving pleasure

    5 1 Отговор

    До коментар #81 от "Слаб 2":

    Имаш 650 000 000 тона
    един тон 1000 кг
    650 000 000 х 1000 = 650 000 000 000 (650 трилиона кг)

    650 000 000 000 : 20 кг от дърво = 32 500 000 000 (32 милиарда дървета) математиката не ми е сила и си признах грешката, но този път двойката не е при мен...

    Коментиран от #86

  • 85 Джуган

    10 1 Отговор

    До коментар #77 от "Ти обърна физиката с главата надолу":

    Прави се LCA (Life Cycle Assessment), някои го наричат cradle-to-grave assessment за да се види цялостното влияние един продукт на околната среда. Ако четеш английски, ето: LCA is focused on studying the whole product system, as it is not only studying one single process but also the complete chain of production and lifetime. An LCA includes the following main important steps: materials extraction, manufacturing and waste production, packaging, transportation, product use and product disposal. To calculate the amount of emissions and waste created during the life cycle of a product, much fundamental information is needed on manufacturing processes, materials and energy use. A life cycle inventory (LCI) is therefore compiled to record the emissions and resources consumed that can be attributed to a specific product.

    Защо го пиша това? Защото ако не сравняваме LCI, било то на автомобили, производство на електричество, печене на чушки на тенекия или с чушкопек и пр. а се втренчим в само един елемент от цикъла, лесно е да изпаднем в гретенизъм и разните -растии и с пяна на уста да те убеждавам че например печене на тенекия е по екологично и да си вярвам че съм прав.
  • 86 Прав е

    1 8 Отговор

    До коментар #84 от "Driving pleasure":

    Слаб си на математика! 650 трилиона! Раздели 650 на 20 и получаваш 32,5! Значи 650 трилиона като разделиш на 20 е 32,5 трилиона! Слаб 2 и от мен!

    Коментиран от #87, #90

  • 87 Антиелектрика

    9 1 Отговор

    До коментар #86 от "Прав е":

    Абе вие пренаписахте математиката. Хайде спрете се вече с измишльотините! Човека ви говори за 650 МИЛИОНА ТОНА. Какви трилиони килограми сънувате?
    Правена е отдавна сметка, че за да абсорбира СО2 на автомобил с 10-на хиляди пробег, трябват от около 100-на дървета.

    Коментиран от #88

  • 88 Да да

    1 3 Отговор

    До коментар #87 от "Антиелектрика":

    Сега гледам сметките. Има предвид 650 милиарда килограма, не трилиона. Е, тогава излиза 32.5 милиарда!

    Коментиран от #94

  • 89 Джуган

    8 0 Отговор
    Как върви кореспонденцията между Евклид и Питагор, разбрахте ли се за дърветата? Хи хи, коментарът е с добро чувство, не се заяждам :)

    Коментиран от #92

  • 90 Driving pleasure

    4 4 Отговор

    До коментар #86 от "Прав е":

    Смятате на ум, аз ползвам калкулатор - да го обърнем
    50 дървета Х20 кг - 1000 кг - 1 тон
    50 000 дървета - 1000 тона
    5 000 000 дървета - 100 000 тона
    5 000 000 000 дървета - 100 000 000 тона

    трябват ни на 6 места за по 100 милиона
    6 х 5 000 000 000 = 30 000 000 000
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 А колко са

    3 5 Отговор

    До коментар #89 от "Джуган":

    Няма проблем. Утре се събираме на входа на Морската в Бургас и започваме. До вечерта са засадени. Колко са, само 32 милиарда. Даже, ако побързаме и до обяд, ще ги изплющим! Айде, лягайте и 8 сутринта на крак.

    Коментиран от #93, #97

  • 93 Да допълня

    2 5 Отговор

    До коментар #92 от "А колко са":

    Даже си мисля, че ако успеем утре да ги зададим, от други ден започваме да продаваме кислород на Европа.

    Коментиран от #95

  • 94 Driving pleasure

    3 3 Отговор

    До коментар #88 от "Да да":

    Е ти като видиш че съм написал 9 нули що цитираш трильони, значи никой не чете, тъкмо щх да питам от де дойдоха, Антиелектрика го е видял и аз сега водях че цифрите ми са правилни.
    Двойката не е за мен тоя път :D
    да благодарим на Антиелектрика, че чете и оправи нещата!
    надявам се вече имаме съгласие за 2% от територията и спираме да мислим колко аджеба цапат колите?!

    И един П.С. щото сега видях, че са ме питали за азотните окиси - ами те са проблем само на пренаселените градове - ако говедата спрат да се тищят на едно място проблема се решава - мисля, че спасяването на природата е главната цел! Имаше едно английско проуване, което казваше, че дори при 100% електрически транспорт в Лондон, проблема със замърсяването не се решава.
  • 95 Driving pleasure

    6 2 Отговор

    До коментар #93 от "Да допълня":

    За 1 ден Индия е залесила 66 МИЛИОНА дръвчета значи може, само трябва желание - при всички случаи е по-бързо и с по-видим ефект и много по-лесно и евтино!
    Още повече за следващите няколко години може да се създаде огромна заетост точно за най-ниската прослойка която е без работа вместо да се затварят работни места

    Коментиран от #96

  • 96 Джуган

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Driving pleasure":

    А след години пак ще се създаде работа, май за същата прослойка, чрез незаконна сеч.
  • 97 Джуган

    4 2 Отговор

    До коментар #92 от "А колко са":

    Аз ако бия пътя чак до Бургас, бих предпочел да изплющя някоя местна русалка а не дървета

    Коментиран от #98

  • 98 Да да

    6 2 Отговор

    До коментар #97 от "Джуган":

    Ей за това ще си дишаме мръсния въздух! Щото само за русалките мислим, а за дърветата не мислим.

    Коментиран от #99

  • 99 Driving pleasure

    7 1 Отговор

    До коментар #98 от "Да да":

    Не е верно! Водиш русалката да сади дървета и ти плющиш щото баш тогаз е в удобна за коренуване поза :P
    И всички доволни и работата върви с кеф и интерес за садане ше има ;)

    Коментиран от #100

  • 100 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Driving pleasure":

    Много наследници ще има! Всеки наследник със собствена гора!

    Коментиран от #102

  • 101 Анонимен

    10 0 Отговор
    За засаждането на дървета като начин за секвестиране на атмосферния въглерод си има и научни статии и изследвания . Ефективно е и е евтино : данните накратко - 0.9 милиарда хектара засадени гори премахват 205 гигатона CO2 от атмосферата които са еквивалентни на 20 години сегашните емисии. Очаквана цена - 300 милиарда долара . Като тук си струва да посочим че този процес се развива и сам следствие на своеобразното наторяване с CO2. Всичката тази врява за борбата за климата не е всъщност за това а е за огромно преразпределение на богатство - разбирай взимане от всички ползватели на енергия и даване на неуточнени получатели .
  • 102 Driving pleasure

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "Да да":

    Ще следваме завета на Гретините последователи да ги ядем ;)
  • 103 Екологичен електро джендър

    11 3 Отговор
    Аз съм за развитие на нови технологии, но според мен тази в сегашните електомобили няма нищо общо с екологията. Ще ги зареждаме от контакта, ама от къде идва тоя ток? АЕЦ; ТЕЦ; ВЕЦ и малък процент други. Всички те замърсяват. И това, че последните 10-на години не е имало инцидент с някой АЕЦ, не гарантира, че няма да се случи. Какво правим после, след няколко стотици милиона жертви и половин неставащ за обитаване континент? Грета ще ги срине, а после ток от къде? Разсъждавайте в този ред, който може де. Най големия и щадящ планетата източник на енергия е слънцето. Защо се отказаха от разработването на коли със слънчева енергия? Не вдигат 0-100 за 2 сек. Не теглят куц F-150. Е да трудно е и скъпо, ама ако ги интересуваше екологията щяха да настояват и да го постигнат. За мен тази технология е несъвместима с екологията. За това: Тесларасти вие сте облъчени ПЕДЕ.АСТИ.
  • 104 Зомби квадратен кОр

    12 1 Отговор
    За мен това е намерение нелепо, вредно и опасно. Веднага пояснявам защо! Първият проблем е, че не можеш да бъдеш "зелен" само ти в твоето обкръжение и да очакваш екорезултати. За да проработят екомерките на ЕС, трябва те да бъдат спазвани в цял свят и на цялата планета. Към момента стандартът на живот в Африка и изобщо Третия свят расте, а с това и все повече автомобили с ДВГ ще се произвеждат и изнасят за там;
    Второ, споразуменията за климата традиционно се подписват от европейците, но не и от Индия, Китай и САЩ, както и от ред други държави, основно от Третия свят, според които Европа най-напред е развила своята индустрия и сега пречи на останалите също да станат богати;
    Трето, да налагаш санкции върху своята индустрия и бизнес е малоумно, защото се оскъпява и спъва икономическия растеж. Напротив, европейският бизнес трябва да се стимулира да изнася продуктите на своето производство в чужбина, така че чужденците да оставят парите си при нас, а не ние при тях. За съжаление, европейската икономика не нараства като американската и китайската, да не се чудите защо. Напротив, санкциите трябва да са за чуждите производители, които се мъчат да продават в Европа - примерно, купените в Китай стоки да се облагат с десеторни мита, така че да е по-изгодно да се пазарува от Европа. Така и за автомобилите - не може "Хонда" за американския пазар да е по-евтина от "Хонда" за европейския пазар и то с включени данъци, мита и превоз с кораб... Европа изкуствено се съсипв

    Коментиран от #105

  • 105 не квадратен а четвъртит

    4 2 Отговор

    До коментар #104 от "Зомби квадратен кОр":

    Започна добре (+), но с Хонда се пообърка (-), Хонда за американския пазар се произвежда в САЩ и Канада

    Коментиран от #146

  • 106 Коледно Пожелание

    12 2 Отговор
    Пожелавам на всички тесларасти безплатна новичка Тесла по избор, условието е оттук нататък да плющят само Грета Тунберг
  • 107 Freshko69

    5 3 Отговор
    Не знам автора от къде черпи инфо но на моя Фиат Типо356 1,4бензин на големия талон пише 75г на км СО. Евро6в

    Коментиран от #112

  • 108 катализатор

    5 0 Отговор
    Единствено ако засаждат дървета с парите дето взимат може да има някакъв смисъл, в противен случай Грета на село да сади и да диша по-внимателно, че ни хаби нашия кислород.
  • 109 аман от хейтъри

    5 9 Отговор
    Антиелектрици и Антитесларасти, слабо ревете, ама много слабо, никой не ви чува, призовам ви да вдигнете тона, поне с една октава, колкото по силно ревнете, толкова повече, гласът ви ще се чува, като глас в пустиня.

    Коментиран от #114

  • 110 Не раСбирЪм

    4 2 Отговор
    Повечето тук си пишат, колкото за спорта. Поинтересувсйте се, не го карайте на изуст.
  • 111 Христо

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "aaaa":

    С влака
  • 112 Джуган

    5 3 Отговор

    До коментар #107 от "Freshko69":

    СО или СО2? Гледам си талона на пикапа, дизел, Евро 6Б, СО 0.052 г/км; NOx 0.067 г/км; СО2 205 г/км, твърди частици 0.0002 г/км, да драги ми "гост", 0.0002!!! По този повод, ясно е че замърсяват не всички а главно побългарените дизели които никой няма смелостта да спре от движение защото ще стане революция на 80те процента.
  • 113 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    1 1 Отговор
    Ex тъкмо си поръчах ново ламбо ,че старото ми е вече на 2 години и замърсявам здраво столицата,пък виж сега ко стана ,ши са наложи да го откажа -ще си купя рено клио.
  • 114 Антиелектрика

    6 0 Отговор

    До коментар #109 от "аман от хейтъри":

    Еха, колко "изчерпателно и изобилстващо с аргументи" мнение.
    Да не забравиш да напишеш и обичайните си педерастии с нашите никове.

    Коментиран от #115

  • 115 аман от хейтъри

    0 3 Отговор

    До коментар #114 от "Антиелектрика":

    Плак, плак, то иначе вашия плач с три реда сълзи е много "изчерпателен и изобилстващ с аргументи" единия спира да реве, а другия го подхваща и те така , едни същи простотии.

    Коментиран от #130

  • 116 Не е така

    1 5 Отговор
    След като дизели и бензини са толкова екологични, защо немците не излязоха да докажат това по някакъв начин, а се прехвърлят и те на електрически коли?
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 сектант

    1 1 Отговор
    Дачия са по-надолу в класацията, защото вървят повече, няма как.
  • 119 вгв

    4 1 Отговор
    Някой знае ли къде се произвеждат батерийте за електромобилите?

    Коментиран от #122, #123

  • 120 вгв

    3 2 Отговор
    От заглавието само стигам до извода,че трябва да се премахне ауспуховата система, което всъщност се прави с повечето автомобили втора ръка!!!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Знам

    2 1 Отговор

    До коментар #119 от "вгв":

    В завода за батерии!

    Коментиран от #128

  • 123 Алоооо

    2 2 Отговор

    До коментар #119 от "вгв":

    Северна България. Научете се , че множествено число не се пише с Й. Цървули неграмотни

    Коментиран от #127

  • 124 Мунчо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Не само като Гост, но и в действителност си много прост.
  • 125 шофер

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    нещо си в грешка! който се интересува знае, че електромобилите не решават проблема с СО2 глобално, понеже самото производство на електромобила и после производството на ток /тецове Марица с въглища/ генерира горе-долу същите количества СО2 каквито и ДВГ

    Коментиран от #131

  • 126 Бай Тошо

    6 0 Отговор
    А тецовете как са? особено ние както горим боклука на Италия сме доста еко държава ,за да има ток за тия електрички де
  • 127 вгв

    1 2 Отговор

    До коментар #123 от "Алоооо":

    А в твоите две изречения "грамотнико" виждам поне две грешки! И не е лошо да отидеш на лекар , явно имаш проблеми с психичното здраве, опасен за околните ми се струва , че си. А и никой не държи на местата за всеобщо списване да се пише, като преподавател по език...
  • 128 Явно

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "Знам":

    Явно не умееш да четеш между редовете. Визирам неекологичния процес на производство, а и едва ли на местата , където се произвеждат батериите за електромобили карат само електромобили, ако изобщо карат такива. Не зная дали в Норвегия например се произвеждат батерии за електромобили.....
  • 129 Копирано на от друга тема

    2 3 Отговор
    До коментар #50 от "Илия":

    Чакахме да свършите, да не ви разваляме идилията. Решихте климатичните промени и тези с чистотата на въздуха с един замах. Просто ще посадите 65х65м гора за всеки автомобил и готово, може да си караме по старому. Колко са 12 милиарда кв.м. гора? Другия пък предлага, да садим няколко пъти по толкова някакви растения всяка година, а от тях да произвеждаме синтетични горива. После да ни пълнят един резервоар за 480 лв, а ние ще сме щастливи, защото не сме се набутали със скъпи електрички. Никой няма да има против да дава по поне 5000лв годишно за автомобила си струващ 2000лв в името на екологията. Говорете си, мечтайте си, дайте ми сега и минусите и бъдете щастливи!
    Коментиран от #58

    21:48 09.11.2019

    Оставям сами да сметнете да сметнете какъв процент са това от територията на България.

    И това, ако автомобилите изминават средно по десет хиляди километра, а те изминават по 13000 средно. И пак питам, ако днес ги засадим, кога тези дървета ще започнат да поемат по 20 кг въглероден двуокис годишно? След 20 години? След 40? А какво правим дотогава?
  • 130 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #115 от "аман от хейтъри":

    Виж сега тираджийченце, внимавай утре да не се обърне палачинката и да се обърне диктатурата срещу вас.
    А сравнение с твоите простотии, нашите коментари са като на Нобелови лауреати по физика, така че просто продължавай да си тролиш.

    Коментиран от #132

  • 131 Еееее

    0 2 Отговор

    До коментар #125 от "шофер":

    Не разбрахте, че за рафиниране се използва също толкова ел.енергия, от същата мръсна.
  • 132 аман от хейтъри

    1 4 Отговор

    До коментар #130 от "Антиелектрика":

    Виж сега ако оставиш някакви кординати , с голямо удоволствие бих ти подарил комплект , бели носни кърпички за да имаш с какво да си триеш сополките , по време на голямото тукашно реване. В древна Русия е имало такав платена професия Плакалшик (Плакальщик) , та вие с трола Джуган и с Driving pleasure, сте най ярките тукашни представители на тази , възродена от вас професия.

    Коментиран от #137

  • 133 Коко

    6 0 Отговор
    .
    Интересно е, че СО2 не действа като парников ефект, а ако се увеличи концентрацията му с поне 0.5 % в приземния слой, то ще се подобри значително фотосинтезата на растенията, ще се намалят горските пожари, летните жеги и хората ще могат да си осигурят по-пълноценни продукти, развива теорията си Порва.
  • 134 гост

    4 0 Отговор
    С тези еконорми се оскъпяват новите автомобили с над 10к. което ги прави по-недостъпни. Старите коли, които изпускат в пъти повече СО2 никой не ги притеснява. Излиза, че тези които най-малко замърсяват ще се ползват/купуват по-малко, а тези които замърсяват най-много ще се ползват повече. Е, какъв е еко ефекта от това?
  • 135 Зелено човече

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Driving pleasure":

    1.По- голямата част от произведената електроенергия не е никак чиста.
    2. Производството на батерии също не е чист процес.
    3. Какво да кажем за живота на една батерия и колко пъти трябва да се замени. Цяла Европа цъкаше с език и се чудеше какво да правят с една катастрофирала Тесла и най-вече с нейната батерия( нямало завод за утилизиране, били отровни и т.н.) Та нищо зелено и екологично не виждам в електромобилите, освен ако не бъдат боядисани в зелено...

    Коментиран от #138

  • 136 мДа

    3 3 Отговор
    Лека по лека си върви към убиване на индустрията в досегашния и вид. Не знам каква е крайната цел и кой има най-голяма полза от това, но ние сме просто зрители. Не че не съм за развитието, прогреса и темподобни глупости, но не ми харесва че ни ги набутват на сила. Или си купуваш новото, каквото ти спусне някой от горе, или глоби, данъци, ще вървиш пеша и така докато не клекнеш и не купиш новия продукт.

    Коментиран от #139

  • 137 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #132 от "аман от хейтъри":

    Не ти се отдава да се правиш на интересен, защото всички знаем какъв лъжец си и колко си чалнат. Пиши с ника Борко и първо изкарай СУМПС.
    Като си безработен аутсайдер и висиш по цял ден тук, пишейки стотици коментари, няма как да си купиш даже и тротинетка.
    Вашето мото го знаем: "Гладна кокошка, просо сънува".

    Коментиран от #140

  • 138 Зелен си ама на цвят, от яд

    2 3 Отговор

    До коментар #135 от "Зелено човече":

    1. По-голямата част от произведената енергия е мръсна, защото някой така е пожелал. От тази година повече от половината произведена електроенергия в Германия е чиста.

    2. Зависи за кои батерии говориш. Ако се произвеждат и транспортират с мръсна енергия ще са мръсни, но ако е с чиста енергия ще са чисти. Пак въпрос на желание погледни точка 1.

    3. Живота на една батерия става все по-дълъг, но дори първите батерии и съдържат повече от средния пробег на един автомобил. Те издържаха поне 300 хиляди километра. Следващите издържат над 600 хиляди, а от догодина започва производство на батерии с проектен 1 милион мили.

    4. За да е рентабилно рециклирането на батерии са необходими огромни количества, за да има нужда от такъв завод. Пустите батерии обаче, не умират толкова лесно, че да се натрупа това количество, а не си заслужава да се строи завод заради десетина катастрофирали електромобила годишно.
  • 139 Краля е мъртъв, да живее краля

    2 2 Отговор

    До коментар #136 от "мДа":

    Прав си, ама наполовина. Индустрията наистина ще умре в досегашният и вид, но се раждат десетки нови индустрии. Никой вече не се жалва че е умряла индустрията с парните локомотиви или шайбовите телефони. Никой не ги е забранил, нито пък са те карали насила да си купуваш. До забраните има десетина години. Както виждаш засега наказват само производителите, защото не предлагат подходящите транспортни средства. Как да купиш нещо което не се предлага, дори да имаш желание. А производителите не го предлагат, защото ще си изгубят печалбите от еднодневки, от което само биха спечелили клиентите.

    Коментиран от #144

  • 140 аман от хейтъри

    1 2 Отговор

    До коментар #137 от "Антиелектрика":

    О , ти пък си толкова итересен че не може да бъде , отново за Борковци , Гости и тротинетки взе да бълнуваш , явно те са твоята слабост щом не можеш да ги забравиш и все те са ти в устата .

    Коментиран от #142

  • 141 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "И бахти и лакомията 95 евро за грам":

    Не, по-скоро са измислили как да субсидират електромобилопроизводството, въпреки, че клиентите не го искат. Налагат непостижими санкции, за да са сигурни, че ще има неизбежни глоби, които да осигурят бюджет за електрокари, които да наложат насила.

    Коментиран от #145

  • 142 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #140 от "аман от хейтъри":

    Нищо не бълнувам и всички те знаем какъв трол си, пишейки с различни никове.
    Ти можеш да ми бъдеш само в краката и винаги ще те познавам по неграмотността и тъпизмите.

    Коментиран от #143

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Зомби с квадратен кОр

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Краля е мъртъв, да живее краля":

    Въпросът не е в това, че ще умре индустрията като цяло, а че ще умре ЕВРОПЕЙСКАТА Индустрия. Това е различно! Впоследствие всички електромобили ще ги произвеждат извън ЕС. Това е голямата болка! Другият проблем е, че ако искат екологични квоти и екорезултати, то ЦЕЛИЯТ Свят трябва да вземе мерки за екологията, като например НИЕ Всички да залесим милиони хектари с нови дървета, така че да не се притесняваме за пречистването на въздуха. Дърветата при едно широкообхватно наднационално споразумение биха могли да се засаждат и на територията на друга държава с предоставяне на гаранции, че няма да се пипат определен брой десетилетия... От тази гл.т. да се мисли само за Европа или само за България е нереално, нямаме толкова територия... А колко ще издържат батериите за електромобили можем само да гадаем... При всички положения обаче рециклиране ще се наложи, няма как всички батерии да карат по над милион километра, все някои и все някога ще излязат от строя...

    Коментиран от #147

  • 145 Объркал си позициите

    2 3 Отговор

    До коментар #141 от "Димов":

    Точно обратното е. Тези санкции се знаят от 10 години. През тези години автомобилните производители не правиха нищо друго, освен да се оправдават, че клиентите не искат електромобили, следователно те няма да ги разработват, разчитайки, че ще им се размине, като кажат че няма търсене. Ако не се лъжа веднъж даже им се размина.
    Обаче се появи Тесла и им разказа играта. Доказа, че търсене има, но просто липсва предлагане на подходящи електромобили. Как иначе ще обясниш че Тесла ще строи в сърцето на Германия завод който да произвежда повече електромобили само за Европа, отколкото porsche продава годишно в цял свят автомобили от цялата си гама?

    Защо германците и европейците въобще биха си купили американски електромобили, а не биха подкрепили местните марки, ако им предлагаха подходяща алтернатива?
  • 146 Зомби с квадратен кОр

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "не квадратен а четвъртит":

    Това не е толкова важно, цената е важна, защото на вторичния американски пазар една употребявана "Хонда" може да се вземе за доста приятни за ухото цени и да влезе в България на реална стойност по-ниска от тази, на която би я купил човек в Германия, при това след обмитяване и след пътуване с кораб... Разбира се, има значение и това, че САЩ са един огромен пазар с над 300 млн потребители, но пак от ЕС примерно зависи да оформи вноса на автомобили като цялостен икономически блок, а не всяка страна поотделно. Абе, много неща могат да се направят, включително трябва да вземаме пример от американците, които 2000 г. бяха с почти еднакво голяма икономика с европейската, а сега са 5 пъти по-големи. Значи Брюксел някъде бърка и трябва да се види къде...

    Коментиран от #148

  • 147 Краля е мъртъв, да живее краля

    0 5 Отговор

    До коментар #144 от "Зомби с квадратен кОр":

    Не знам защо всички сте решили да засадите по 10 декара гора за всеки автомобил с ДВГ, само за да продължите да го карате и да замърсявате атмосферата? Тези декара ще изчистят единствено и само това което излиза от ауспуха на нов автомобил и то ако карате на газ. Ами другите гадости, които дишаме в градовете?

    Един електромобил се нуждае от 10 квадратни метра фотоволтаици, които да му осигурят годишният пробег без грам отделени парникови или други газове. Тези фотоволтаици изчистват въглеродния си отпечатък само за година две. А след това двайсетина години осигуряват чиста енергия. Правиш ли разлика между 10 квадратни метра и 10 декара (10 000 кв.м)? Само площта необходима за изчистване на въглеродният отпечатък от ауспуха на един автомобил, може да осигури не само изчистване на въглеродния отпечатък, но и "горивото" на 1000 електромобила.

    Коментиран от #150, #151, #161

  • 148 аман от хейтъри

    0 2 Отговор

    До коментар #146 от "Зомби с квадратен кОр":

    Зомби , следя за твоите коментари и трябва да ти призная че твоите разсъждения относно електричките , най много ми харесват от на всички , които представят тук групчката от "анти" , твоите и на Димов. Всички останали сектанти от вашата антигрупичка са пълни дегенерати и пишат тук или откровенни тъпотии или само търсят тук с кого да се заядат че да си начешат крастата.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Бухахахахахха

    3 1 Отговор

    До коментар #147 от "Краля е мъртъв, да живее краля":

    Бухахахахаха.Ако ще го караш по 50-100км годишно ще ти стигнат тези 10кв фотоволтаици.Бухахахахаха

    Коментиран от #154

  • 151 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #147 от "Краля е мъртъв, да живее краля":

    Ти къде прочете, че някой от нас иска да кара ДВГ на петролни продукти?
    А засаждането на дървета е единственото РЕАЛНО ДЕЙСТВИЕ.
    Въпросът е поетапно да се вземат реални и адекватни мерки, включително и спиране на свръх популацията.
    И недей да мислиш, че фотоволтаиците не се нуждаят от батерии и не влияят на въздуха.

    Коментиран от #156

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #152 от "аман от хейтъри":

    Мерси за комплимента. Като се научиш да пишеш, може и да се засегна, сега само ме развеселяваш.

    Коментиран от #155

  • 154 Бухууу

    1 3 Отговор

    До коментар #150 от "Бухахахахахха":

    10 квадратни метра са 2киловата фотоволтаици. За година произвеждат 2600квч електроенергия. Тесла модел 3 изминава 100 километра с 17квч. Хайде да видим можеш ли да сметнеш колко километра годишно са това? Знаеш ли само на южната фасада на една панелка в Люлин колко квадрата фотоволтаици могат да се наредят?

    Коментиран от #157

  • 155 аман от хейтъри

    0 1 Отговор

    До коментар #153 от "Антиелектрика":

    Няма нужда от благодарности , весели се над собствената си простотия , колкото ти влезе .
  • 156 Копирано на от друга тема

    0 1 Отговор

    До коментар #151 от "Антиелектрика":

    До коментар #50 от "Илия": Чакахме да свършите, да не ви разваляме идилията. Решихте климатичните промени и тези с чистотата на въздуха с един замах. Просто ще посадите 65х65м гора за всеки автомобил и готово, може да си караме по старому. Колко са 12 милиарда кв.м. гора? Другия пък предлага, да садим няколко пъти по толкова някакви растения всяка година, а от тях да произвеждаме синтетични горива. После да ни пълнят един резервоар за 480 лв, а ние ще сме щастливи, защото не сме се набутали със скъпи електрички. Никой няма да има против да дава по поне 5000лв годишно за гориво допълнително за автомобила си струващ 2000лв в името на екологията. Говорете си, мечтайте си, дайте ми сега и минусите и бъдете щастливи! Коментиран от #58 21:48 09.11.2019 Оставям сами да сметнете да сметнете какъв процент са това от територията на България. И това, ако автомобилите изминават средно по десет хиляди километра, а те изминават по 13000 средно. И пак питам, ако днес ги засадим, кога тези дървета ще започнат да поемат по 20 кг въглероден двуокис годишно? След 20 години? След 40? А какво правим дотогава?

    Коментиран от #158

  • 157 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #154 от "Бухууу":

    А последните 3 седмици в Люлин колко електроенергия можеше да се произведат с тази облачност, валежи и мъгла? Или викаш зимата няма да караме?

    Коментиран от #160

  • 158 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "Копирано на от друга тема":

    Извинявай, но колкото и пъти да пробутваш тази глупост, пак няма да схвана смисъла и.

    Коментиран от #159

  • 159 Копирано от друга тема

    0 1 Отговор

    До коментар #158 от "Антиелектрика":

    Ами сметнали са ти колко квадрата са необходими за засаждането на дърветата за един автомобил и са умножени по броя на автомобилите в България.

    Коментиран от #162

  • 160 Бухууу

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "Антиелектрика":

    Те пък дърветата се късат да фотосинтезират като не пече слънце. Обаче за разлика от фотоволтаиците, те отделят въглероден диоксид, през това време. Факт е, че 10кв.м. фотоволтаици изчистват въглеродния отпечатък за 15 000км годишно, а не че непременно електромобила се зарежда от тях директно. Ако въглищарките се палят само за няколко месеца през зимата, вместо да работят целогодишно, пак е нещо. Абсурдно е да се охлаждане на въглища в най-големите жеги, и да садим дървета за да им чистим гадостите. Не си ли съгласен?

    Дърветата ще смогнат по-бързо да чистят, ако спрем да цапаме.

    Коментиран от #163, #164

  • 161 Зомби с квадратен кОр

    0 1 Отговор

    До коментар #147 от "Краля е мъртъв, да живее краля":

    "Не знам защо всички сте решили..."... Бъркаш, никой нищо не е решавал, защото това не е от компетенцията на всеки, нужно е наднационално споразумение за климата и екологията, което обаче да бъде подкрепено от ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ИНДУСТРИАЛНИ ДЪРЖАВИ. Дали трябва да ти казвам, че никой друг, освен нас европейците, не го боли камбанарията за някакъв си климат и екология. Светът може да се изчисти само съвместно и глобално - решаваме, засаждаме няколко милиарда хектара гори по цялото земно кълбо, та това е поне на ниво ООН. Второ, фотоволтаиците - разбира се, че е така, но ти не пресмяташ покупната цена на електромобила, не пресмяташ покупната цена на фотоволтаиците, не пресмяташ мястото, където ще се разположат тези фотоволтаици, а това място трябва или да го купиш, или наемеш. Не вярвам от Столична община да разрешат да си накичиш цялата тераса с фотоволтаици, а на покрива на панелката не е разрешено да се поставят без позволение и отделно нито има място за всеки, нито можеш да се опазиш от кражба. Технология, при която самите фасади да се облицован с фотоволтаици има, но още дълго няма да навлезе в България. И веднага ще те попитам - а къде ще са зарядните за е автомобилите? Хубаво е да си бучнеш зарядното в контакта в гаража или градината, ама като си в "Люлин" и всеки паркира там, където намери? А дали ако си прекараш зарядно или кабел няма да ги откраднат, а?!
  • 162 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "Копирано от друга тема":

    Кой го е сметнал, че трябват 65х65 метра за 100 дървета? Кой е сметнал, че 12 милиарда кв метра са нещо невъзможно, след като това са 12 000 кв км или 10% от територията на страната?
    Та дори сега горите у нас са 41% от територията на страната ни. Сигурно ще е страшно трудно да станат 52%?
  • 163 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #160 от "Бухууу":

    Нали за това дават средно годишно, че всяко дърво абсорбира около 20 кг СО2.
    Само, че ти не може да си заредиш колата лятото с ток от фотоволтаици за цялата зима.
    Да, трябва да се спре да се цапа и не толкова електромобилите, а забраната на горене на въглища ще има видим резултат.

    Коментиран от #166

  • 164 Зомби с квадратен кОр

    0 1 Отговор

    До коментар #160 от "Бухууу":

    Дърветата използват фотосинтезата за дишане, което означава, че приемат СО2 и отделят кислород. Но пак да попитам - къде и в кой квартал в София можеш безпрепятствено да си разположиш своите фотоволтаици и от Енергото да са съгласни веднага да те присъединят към мрежата (защото едва ли ще си доволен само с електромобила)? Къде и как можеш да си поставиш зареждащо устройство на паркинга или поне обикновен контакт и да си спокоен, че никой друг няма да го ползва, повреди или открадне? А кой ще го узакони, защото някой трябва да ти разреши да монтираш подобно устройство? А къде точно ще монтираш фотоволтаиците, така че да не ги откраднат, повредят и дали всеки ще може да ги постави върху покрива на блока, да кажем? Нали има пожарна и т.н. безопасност, блокът не е твоя собственост, терасите ти трябва да отговарят на някакви правила... Каква е ползата да се накичиш с фотоволтаиците за 20 хил и от общината да ти пращат полиция да ги премахне?

    Коментиран от #167

  • 165 emo

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Зомби с квадратен волан":

    Всичко е за пари, а не за екология. 80-те години още пазара на автомобили в Зап.. Европа стана такъв, че втора ръка кола можеше да се купи за една минимална заплата. Сега, 20-30 г. по-късно същото стана и на Изток, е само, донякъде. Себестойността, а оттам и цената на автомобилите падна, станаха достъпни за хората, ами много ясно че позицията на всяко правителство ще е ограничаване с цел обогатяване. Никога държавата не я грижа за правата, нито здравето на хората. Това е поредната касичка.

    Коментиран от #168

  • 166 Имаш ли деца?

    0 1 Отговор

    До коментар #163 от "Антиелектрика":

    Звучиш ми като човек, който очаква да му се роди дете и вече е решил как то ще стане доктор. Като гледам вече си решил как затова ще са необходими една-две години и на третата година след раждането вече ще започва да практикува. Само че в реалността не става така. Всичко става постепенно и е взаимосвързано. За да практикува трябва да порасне на ръст, определено трябва да може да говори, да върви, да чете и пише и т.н. Всичко това става едновременно и изисква време.

    Безумие е да се охлаждаме на въглища и пак с тяхна помощ да си топлим бойлерите през лятото, не мислиш ли? Ако всеки човек отделя стойността на едно кафе на ден, на края на годината ще е събрал пари за посаждането на 10 дървета и фотоволтаична/вятърна централа 300W. Можеш ли да си го позволиш? Познаваш ли хора които не могат да си го позволят? За да се случи това обаче, трябва да има желание на всички нива, като се започне от граждани, мине се през кметства и общини и се стигне до правителството. Това е проблемът, а не липсата на средства и площи.

    Коментиран от #169

  • 167 Дишащ

    1 0 Отговор

    До коментар #164 от "Зомби с квадратен кОр":

    Растенията са живи същества и като всяко живо същество също дишат и отделят въглероден двуокис. Просто при фотосинтезата поглъщат повече въглероден двуокис отколкото отделят. Когато няма светлина, те също като тебе поглъщат кислород и отделят въглероден двуокис.
  • 168 За пари е

    2 0 Отговор

    До коментар #165 от "emo":

    "Кой каквото и да ти говори знай че става дума за пари"

    Въпроса е обаче дали ги даваш или ги взимаш. В Германия например имаш избор дали да плащаш за зелена политика или да получаваш пари от нея. Въпреки че цените на тока са най-високите в Европа, някои домакинства плащат по-малки сметки, отколкото някой пенсионер който пести енергия в България.

    Всеки може да участва в строежа на вятърен парк или фотоволтаичен масив, дори да живее в жилищен блок и да получава дивиденти от това. Предвид отрицателните лихви на банките, това е много по умно решение, отколкото да си държиш парите на влог. Неслучайно, в последните няколко години, повечето търгове за вятърен капацитет се печелят от граждански кооперативи, които предлагат най-ниската цена за ток на търговете.

    В Дания пък, кооперативите правят огромни слънчеви централи за сезонно съхранение на топлина, като съхраняват топлинна енергия от лятото за да се отопляват през зимата. Нищо не ни пречи и в България да направим това, даже ще ни излезе по-евтино, защото тук слънцето е повече а зимата по-кратка. По-точно има една основна пречка, която личи и тук - народопсихологията.
  • 169 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #166 от "Имаш ли деца?":

    Нещо не мога да ти схвана логиката. Значи да не засаждаме дървета и да не правим деца, защото не се знае дали ще пораснат???
    Ти да си чул с парите от акциза за горивата или с квотите за въглеродни емисии да се залесява?
    Всеки път ли трябва да смятам, че дори от дишане, свръхпопулацията само в Африка, ще отделя повече СО2 от всички автомобили в ЕС.
    Какъв е смисълът тогава ние да плащаме сметката, а другите да си живеят както им е кеф?

    Коментиран от #170, #173

  • 170 аман от хейтъри

    0 1 Отговор

    До коментар #169 от "Антиелектрика":

    Винаги съм знаел , че логическото ти мишление е на ниандерталско ниво , не се мъчи да схванеш логиката му не е за тебе тази работа.

    Коментиран от #171, #178

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 аман от хейтъри

    0 1 Отговор

    До коментар #171 от "Антиелектрика":

    Просто ти казвам да знаеш , защото ти сам няма да се досетиш никога .

    Коментиран от #176

  • 173 Имаш ли деца?

    0 1 Отговор

    До коментар #169 от "Антиелектрика":

    Логиката е проста, но не е за прости хора. Колко по-прост въпрос мога да ти задам от този "Звучиш ми като човек, който очаква да му се роди дете и вече е решил как то ще стане доктор. Като гледам вече си решил как затова ще са необходими една-две години и на третата година след раждането вече ще започва да практикува."

    Просто очакваш с вълшебна пръчица и едно действие да решиш сложен и многопластов проблем. В реалността не става така. Трябва да се действа по много фронтове едновременно и се изисква време. Засаждането на дървета е една малка стъпка от целия процес. Въглищните централи, ДВГ, еднодневките(телефони, битова електроника, а дори и автомобили), пластмасите за еднократна употреба, загубите на енергия, трябва да се намаляват всяка година, а някои от тях дори да бъдат спрени напълно.

    От друга страна трябва постоянно да се увеличава електрическия транспорт, съхранението на електрическа и топлинна енергия за големи периоди, кръговата икономика, жизненият цикъл на всеки продукт. Не знам дали осъзнавате, но само увеличаването на броя цикли на една батерия от 1000 на 6000, намалява замърсяването десетки пъти. Да не говорим че намалява цената за съхранение на енергия шест пъти.

    Коментиран от #177

  • 174 незнайко

    1 0 Отговор
    ПОСЛЕДНИЯ АБЗАЦ НЕДВУСМИСЛЕНО ПОКАЗВА, ЧЕ ВСИЧКО Е ПАРИ !!! Никой не му пука за затоплянато, защото на всички ни е ясно, че не сме ние причинителите на това !!! Производството на литиеви батерии е МНОГО ПО ЗАМЪРСЯВАЩО, но затова не се говори !!! В далечното минало е нямало КОЛИ и пак е имало катаклизми !!! ШЕПА ХОРА ДЪРПАТ КОНЦИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ !!!

    Коментиран от #175

  • 175 Какви пари?

    1 0 Отговор

    До коментар #174 от "незнайко":

    Производителите имаха достатъчно време, за да не се налага да плащат тези глоби. За тях се знае още преди Илон Мъск да се включи в Тесла. Първоначалната идея на Илон Мъск беше да произвежда батерии и двигатели, които да продава на автомобилните производители, а не да произвежда собствени електромобили. Дори започнаха партньорства с mercedes и toyota, като им продаваха части. Тогава обаче стогодишните предприеха решение на техническите проблеми с политически приоми, лъжейки за емисиите и оправдания, че клиентите не искали електромобили и се надяваха че ще им се размине ... отново. Твърде вероятно е наистина да им се размине, но ще им е за последно със сигурност.
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #173 от "Имаш ли деца?":

    Прав си, не е за прости хора мисленето и очевидно на някой не му се отдава, но не съм аз.
    Аз съм отговорил, но ти или си сляп или си заинтересован да плямпаш само за батерии.
    Дерзай.

    Коментиран от #179

  • 178 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #170 от "аман от хейтъри":

    Не знам защо ме трият, но се наслаждавам на неграмотността ти, че съм "нИандерталец"?
    Мерси, че и днес успя да ме развеселиш.

    Коментиран от #180

  • 179 Имаш ли деца?

    0 2 Отговор

    До коментар #177 от "Антиелектрика":

    И какво ми отговори? Че нямаш деца, но не мислиш и да имаш, защото може и да не оцелеят? Това ли разбра? Аз ти говорих за лични действия на няколко фронта, точно като отглеждането на деца. Няма да стане веднага, няма да е лесно или евтино, но с търпение и постоянство крайната цел ще бъде постигната. И това за цената на едно кафе на ден. Само че мисленето липсва. Как си представяш изграждането на слънчева Топлофикация в София, в която участват гражданите, които изграждат колекторни полета за топла вода върху собствените си блокове, чрез които захранват централната Топлофикация? Фотоволтаична фасада? Как си представяш кооператив от граждани, който да инвестира в изграждането на вятърен генератор в полите на Витоша или в морето? Защо някой трябва да ни задължи да го правим? Ти колко дървета засади тази година? Сигурно чакаш някой да те подкани за да идеш да засадиш онези 100 дървета, които ще ти изчистят съвестта да караш по 10 хиляди километра годишно? Защото в общи линии ще ти изчистят само съвестта, докато пораснат, а през това време ще са отсечени 200 други дървета.

    Изчистването на натрупаните досега вредни емисии трябва да върви ръка за ръка с намаляване на генерираните нови, за да има някакъв ефект. Боцване на няколко 10см фиданки в земята няма да реши екологичните проблеми с магическа пръчка.

    Коментиран от #182

  • 180 аман от хейтъри

    0 4 Отговор

    До коментар #178 от "Антиелектрика":

    Ми ниандерталец си все още , не ти достигат най малко 2-3 века , за да станеш неандерталец.
  • 181 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Истината е, че в Ню ЙОРК въпреки стотиците хиляди лакоми американски автомобили с разход от порядъка на 20-30 на сто въздуха е чист. Явно проблема не е в колите.
  • 182 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Имаш ли деца?":

    Ами чети какво съм ти писал де.
    Не можеш да асимилираш какво ти пиша или се правиш на разсеян, че не се дават никакви пари за залесяване и не се предприемат никакви мерки за спиране на свръх популацията?
    Пък аз тази година не съм засадил нито едно дърво, защото отдавна съм минал 100 засадени дръвчета и то букови. Навремето имаше бригади за тази цел и съм засадил стотици букове, така че ми минавай с този номер аз какво правя и кога съм си изчистил въглеродния отпечатък, защото те са на повече от 30 години. Ако трябва, пак ще отида да засаждам, но както се вижда, винаги ще се намерят такива като теб, да омаловажат този факт!
    И недей извърта нещата, защото никога не съм казвал, че е лошо да се инсталират фотоволтаици, но всички пари отиват само за тях и точно това е дразнещото!

    Коментиран от #183, #184

  • 183 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #182 от "Антиелектрика":

    Не можел човека да асимилирал, бла, бла, ти па и ти си един асимилатооооор, остави се ! Я кажи сега, асимилира ли най на сетне, как се "добива" алуминия и къде се намира горивната камера на реактивния ракетен двигател ??
  • 184 Имаш ли деца?

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Антиелектрика":

    Като гледам много добре съм те "асимилирал" и много правилен пример съм ти дал. Аз ти говоря че за отглеждането на дете се полагат ежедневни малки стъпки които се повтарят с години, момента ми казваш, че вече си дал на детето още с раждането 30 тона храна, два гардероба с дрехи, училищни пособия за 15 години и си го оставил да се оправя само преди 30 години и с това отговорността ти към него е приключена.

    Ти асимилира ли, че в годината в която си засял 100 дървета, някой е отсякъл 200? Това не е еднократна дейност веднъж в живота. Тези 100 дървета трябва да се засяват отново и отново, за да има някакъв ефект. Поздравления за този който те е накарал насила да ги засадиш онези дървета, пак е повече от нищо. Само че защо чакаш някой да те кара отново насила? Спокойно можеш да засееш по два три храста на година в двора или пред блока в зависимост от това къде живееш.


    А ти ми говориш държавата да отпускала пари? Какви пари бе човек, българското правителство спешно се нуждае от стратегия за прехода от въглища, тъй като крайният срок (31 декември) за всички страни членки да предадат своя Национален план за енергетика и климат наближава, а те не си мърдат пръста. И очакваш от тези същите, да тръгнат да дават пари за бъдещето по собствено желание? Това е меко казано наивно.

    Не знам откъде черпиш информация, но през последните пет години няма изградени големи фотоволтаични централи. Всичко беше изградено преди това на високите цени. Не знам защо само ф

    Коментиран от #185, #186

  • 185 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #184 от "Имаш ли деца?":

    А ти колко дървета засади и колко фотоволтаика си направи?
    Аз поне засаждам през година овощни дръвчета и зеленчуци, защото не живея в панелка, а в къща с двор.
    И да, ти говориш за пари, защото никой не сяда да направи едни истински измервания и сметки колко СО2 реално се отделя и колко е нужно да се преработи.
    Всички в един хор ревете само за пари и субсидии.
    Ако смяташ и ти да превръщаш разговора в елементарни тролски обиди, като онези безмозъчните, по-добре ми кажи, за да не продължавам да си губя времето с теб.

    Коментиран от #194, #198

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 авто фен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "АЛ КУРОПАТКИН":

    Интересно как разбра това? Или си доста обратното на остър, или имаш друга идея как да се накара бизнесът да произвежда по-малко замърсяващи коли без глоби?
  • 188 Гъзар

    0 0 Отговор
    Коооо, а не????
  • 189 Айцуцвайнцудрън

    2 1 Отговор
    Да го набия на старата амортизирана мурвантия EU в ауспухЪТ.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 аман от хейтъри

    2 2 Отговор

    До коментар #190 от "Антиелектрика":

    Абсолютно за всичко лъжеш , всеки де едни и съши простотии и лъжи разпостраняваш тук , от сутрин до вечер и лижеш задните части на лукойловските изедници , измекярин .

    Коментиран от #192, #203

  • 192 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #191 от "аман от хейтъри":

    Охо, ама ти си бил в мозъчна криза, а аз ти се вързах.

    Коментиран от #193

  • 193 аман от хейтъри

    0 2 Отговор

    До коментар #192 от "Антиелектрика":

    Ти от край време , хем си в мозъчна криза , хем си вързан и скоро нямаш шанс , нито от кризата да се оправиш , нито да се отвържеш.
  • 194 Имаш ли деца?

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "Антиелектрика":

    Аз вече ти казах какво садя в зелените площи в околоблоковото пространство. Целта на храстите е 3 в 1. Става по-красиво, особено като цъфнат, пречистват въздуха както от въглероден двуокис така и от прахоляк, а най-важното е че пречат на глупендерите да паркират в градинките "само за малко, защото нямало къде другаде"

    Освен това точно като тебе садя всякаква растителност на вилата и около нея. Щом имаш градинка, можеше да те питам и за нея, а не за децата. Можеш ли да засееш някакъв зеленчук, а след това да отидеш чак за бране? Няма как да стане, нали? Не виждам как тогава си се вманиачил, че само садене на дървета е достатъчно за изчистване на въздуха и може да продължим да си цапаме колкото искаме. Без да искам обаче май напипах болното ти място - мразиш децата и предпочиташ да се намали раждаемостта, за да не ти изяждат квотата за въглероден двуокис, за където дишат. За тебе по-добре децата да спрат да дишат за да може да караш от 10 хиляди километра на година. В Китай направиха това ограничаване, но сега горчиво съжаляват. Заради тази грешна стъпка ги очаква финансова криза, която вече започна.

    Коментиран от #195

  • 195 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #194 от "Имаш ли деца?":

    Мразя децата? А уж се имаше за различен от комплексираните тролове тук?! Хайде ако обичаш ако няма какво да кажеш, да не го обръщаш пак в лични нападки и да ме изкарваш детемразец, убиец и какъв ли не още. Нямаш си идея, колко грозно звучи подобна тъпотия. Не искам да повтарям сто пъти едни и същи неща, които и без това се правиш, че не четеш. Сега ще обърна твоята плоча и ще кажа, че си радетел за изсичането на горите, увеличаване на неграмотната популация на планетата, защото смяташ, че миксерите са магически и доставят кислород. Не виждам смисъл да продължаваме след като си измисляш неща и не смяташ за нормално да се отделят пари за друго освен за батерии.

    Коментиран от #196, #197

  • 196 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #195 от "Антиелектрика":

    Глеам, нещо си се нацупил и не ти харесва много, когато уж несправедливо те обвиняват, че си детомразец, ала проблема ти е там, че и ти си същия такъв пишман обвинител ! Хвърляш тук, какви ли не обвинения към хората - този бил такъв, онзи онакъв, само ти тук си най убавия, Божа кравичка. Всъщност, човека е прав - детомразец си и си електрофоб на това отгоре, дал си си се под наем на руско-арабската петролна мафия и защитаваш тук техните интереси.
  • 197 Имаш ли деца?

    0 0 Отговор

    До коментар #195 от "Антиелектрика":

    Хайде сега измислям си. Това да не би да съм го писал аз: "Всеки път ли трябва да смятам, че дори от дишане, свръхпопулацията само в Африка, ще отделя повече СО2 от всички автомобили в ЕС. Какъв е смисълът тогава ние да плащаме сметката, а другите да си живеят както им е кеф?"

    Какво против имаш хората да имат повече деца, след като най-после имат възможност? Аз даже тайничко им завиждам, защото България е пред демографски срив. Няма как да ме обвиниш че съм за изсичане на горите, след като ти казвам че засяването на 100 дървета не е достатъчно, А ТРЯБВА ДА СА ПОВЕЧЕ. Ако не си го разбрал от първия път, върни се да прочетеш какво точно съм написал. И пак ти казвам, не гледай какво държавата и света правят за тебе, а се запитай ти какво правиш за тях. Като толкова недоволстваш, направи една фондация за засаждане на дървета и аз съм един от първите, които ще те подкрепи финансово. Гледам че споменавате 10 евро за 100 дървета, тя публично обещавам да даря 1000 дървета.

    Коментиран от #199

  • 198 Имаш ли деца?

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "Антиелектрика":

    Понеже пак негодуваш за субсидиите за фотоволтаици, последните пет години не са давани никакви субсидии за тях. Казах ти и за схемата по която аз си изградих фотоволтаиците и всеки който има покрив може да го направи. По здравословни причини спрях кафетата и цигарите. На шега започнах да отделям по 2 лв на ден(а давах по 7), за да пробвам онзи виц с ферарито. Шега, шега, ама накрая на годината в "касичката" имаше 700 лв. Първо мислех да си направя соларна система за топла вода на вилата, но прецених че е по-добре да сложа фотоволтаици които също могат да топлят бойлера, много мога да ги ползвам и за резервно захранване и подобряване на напрежението на вилата. Понеже нямах търпение, подадох още 800 лв накуп и взех хибриден инвертор и два 300 ватови панела. Сега вече панелите са 4 броя, но нямам нужда от повече, защото само аз си ползвам енергията, а имам само 4 стари акумулатора от камиони, който събират едва 4 киловата. Ако не е живеехме в България, нямаше да "изхвърлям" излишъка, а поне можеше да го подарявам на енергото, но уви. Сега си топля и охлаждам вилата дори когато ме няма, но пече слънце.
  • 199 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #197 от "Имаш ли деца?":

    Защо продължаваш да ми вадиш гумите от контекста? Кога и къде съм казвал, че искам да избия негрите и децата им?
    На разсеян ли се правиш или така ти изнася? Колко пъти да повтарям, че всички рестрикции са на база празни и голи приказки и само от дишане се отделя повече СО2.
    Всъщност отдавна изгубих нишката на това какво точно искаш да кажеш, освен че отново влизаме в писане на стотици постове.
    Още 14 дни до края на годината и чакам да си изпълниш обещанието да не пишеш повече. Аз в знак на уважение към теб, също ще спра да пиша.
  • 200 Имаш ли деца?

    0 0 Отговор
    Какви гуми? Ти обаче яко ми изопачаваш моите. Откога "мразиш децата и предпочиташ да се намали раждаемостта, за да не ти изяждат квотата за въглероден двуокис, за където дишат." е равно на "че искам да избия негрите и децата им?"

    И за какви 14 дни и какви обещания говориш? И аз ти изгубих нишката.

    Все още не мога да разбера какво предлагаш, за да се ограничи "само от дишане се отделя повече СО2."

    Коментиран от #201

  • 201 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "Имаш ли деца?":

    Редакторът вместо думите, написа гумите.
    Чакам ти рекорда на Ринга, нищо че преди това се беше зарекъл да спреш да пишеш.
    Предлагам много неща, но се изморих да ги повтарям.
  • 202 Имаш ли деца?

    0 2 Отговор
    Май трябваше да се вслушам в съветите на останалите и да не си губя времето с тебе. Какви рекорди, какъв ринг и кога съм ти обещал да не пиша? На какво си бе човек? А мислех, че останалите са прекалено груби с тебе. Не знам кой е обещавал да спре да ти пише, но аз спирам без да ти обещавам.

    Смятам, че не е нужно да се обяснява на средно интелигентен човек, че не е важно само колко дървета се засяват на година, а колко остават накрая, след като се приспаднат изсечените за годината. Намери си някой друг за да спориш, че не е така.

    Коментиран от #204

  • 203 Имаш ли деца?

    0 2 Отговор

    До коментар #191 от "аман от хейтъри":

    Току-що получи един плюс от мен, а в началото реших, че ти си трола и нападаш събеседниците неоснователно.
  • 204 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #202 от "Имаш ли деца?":

    Не съм си позволил нито една обидна дума или квалификация към теб.
    Нима не пишеше с ник Електрика или искаш да кажеш, че за първи път пишеш в темите и за това никът е истинския? Аз за разлика от вас си пиша с един ник и си стоя зад думите.
    Като няма какво да кажеш повече, се обръщаш с поздрави към откровен малоумен трол, така ли? Може би там ти е мястото. Аз също спирам да пиша с теб, само си пиши с ника, за да знам, че си ти.
  • 205 Бакшо

    0 0 Отговор
    СЪСИПАХА Я ТАА ДЪРЖАВА