Отидете към основна версия

1 272 0

Италианската област Венето оспорва санкциите на ЕС срещу Русия

  • венето-
  • италия-
  • санкциите-
  • русия

Искаме да разчитаме на перспективния руски пазар, заяви губернаторът Лука Дзайа

Губернаторът на Венето Лука Дзайа

Италианската област Венето има намерение да протестира европейските санкции срещу Русия, заяви губернаторът на областта Лука Дзайя. По думите му тази крачка е продиктувана от необходимостта да се съблюдават интересите на италианските компании.

„Венето ще вземе мерки за оспорване на търговското ембарго по отношение на Русия, въведено в отговор на събитията в Украйна. В нашата област функционират 160 000 аграрни фирми с общ оборот 6 милиарда евро годишно. Ние сме вторият италиански регион по обем на селскостопанското производство и заслужаваме правото да разчитаме на такъв перспективен пазар, какъвто е руският“, подчерта Дзайа.

Според него, конкретните мерки ще бъдат определени от регионалната администрация на Венето в близките дни. „Санкциите, натрапени на Италия от Европа, вредят на цял сектор от икономиката, затова ние искаме да излезем от този кръг“, обясни губернаторът.

Венето е един от 20-те региона на страната. Негова столица и най-голям град е Венеция. Населението му е около 5 милиона.

На 7 август Русия забрани доставките на говеждо, свинско, птици, риба, плодове, зеленчуци, сирене, мляко, млечни продукти и др. от страните в ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на техните икономически санкции срещу нея. Ограниченията са въведени за 1 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини