Отидете към основна версия

3 531 10

По-лесно ще дават германско гражданство

  • германия-
  • работа-
  • служители-
  • чжденци-
  • миграция-
  • закон
Снимка: Shutterstock

Специалистите, които не са с гражданство на някоя от държавите членки на Европейския Съюз (ЕС), ще могат по-лесно да се установят във ФРГ и да търсят работа в продължение на половин година, без да имат гражданство. Предстои промяната в Закона за имиграция да бъде разгледана от Бундестага. Целта й е да се улесни привличането на квалифицирани кадри от други държави.

Според новите правила, които предстоят да бъдат одобрени, мигрантите без гражданство, които са подали документи за такова, ще могат да останат в Германия, в случай, че докажат своята трудоспособност и интеграция към германското общество.

В същото време, чужденците от държави извън ЕС, търсещи работа, като например готвачи, металурзи или IT специалисти, ще могат да влизат в Германия и живеят там в продължение на половин година и през това време да намерят работа и да се устроят в страната.

Безработицата в Германия в момента се намира на рекордно ниско ниво. Работодателите продължават да се оплакват от хроничен недостиг на квалифицирани кадри. През септември са останали незапълнени рекордните 338 200 работни места, сочат данните на Германския икономически институт. Те са предимно в сферата на математиката, програмирането, естествените науки и технологиите.

Новите правила ще помогнат най-вече на малкия и среден бизнес, след като в последно време кадрите са били привличани от големите компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини