Отидете към основна версия

7 452 13

Проектът Rockstar или най-мощното BMW - X8 със 750 конски сили

  • bmw-
  • x8 m-
  • rockstar-
  • бмв-
  • x8

Това на практика ще е най-мощният М-модел и според плановете ще бъде пуснат след няколко години

Спомняте ли си дните, когато единственият кросоувър на BMW беше X5? Оттогава броят на моделите с търговските марки SAV (sports activity vehicle) и SAC (sports activity coupe) нарастна неимоверно. Изглежда, че гамата вече обхваща всеки възможен сегмент на пазара на SUV-та - от компактните X1 и X2 с предно предаване до огромното X7.

Но BMW съвсем не мисли да спира. Вече ви разказахме за предстоящото Х8, но сега стана ясно, че в момента компанията разработва кросоувър с вътрешнозаводското наименование Project Rockstar. Според британското издание Autocar, "Рок звездата" ще бъде пълноценна наточена М-версия на все още непредставения модел BMW X8.

Това ще е най-мощното серийно BMW, като ще разполага с хибриден силов тракт, съчетаващ 4.4-литров битурбо осмак с електрически мотор с 200 конски сили. Смята се, че последният ще е отговорен за предните колела. При желание може да се изключи, като така огромният автомобил с повишена проходимост ще се задвижва само от задните колела.

По-рано се предполагаше, че системата за задвижване на четирите колела с възможност за изключване на предния мост ще бъде заимствана от BMW M5, но сега се оказа, че нещата са доста по-различни. По предварителни данни системната мощност на BMW X8 M ще бъде около 750 к.с. По този начин това ще бъде най-мощната серийна "емка" в историята на марката.

Стандартното BMW X8, което ще се предлага в конфигурации с четири и пет места, ще влезе в производство в края на следващата година, но може да бъде показано като прототип още през 2020-а. M версията ще бъде представена около година по-късно, тя ще бъде изключително и само във вариант за четирима.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.

Свързани новини