Отидете към основна версия

1 500 9

Румен Гечев: КТБ е в неспасяемо състояние

  • ктб-
  • бнб-
  • оздравяване-
  • комисия-
  • румен гечев

Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда евро, за да оздравява една разсипана банка, коментира той

Румен Гечев

КТБ е в неспасяемо състояние, заяви в предаването на БНР "Преди всички" Румен Гечев от БСП, който е член на временната бюджетна комисия към НС. Вчера комисията взе решение да се намери начин за оздравяването на банката. Гечев обаче подчерта, че тази комисия не може да задължава БНБ, а само да прави препоръки към нея.

"БНБ по Конституция е независима институция и комисията не може да задължава БНБ. Решението за КТБ е изцяло на БНБ. Освен това комисията няма решение, че БНБ трябва обезателно да оздравява КТБ. КТБ се намира в неспасяемо състояние", категоричен беше Гечев.

"За мен вчерашното четиричасово заседание на комисията е пиар акция на най-голямата партия. Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда евро, за да оздравява една разсипана банка", коментира финансовият експерт.

Според Гечев, шансовете за оздравяване на банката са нереалистични. По думите му, така само се забавя процедурата, което ще забави и изплащането на гарантираните депозити.

Румен Гечев обърна внимание на следния факт: "Преди няколко дни е регистрирана фирма, която уж проявява интерес към КТБ. Не е ли очевидно, че това е опит за забавяне на процедурата?!".

"Има европейски закон и той категорично казва какво трябва да се направи. Загубите за обществото ще бъдат много по-големи, ако се опитаме да оздравяваме. Но проблемът не е в парите. Дори 20 милиарда да налеем в тази банка – тя е неспасяема. Поради недоверието на хората", заключи Румен Гечев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Депутатите обсъждат съдбата на КТБ

    Очаква се днес депутатите да разгледат решението на бюджетната комисия, с което на практика БНБ беше задължена да отложи вземането на лиценза на КТ ...
    31.10.2014
    707
    0