Отидете към основна версия

2 678 6

Ердоган: Ние, а не руснаците, спряхме Турски поток

  • турски поток

Турция е вторият след Германия клиент на Газпром

Не Кремъл, а Анкара спря работата по Турски поток. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща с предприемачи, предаде в. „Хюриет”.

Още няма сигнали, че проблемите с Русия ще засегнат проекти като природния газ и атомната централа в Аккую, заяви Ердоган в реч пред бизнесмени.

Ние изоставихме „Турски поток”, защото нашите искания не бяха изпълнени, отбеляза държавният глава. От месеци Анкара настоява да получи отстъпки по доставките на руско синьо гориво.

Турция е вторият след Германия клиент на „Газпром”.

На 1 декември правителството на Русия публикува постановление с икономическите санкции срещу Турция във връзка със свалянето на руския бомбардировач над Сирия.

Под рестриктивните мерки не попадат договорите за енергийни доставки. Москва уточни, че изпълнява задълженията си по газови и петролни договори в срок.

Структурата за руската отсечка, която да захранва газопровода „Турски поток“, вече е изградена и поради този факт Москва е под времеви натиск, отбелязва „Дойче веле“. Проектът обаче не напредва. През лятото Анкара заяви, че причината за застоя били трудностите при сформирането на правителството. И до днес обаче не е подписан договор за новия проект.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини