Отидете към основна версия

2 936 21

Турската икономика е в рецесия

  • турция-
  • икономика-
  • рецесия

Случва се за първи път от 10 години насам

Снимка: Shutterstock

За пръв път от 10 години насам турската икономика изпадна в рецесия. Това е лоша новина за президента Peджeп Epдoгaн в контекста на предстоящите местни избори. С 2.4% е спаднал БВП през последното тримесечие на 2018 г. За сравнение, в предходния период това понижение е било в рамките на 1.1%.

Ръстът в икономиката на южната ни съседка през последното десетилетие се дължеше най-вече на удвояването на корпоративния дълг. Това спомагаше за ръст около 7% на тримесечна база от 2009 г. досега. Факторите, които обърнаха тенденцията бяха сривът на местната валута и дипломатичните проблеми на страната. „Турция преживя редица спадове и възходи, но този път по всичко личи, че възстановяването ще трае по-дълго време”, казва Инaн Дeмиp, иĸoнoмиcт в лoндoнcĸия oфиc нa Nоmurа Іntеrnаtіоnаl.

Спадът на турската икономика най-вероятно ще продължи и през първото тримесечие на 2019-а, а през следващите четири тримесечия може да се очаква слаб растеж от около 3%, прогнозират икономисти в анкета проведена от агенция Вlооmbеrg.

Общият дълг на Турция възлиза на 121% от БВП. Разнопосочна е информацията за делът на лошите кредити. Според Моrgаn Ѕtаnlеу той е 4%, като ще нарасне до 7% през текущата година, а според Световната банка той е 13%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини