Отидете към основна версия

878 15

G7 планира да отпусне заем от 50 милиарда долара на Киев

  • g7-
  • заем-
  • украйна-
  • сащ

За целта ще бъдат използвани руски замразени активи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните от Групата на седемте разработват техническите подробности за предоставянето на Украйна на заем от 50 млрд. USD, като използват руски замразени активи.

„Продължаваме да преговаряме с всички наши партньори от G7 за това как да предоставим този заем от 50 млрд. USD. Убеден съм, че ще успеем. Има много технически аспекти по отношение на гаранциите и координацията и тези разговори се провеждат и в рамките на Европейския съюз, който се е ангажирал да допринесе до 35 млрд. EUR, което е приблизително 39 млрд. USD, и САЩ също са се ангажирали да допринесе своя дял. Тези технически дискусии продължават, но мисля, че лидерите вероятно ще успеят да разрешат този проблем по отношение на политическата воля това да стане до края на годината. Много е важно да направим това възможно най-скоро“, каза пред репортери високопоставен представител на администрацията на Вашингтон.

През юли прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Русия определено ще отговори на кражбата на нейните активи в Европа. Той подчерта, че Москва възнамерява да организира съдебно преследване на замесените в кражбата на нейни активи. Според представителя на Кремъл Европа е поела по най-лошия път, като е решила да използва руски активи, за да помогне на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.

Свързани новини