Отидете към основна версия

2 360 24

САЩ с мощна финансова инжекция за Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • киберсигурност

Вашингтон дава 37 млн. USD киберпомощ на Киев

Снимка: Shutterstock

Администрацията на САЩ възнамерява да предостави на Киев 37 млн. USD за укрепване на киберсигурността на Украйна. Официални представители на САЩ и Украйна са провели среща на 1 юни в Талин като част от кибердиалог. На нея американската страна е препотвърдила „непоколебим ангажимент за подкрепа на защитата на Украйна в киберсферата“, се казва в изявление, разпространено в понеделник от Държавния департамент.

„САЩ работят с Конгреса за отпускане на допълнителни 37 млн. USD киберпомощ за Украйна, като се има предвид, че така общата сума дадена от февруари 2022 г. ще надхвърли 82 млн. USD от февруари 2022 г. и 120 милиона долара от 2016 г. Тази подкрепа помогна укрепване на капацитета на Украйна за откриване, ограничаване и реагиране на кибер инциденти и заплахи и подпомагане на защитата на критични мрежи и цифрова инфраструктура", уточняват от Държавния департамент.

Страните са обсъдили „ролята на киберсигурността в дългосрочното развитие на Украйна в цифровата сфера“. Те също така са обменили мнения относно бъдещото сътрудничество между САЩ и Украйна" по въпроси в тази област.

От американска страна на срещата са присъствали посланикът на Държавния департамент на САЩ по специални задължения Натаниел Фик, който отговаря за областта на киберпространството и цифровата политика, изпълняващият длъжността ръководител на отдела за киберсигурност на Белия дом Кемба Уолдън и други официални лица.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини