Отидете към основна версия

981 1

Над 53 млрд. лв. са били депозитите в банките през юни

Преглед на печата

Над 53 млрд. лв. са били депозитите в банките през юни, пресмята „24 часа“

Депозитите на неправителствения сектор у нас нарастват с 6.3% през юни и достигат до 53.139 млрд. лв. или 66.3% от БВП, след 6% годишен ръст за май, става ясно от доклад на Българска народна банка.

Депозитите на нефинансовите предприятия са 13.993 млрд. лв. или 17.4% от БВП, като в сравнение с юни нарастват с 1.4% след 2.7% годишен ръст през май. Депозитите на финансовите предприятия се понижават с 5.1% на годишна база след 14.6% годишен спад през май и в края на месеца достигат 3.571 млрд. лв. или 4.5% от БВП.

Депозитите на българските домакинства нарастват с 9.7% след 10.1% годишен ръст за май, за да достигнат 35.574 млрд. лв. или 44.4% от БВП. В същото време кредитите на семействата намаляват с близо един процент.

Фидосова пак ще е нотариус, пише „Труд“

Юридическото острие на ГЕРБ Искра Фидосова се оттегля от парламента и вероятно още днес депутатите ще я освободят с гласуване. Самата тя внесе вчера оставката си. Бившата ръководителка в ГЕРБ обяви, че ще се откаже и от мандата си в Народното събрание, след като прокуратурата огласи тефтерчето на шефа на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов. Инициалите И. Ф. присъстват в записките на Златанов за политически поръчки към комисията.

Фидосова днес не вдигаше телефона си. Очаква се тя да възстанови практиката си на нотариус в Монтана - като депутат трябваше да я замрази поради несъвместимост.

Продаваме ниви, купуваме дом, обобщава „Стандарт“

Наследствени ниви заместват банките при финансирането на покупка на ново жилище. Заради ограниченото финансиране от трезорите, пазарът на земеделски земи се активизира. Той държи 65,46% от всички сключени имотни сделки, като парите от ниви се влагат най-вече в апартаменти в София, Варна или Бургас, показват данни на "Форос". Най-търсените жилища в столицата са на цена от около 80 000 евро, а за морските градове - между 40 000 и 60 000 евро. Най-голямо увеличение на търсенето на имоти обаче отбелязва Пазарджик, където скокът е с близо 40% за последните три месеца. Най-малко се купуват апартаменти в Монтана, като намалението на търсенето там е с близо 38 на сто, показват данните на "Форос". Жилищата в девет области в страната са поскъпнали от април насам, показва анализът на Националния статистически институт. Въпреки това средно за страната продължава да има спад. Поевтиняването на имотите обаче се забавя, като достига 0,1% през последното тримесечие спрямо периода януари-март.

Велосипедист с 5 лв. акт, карал без фар, разкрива „Монитор“

Съдът в Шумен е потвърдил акта на велосипедист, който бил спипан от полицаи през ноември по обяд да кара колело без фар. Въпреки че обжалвал, гражданинът с колело трябва да плати пет лева, задето е карал без изправен източник на бяла или жълта светлина отпред и червен стоп отзад. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Нарушителят се спускал по ул. "Васил Друмев" към кръстовището с бул. "Симеон Велики" по обяд на 28 ноември м.г. В ниското до бензиностанцията обаче дебнел патрул на КАТ. Полицаите фиксирали нарушителя, че се движи първо в насрещното платно, после преминал през кръстовището на червено и накрая им паднал в лапите. При последвалата проверка се оказало, че няма и фар. Написали му акт за трите нарушения, а навръх Коледа на 20 декември шефът на КАТ му разписал наказателно постановление с по 5 лева за всяко едно от нарушенията.

Всички са недоволни от новите цени на тока, обобщава „Сега“

След като новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от 1 август, неприятно изненадаха трите електроразпределителни дружества (ЕРП), вчера и голяма част от държавните енергийни фирми заявиха, че очакваното поевтиняване с 5% ще ги вкара в допълнителни загуби. Това стана на обществено обсъждане на новите цени на електроенергията в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Част от дружествата се оплакват от съкращаване на инвестиционните им разходи, а други - от намалените цени за включване към мрежата. Всички обаче са единодушни, че заради упражненията в тази област рискуват да изпаднат в несъстоятелност.

Министерството на финансите отмени аукцион за ДЦК, обобщава „Капитал дейли“

Финансовият министър Петър Чобанов е отменил аукциона за държавни ценни книжа (ДЦК) в понеделник, на който държавата предложи дългови инструменти с общ номинал 50 млн. лв. и срок на погасяване от 10 г. От Министерство на финансите обясняват, че причината за отменения търг е техническа, като две от най-големите банки първични дилъри не са успели да подадат своите поръчки.

В съобщението си Българска народна банка, която е агент по емисиите на ДЦК и провежда самите аукциони, не съобщава за техническия проблем. Споменава се обаче, че са подадени поръчки от 11 първични дилъри, а в сайта на Министерство на финансите се вижда, че през тази година броят им е 13.

Първичните дилъри са банки, които купуват ДЦК за своя сметка и по заявки на свои клиенти – институционални и индивидиуални инвеститори, като по този начин става възможно те да придобият ДЦК, макар и да нямат достъп до самите аукциони.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове