Отидете към основна версия

12 391 26

Заплатата на един евродепутат

  • избори-
  • европейски парламент-
  • депутати-
  • заплата

Основното месечно възнаграждение е 8757 EUR

Снимка: Shutterstock

Основната заплата на евродепутата е 8757.70 EUR на месец. За всяко свое присъствие в пленарна зала и в комисия на ден той получава още по 320 EUR. Бюджетът за офис разходи на месец е 4513 EUR. Тук влизат сметките за телефон, наемът на офис и покупката и поддръжката на компютърна техника.

Също така не е за пренебрегване и фактът, че касата на Европейския парламент (ЕП) покрива и 2/3 от медицинските разходи на всеки депутат. Също така на всеки член на парламента му се полага и допънителна пенсия в размер на 3.5% от годишната заплата. Така към днешна дата всеки депутат ще получава месечно към основната си пенсия още 1500 EUR.

Събирайки основната заплата и всички останали допълнителни суми, то на месец евродепутат спокойно може да печели чисто над 10 000 EUR плюс още 30 000 EUR на месец за офис и възнаграждение на сътрудници.

Що се отнася до последните разходи (бел. ред. тези за офиси и сътрудници) то във Франция тече разследване сред евродепутати за злоупотреба с тези пари. Обвинението е, че те използват средствата, за да финансират партиите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини