Отидете към основна версия

2 518 13

Обрат: Пожелахме Банковия съюз и Еврозоната

  • владислав горанов-
  • еврозона-
  • банков съюз

От известно време България отговаря на номиналните критерии за допускане в Еврозоната

България ще се опита да се присъедини към Банковия съюз и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в Еврозоната, съобщи „Блумбърг“. Агенцията се позовава на финансовия министър на България Владислав Горанов.

Само преди дни правителството на Бойко Борисов даде ясен сигнал, че не е съгласно да се приеме препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ ) и на Европейската комисия (ЕК).

Български официални представители ще посетят ЕЦБ "през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване и времевия график, поясни Владислав Горанов във вторник по време на конференция в столицата на страната София.

От известно време България отговаря на номиналните критерии за допускане в Еврозоната, каквито са обвързването на обменния курс на лева в европейската валута, ниската инфлация и малкият публичен дълг. Но БВП на глава от населението - едва половината от средното за ЕС - и масовата корупция предизвикват тревога, че страната може би не е готова за единната валута, коментира „Ройтерс“.

В България анализатори коментираха, че условията от Брюксел и Франкфурт са опит да се забави движението на страната към Еврозоната. Кандидастването за банковия съюз може да отнеме поне половин година и да е предшествано от от оценка на качеството на активите на всички български банки, припомня сайтът „Дневник“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини