Отидете към основна версия

7 416 83

Протестиращите настояват за 2 лв. за литър бензин

  • протест-
  • цени на горива

За два лева максимална цена на бензина и дизела и за един лев на пропан-бутана настояха протестиращите, които вчера блокираха основните кръстовища в столицата и големите градове на страната. Протестът срещу високите цени на горивата беше още по-мащабен от предишния и беше организиран в 12 големи града на България.

Протестиращите се заканиха, че ако правителството не вземе още мерки за понижаване на цените на горивата, протестите няма да спрат и следващия път ще блокират столицата в делничен ден. По неофициални данни във вчерашния протест са се включили около 3 000 автомобила.

Протестиращите упрекнаха правителството, че цените на горивата са понижени със съвсем малко, като по-ниските цени са само за сметка на държавния бюджет, а не на търговеца. Шофьорите смятат, че липсва прозрачност при образуването на цените на горивата и не е ясно какво е тяхното качество.

Според мнозинството излязло на вчеращния протест, трябва да се "натисне" рафинерията "Лукойл" и от там да дойде очаквания спад в цените на горивата. Оказа се, че решението да отпадне задължението за смесване на дизела с биокомпоненти ще доведе до спад в крайната цена на дизела само с една стотинка.

Полицията беше значително по-многобройна от преди две седмици. Шествието завърши пред Народното събрание. „Какво трябва да се направи - правителството трябва да измисли. Бензинът и нафтата трябва да паднат под два лева”, казваха протестиращите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини