Last news in Fakti

29 Юли, 2013 10:23 23 025 18

Лесно ли се крадат Audi, Bentley, Porsche и Lamborghini?

  • audi-
  • bentley-
  • porsche-
  • lamborghini-
  • кражба

 

Трима холандски учени, университетски преподаватели и специалисти по криптография (наука, която се занимава с теорията и практиката на скриване на информация) твърдят, че много лесно човек може да се сдобие със специалните кодове, чрез които могат да се отключат и приведат в действие супер автомобили от марките Audi, Bentley, Porsche и Lamborghini.
 
Тези уж секретни кодове позволяват практически на всеки да получи достъп до въпросните автомобили и при желание да ги открадне. Информацията за откритието на холандските учени изнесе изданието The Verge, като там се споменава още, че холандците имат намерение да публикуват въпросните кодове.
 
Идеята е била в допълнение към секретните данни да се публикува и още информация, чрез която всеки ще може да влезе в секретната система Megamos Crypto и по този начин да се сдобие с всеки алгоритъм, който е заложен в ключовете на луксозните автомобилите от групата на Volkswagen.
Единствено мигновените действия на VAG спират публикацията, като за целта е получена съдебна забрана. Според учените, които обжалват, хората, собственици на подобни автомобили имат право да знаят за пробивите в системите за сигурност на техните скъпи превозни средства.
 
От "Темида" обаче са на мнение, че общественото достояние на тази информация ще доведе до много кражби на возила, единичната цена, на които надвишава половин милион щатски долара. Все пак публикация е разрешена, но без представяне на въпросните кодове. Учените обаче се отказват от разрешения им половинчат материал.
 
Холандците се надяват на втора инстанция съдебното решение да бъде отменено и тогава са с твърдото намерение да разгласят секретната информация. Така че ако сте собственик на скъпо Porsche, например, оглеждайте се за съмнителни университетски преподаватели, навъртащи се около автомобила ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    6 3 Отговор
    VAG-.ните са гола вода. Щом най-начените им модели са с такава защита, прадставям си за колко стотни може да се открадне един Golf, например.
  • 2 Виктор Христов

    0 4 Отговор
    Нека господин автора да обясни какво е това "VAG"?
  • 3 George Stoynov

    4 0 Отговор
    "VAG"-Volkswagen Aktiengesellschaft Group.

    Коментиран от #6

  • 4 D0kT0pA

    0 3 Отговор
    Интересно от кога хакерите и апашите станаха учени??? Подобна публикация би довела до фалит на ВАГ групата или най-малко до разпадането й (не че ще е голяма загуба за световното автомобилостроене да се вкарат малко нови идеи и разлики м/у Ауди ФВ и останалите :)....
  • 5 '''''VIP VAG'''''

    3 2 Отговор
    Shte igrae dobroto staro CK-kliuche skrito na dobro mqsto, pak bilo to i na nova kola i togava shte me hvanat za ..... da q otkradnat.
  • 6 Виктор Христов

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "George Stoynov":

    От 15 години не съществува това "VAG"

    Некомпетентността води до ниско качество на информацията

    Коментиран от #9

  • 7 Bobi

    0 2 Отговор
    Явно не е никак трудно . Моето ауди го откраднаха преди година

    Коментиран от #8

  • 8 George Radkov

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Bobi":

    Тук става въпрос за супер коли, не Ауди 80...

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 9 Иван Томов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Виктор Христов":

    12
  • 10 Михаил Тодоров

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "George Radkov":

    Ей лешник не е написал какво ауди са му откраднали ! Може да е имал А6 или А8 и не е написал коя година му е било аудито. На снимките които са показали доколкото виждам (може и да греша) е показано Ауди ТТ. ТТ не е супер кар спрямо другите (ПРОСТО Е ОТ ГРУПАТА НА VW)
  • 11 Борис Георгиев

    0 1 Отговор
    Каско против кражба и си вързваш гащите.

    Коментиран от #14

  • 12 Heinrich

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "George Radkov":

    Ти си млад меринджей, 24 те определям...
  • 13 Bobi

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "George Radkov":

    А8 2008 и струваше 182000лв. До#11 като ти го изплатят след 14 месеца ще те питам кои гащи ще си вързваш , а през това време лизинга си тече Направо ми се такова фамилията ....

    Коментиран от #15

  • 14 Пилотирам Багер

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Борис Георгиев":

    Всичките тези коли са с каско против кражба. Сериозен пробив в системите им за сигурност ще доведе до по-скъпо каско за тях, монтаж на допълнителни устройства, някои от които и с абонамент и др.
    И в крайна сметка, когато ти изчезне колата, походиш няколко месеца пеш, загубиш 10-20 и повече бона просто така.. неприятното чувство е завинаги с теб. А, ако си уцелил готин застраховател или досъдебното производство е при някой изтропал прокурор....сагата ти се развива с години.

    Коментиран от #16

  • 15 Борис Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Bobi":

    Перфектно щастие няма но поне с каското до някъде си по спокоен.Иначе за неволите в България относно застрахователите и съдилищата - да вярно е че ще се спукаш от нерви и какви ли не главоболия.Тук обаче има и нещо което например на запад го няма.Групировките в България са се разбрали да не се пипат застраховани автомобили.Това все пак успокоява - донякъде.....За лизинга какво да ти кажа ? Сигурно си прав защото аз не съм имал такива скъпи коли и обикновено купувам в брой и то десеторно по ефтини коли.
  • 16 Bobi

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пилотирам Багер":

    Всъщност така се получи , че за 3 години и половина ми излезна около 150к лв. , като останах без кола и без пари . Всеки да си прави сметката , казвам го съвсем сериозно ! Никога повече няма да допусна тази грешка .
    За 4 години стойността на колата падна почти тройно , като дори не ми изплатиха цялата сума застрахователите поради годишно обесценяване , заложено по някакви си там стандарти .
  • 17 Ivailo Borisov

    0 0 Отговор
  • 18 Ники Николов

    0 0 Отговор
    ВАГ е фолксваген екшън груп