Отидете към основна версия

886 0

ЕС: Санкциите срещу Русия остават в сила

  • санкции-
  • ес-
  • русия-
  • брюксел

Въпросът за начало на отмяната им може евентуално да бъде внесен на срещата на високо равнище на 23-24 октомври

Страните от Европейския съюз оставиха в сила санкциите срещу Русия, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на дипломатически източници в Брюксел. Информаторът е заявил, че ЕС засега запазва статуквото, а друг източник твърди, че възможността за отмяна на санкциите изобщо не е била разглеждана.

Според ИТАР-ТАСС, въпросът за начало на отмяна на санкциите може да бъде внесен на срещата на високо равнище в ЕС на 23-24 октомври. Днешното заседание на комитета на ЕС на равнище постоянни представители изначално не е било упълномощено да взема решения за санкциите – неговата задача е била оценката на ситуацията в Украйна, която все още остава нестабилна, заявил е източник на агенцията.

На 12 септември ЕС публикува списък на руските компании, които попадат под ударите на новите ограничения. Санкциите засягат нефтения сектор („Роснефт”, “Транснефт” и “Газпром нефт”) и отбраната (“Уралвагонзавод”, “Оборонпром” и Обединена авиостроителна корпорация). В санкционния списък остават и 5 руски банки - Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешекономбанк и Росселхозбанк.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини