Отидете към основна версия

1 753 2

Безплатен градски транспорт за шофьорите

  • талин-
  • естония-
  • градски транспорт-
  • едгар сависаар

В естонската столица Талин ще бъде проведен експеримент, с който властите ще опитат да накарат водачите да слязат от автомобилите си и да се качат на градския транспорт, съобщава порталът DELFI. Шофьорите ще могат да се возят на автобус, трамвай и тролей абсолютно безплатно срещу показване на свидетелство за правоуправление. Акцията ще бъде ограничена по време и ще се състои в рамките на европейската инициатива "Седмица без автомобили".

Според управата на Талин нововъведението трябва да покаже, че колите не са единственият начин за придвижване в града. Лозунгът на инициативата е "Движение в правилната посока", а целта е не само облекчаване на трафика. Идеята е също така да бъдат насърчени велосипедистите и любителите на ходенето и тичането.

Неотдавна властите в естонската столица проведоха референдум, в който 75% от жителите на Талин се обявиха за отмяна на заплащането за градски транспорт. Допитването бе проведено по идея на кмета Едгар Сависаар, чиято книжка бе отнета за превишена скорост. Проектът все още не е одобрен от градския парламент. Решението ще бъде взето в края на месеца. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини