Отидете към основна версия

3 578 18

Съседите с историческо ниво на запасите на газ

  • сърбия-
  • газ-
  • находища-
  • резерви

Сърбия осигури към днешна дата 262 милиона кубически метра газ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сърбия е достигнала исторически максимум по отношение на обема на запасите от природен газ в страната и на територията на Унгария. „Днес Сърбия е на исторически максимум по отношение на газовите резерви. 262 милиона кубически метра газ са осигурени в нашата част от подземното хранилище Банатски двор, купихме още 200 милиона кубически метра, които сме пласирали в Унгария за нуждите на Сърбия. Ремонтираме всички мощности, които можем. Опитваме се да разкрием нови находища на въглища и се надявам гражданите на Сърбия да имат по-малко студена зима от това, което очакваме", написа сръбският президент Александър Вучич в социалните мрежи и публикува своя снимка с диаграми за растеж.

Сръбският лидер обяви в края на юли, че поради глобалната криза и нейното въздействие върху доставките на енергия и храни властите в страната въвеждат извънредно положение от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.

Вучич уточни, че по нов тригодишен договор с „Газпром“ Сърбия вече получава газ на цена от 350-370 USD за хиляда кубически метра. Говорим за 2 милиарда кубически метра на година. Други 1 милиард кубични метра, липсващи за сръбските нужди, Белград е принуден да купува на пазарна цена.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини