Отидете към основна версия

9 122 43

Германия с огромна безработица, в случай на отказ от руския газ

  • германия-
  • бавария-
  • русия-
  • газ-
  • безработица-
  • маркус зьодер

Зависимостта от руските енергийни ресурси трябва да се преодолява постепенно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Енергийната зависимост от Русия трябва да бъде преодоляна постепенно, в противен случай Германия ще бъде изправена пред негативни последици. „Споделям мнението на федералното правителство, че в краткосрочен план можем да се справим без петрол и въглища от Русия. Газът е много по-труден. Трябва да вземем предвид последствията за по-голямата част от населението. Ако спрем газа от Русия за една нощ, ще се сблъскаме с огромна безработица, социален упадък и демократични сътресения“, каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер в интервю, публикувано във вестниците на редакционната група Funke.

Германското правителство ще стане независимо от доставките на въглища и петрол от Руската федерация до една година. За подмяна на доставките на газ се изграждат два LNG терминала на север.

Зьодер също така предложи удължаване на живота на 5 атомни електроцентрали в Германия на фона на трудната енергийна ситуация. „Затварянето на трите действащи атомни електроцентрали до края на годината е сериозна идеологическа грешка. Те доставят електричество на 10 милиона домакинства. Трябва да удължим експлоатацията на пет атомни електроцентрали с още пет години, за да можем имат достатъчно време за постигане на целите за зелена енергия ", каза той. Германският канцлер Олаф Шолц преди това се обяви против удължаването на живота на атомните електроцентрали.

Германия реши да прекрати ядрената енергия през 2011 г. в отговор на катастрофата във Фукушима в Япония. На 1 януари 2022 г. три от последните шест атомни електроцентрали в Германия бяха изключени от мрежата. Сега в страната остават три електроцентрали от този тип: в Бавария, Баден-Вюртемберг и Долна Саксония. Те трябва да бъдат изключени след 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.

Свързани новини