Отидете към основна версия

7 231 37

Готов е първият екземпляр от турския електромобил TOGG

  • турски електромобил-
  • togg

Автомобилът трябва да влезе в продажба в Европа през следващата година

Първият турски електрически автомобил е все по-близо до конвейера. Турската автомобилна инициативна група (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu или TOGG) се похвали в Twitter със снимки на производствения процес на първия сериен електрически кросоувър, който е сглобен в икономическата зона в Гебзе близо до Истанбул. Както създателите отбелязват в социалните мрежи, за производството на каросерията са използвани изключително и само турски части.

TOGG стартира през 2018 г., а през декември 2019 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган представи прототипи на пилотните модели - кросоувър и седан, като първият се очаква да се конкурира с Tesla Model X. Като цяло, гамата TOGG ще има пет модела до 2030 година - седан и кросоувър от С-клас, хечбек, както и компактен ван и малък кросоувър от B-сегмент.

Първият, който дебютира е по-големия SUV. Той ще получи междуосие с дължина 2.8 метра и две версии: с електрически мотор с мощност 200 конски сили, разположен на задния мост, и с два двигателя (по един на всяка ос), произвеждащи общо 400 сили. "По-слабата" версия ще може да ускорява от нула до 100 за 7.6 секунди, а по-мощната - за 4.8 секунди, което е съпоставимо с показателите на Model X.

Автономният пробег ще зависи от избраната батерия. Капацитетите все още не са разкрити, но вече е известно, че кросоувърът TOGG ще може да измине от 300 до 500 километра с едно зареждане. За половин час ще бъде възможно зареждането на батерията до 80 процента. Освен това за турската иновация се обещават автопилот от трето ниво на автономност и миниатюрни камери вместо огледала за обратно виждане, които показват изображения на малки екрани в салона.

Строителството на завода TOGG в Гемлик започна на 18 юли миналата година, а компанията планира да завърши строителството до 2022 година. Заводът с обща площ от 1.2 милиона квадратни метра ще може да произвежда до 175 хиляди автомобила годишно. През 2022 г. ще започне серийното сглобяване на все още неназования по име кросоувър, който ще започне да се продава в Европа още същата година. Първият износен пазар за модела ще бъде Германия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Свързани новини