Отидете към основна версия

4 869 5

Със 70% спаднаха продажбите в Дубай

  • жилища-
  • продажби-
  • дубай

Само 1700 покупко-продажби на недвижими имоти са се извършили за периода януари-септември 2011 г. в Дубай. Това е с близо две-трети по-малко в сравнение с 2008 г., когато секторът изживяваше своя бум.

Предпазливостта на инвеститорите е основната причина за малкото на брой сделки е мнението на експерти. „Независимо от стабилизирането на цените, клиентите не искат да купуват имоти в Дубай. Днес хората все още не са склонни да рискуват”, казва Матю Грин, управител на изследователската и консултантска компания CREA.

Някои брокери се опитват да вдъхнат оптимизъм на пазара като припомнят, че през 2011 г. са се сключили с 37% повече сделки в сравнение с кризисната 2009-а. Ако преди две години на месец са се подписвали по 43 договора, то за 2011 г. тази цифра е 160, съобщава Arabian Business. Активността се дължи най-вече на повишения интерес от страна на китайски и индийски купувачи. Положително влияние изигра и намаляването на лихвите по ипотечните кредити от 8% на 6%

Пазарът на недвижими имоти беше най-силен от януари 2007 до юли 2008 г. Тогава в Дубай бяха купени няколко огромни проекта. По данни на агенция Morgan Stanley притокът на инвестиции е довел до 80-процентен ръст на цените на имотите.

От своя страна от агенция Moody`s очакват възстановяване на жилищния пазар чак през 2016 г. По-бавното съживяване се дължи и на факта, че до края на 2012 г. на пазара в Дубай ще бъдат пуснати в експлоатация нови 33 000 жилища.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини