Отидете към основна версия

23 037 18

Лесно ли се крадат Audi, Bentley, Porsche и Lamborghini?

  • audi-
  • bentley-
  • porsche-
  • lamborghini-
  • кражба

 

Трима холандски учени, университетски преподаватели и специалисти по криптография (наука, която се занимава с теорията и практиката на скриване на информация) твърдят, че много лесно човек може да се сдобие със специалните кодове, чрез които могат да се отключат и приведат в действие супер автомобили от марките Audi, Bentley, Porsche и Lamborghini.
 
Тези уж секретни кодове позволяват практически на всеки да получи достъп до въпросните автомобили и при желание да ги открадне. Информацията за откритието на холандските учени изнесе изданието The Verge, като там се споменава още, че холандците имат намерение да публикуват въпросните кодове.
 
Идеята е била в допълнение към секретните данни да се публикува и още информация, чрез която всеки ще може да влезе в секретната система Megamos Crypto и по този начин да се сдобие с всеки алгоритъм, който е заложен в ключовете на луксозните автомобилите от групата на Volkswagen.
Единствено мигновените действия на VAG спират публикацията, като за целта е получена съдебна забрана. Според учените, които обжалват, хората, собственици на подобни автомобили имат право да знаят за пробивите в системите за сигурност на техните скъпи превозни средства.
 
От "Темида" обаче са на мнение, че общественото достояние на тази информация ще доведе до много кражби на возила, единичната цена, на които надвишава половин милион щатски долара. Все пак публикация е разрешена, но без представяне на въпросните кодове. Учените обаче се отказват от разрешения им половинчат материал.
 
Холандците се надяват на втора инстанция съдебното решение да бъде отменено и тогава са с твърдото намерение да разгласят секретната информация. Така че ако сте собственик на скъпо Porsche, например, оглеждайте се за съмнителни университетски преподаватели, навъртащи се около автомобила ви.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини