Отидете към основна версия

17 485 64

Не е изключено най-голямата европейска икономика да се върне към ядрената енергетика

  • германия-
  • атомна енергетика-
  • маркус зьодер

Германия може да направи това след 2025 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Бавария, председател на Християнсоциалния съюз (ХСС), Маркус Зьодер, не изключи, че ако консерваторите (блок ХДС/ХСС) спечелят парламентарните избори през 2025 г., Германия отново ще пусне свои собствени атомни електроцентрали ( АЕЦ).

„И от 2025 г. ще се опитаме, ако тогава настъпи и енергийната криза, да върнем атомната електроцентрала отново в експлоатация“, каза Сьодер в ефира на телевизионния канал ARD. Той разкритикува решението на управляващата коалиция (Социалдемократическата партия на Германия, Зелените и Свободната демократическа партия) да спрат последните действащи атомни електроцентрали в сегашната ситуация. „Целият свят днес залага на запазването на ядрената енергия като преходен източник при криза, но не и Германия“, отбеляза политикът.

На 15 април германските власти изключиха от електропреносната мрежа последните три действащи атомни електроцентрали - Isar-2, Neckarwestheim-2 и Emsland. Решението за поетапно спиране на атомните електроцентрали беше взето още през 2011 г. при Ангела Меркел, тогава канцлер, след аварията в японската атомна електроцентрала Фукушима-1. Първоначално властите планираха да изключат последните атомни електроцентрали до 1 януари 2023 г., но в светлината на конфликта в Украйна и ситуацията с енергийните доставки от Руската федерация беше решено срокът на експлоатация да бъде удължен до 15 април.

Спирането на атомната електроцентрала предизвика ожесточени дискусии и спорове в обществото и политическите среди на Германия. Дори в редиците на управляващата коалиция имаше разделение по темата за спирането на станциите. Свободните демократи подкрепят продължаващото използване на ядрената енергия и настояват, че ядрената енергия е безопасна и екологична. Но в крайна сметка Зелените успяха да защитят дневния си ред в правителството и да постигнат затваряне.

Първата търговска атомна електроцентрала е пусната в Германия преди повече от 60 години - през 1960 г. в баварския окръг Долна Франкония.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.

Свързани новини