Отидете към основна версия

26 348 13

Тук един клиент купува до 30 жилища наведнъж

  • анталия-
  • турция-
  • жилища

Рязко повишаване на продажбите и наемите в Анталия

Снимка: М. Богданова ©

След началото на войната в Украйна в турския курортен град Анталия се наблюдава рязък скок на продажбите и наемите. Причината е, че това е една от любимите дестинации на украинците за почивка. Значителна част от украинците, които през последните три седмици са пристигнали в Анталия са дошли при свои роднини, които са се установили преди време в курортния град. Други са решили да купят или наемат жилище.

През последните месеци цените, както и наемите, на жилища отчитат значително повишаване. Според статистиката и представители на индустрията, високият интерес на руснаци и украинци, бягащи от войната в Украйна и наложените санкции, е скочил до небесата продажбите и наемите на жилище в любимата им дестинация за почивка в Турция. През февруари продажбите в провинцията са скочили с почти 28% на годишна база, до 4727 единици. По данни на Турския статистически институт (TurkStat) около 1100 от тях са закупени от чужденци, което е със 106.2% повече спрямо миналата година.

През февруари руснаците се нареждат на трето място сред най-големите купувачи на жилища в Турция с 509 транзакции, след иранците (711) и иракчаните (633).

Очаква се действителното въздействие върху пазара да стане ясно след публикуването на данните за март, тъй като на 24 февруари започна войната в Украйна.

Според Давут Четин, ръководител на Търговско-промишлената камара на Анталия (ATSO), Анталия се нарежда на второ място след Истанбул сред провинциите с най-високи продажби за чужденци през февруари 2022 г. „През февруари делът на чужденците при продажбите на всички видове жилища беше 5.65% в Турция и 23.24% в Анталия“, каза Четин в интервю за всекидневния бизнес вестник Dünya.

Угур Фер, брокер на недвижими имоти и висш изпълнителен директор в TamNoktaNeo, уточнява, че популярността на сектора на недвижимите имоти в Анталия е нараснала до небето след началото на специалната военна операция. „Около 30 000 руснаци и повече от 9 000 украинци живеят в града с близо 2,7 милиона души. Сред богатите граждани на Русия, заселили се до роднините си в Анталия, има и такива, които колективно купиха от 20 до 30 апартамента“, допълва той. Най-популярните райони на Анталия сред руснаците и украинците са Лара и Кунду.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини