Last news in Fakti

21 Март, 2022 14:21 26 333 13

Тук един клиент купува до 30 жилища наведнъж

  • анталия-
  • турция-
  • жилища

Рязко повишаване на продажбите и наемите в Анталия

Тук един клиент купува до 30 жилища наведнъж - 1
Снимка: М. Богданова ©

След началото на войната в Украйна в турския курортен град Анталия се наблюдава рязък скок на продажбите и наемите. Причината е, че това е една от любимите дестинации на украинците за почивка. Значителна част от украинците, които през последните три седмици са пристигнали в Анталия са дошли при свои роднини, които са се установили преди време в курортния град. Други са решили да купят или наемат жилище.

През последните месеци цените, както и наемите, на жилища отчитат значително повишаване. Според статистиката и представители на индустрията, високият интерес на руснаци и украинци, бягащи от войната в Украйна и наложените санкции, е скочил до небесата продажбите и наемите на жилище в любимата им дестинация за почивка в Турция. През февруари продажбите в провинцията са скочили с почти 28% на годишна база, до 4727 единици. По данни на Турския статистически институт (TurkStat) около 1100 от тях са закупени от чужденци, което е със 106.2% повече спрямо миналата година.

През февруари руснаците се нареждат на трето място сред най-големите купувачи на жилища в Турция с 509 транзакции, след иранците (711) и иракчаните (633).

Очаква се действителното въздействие върху пазара да стане ясно след публикуването на данните за март, тъй като на 24 февруари започна войната в Украйна.

Според Давут Четин, ръководител на Търговско-промишлената камара на Анталия (ATSO), Анталия се нарежда на второ място след Истанбул сред провинциите с най-високи продажби за чужденци през февруари 2022 г. „През февруари делът на чужденците при продажбите на всички видове жилища беше 5.65% в Турция и 23.24% в Анталия“, каза Четин в интервю за всекидневния бизнес вестник Dünya.

Угур Фер, брокер на недвижими имоти и висш изпълнителен директор в TamNoktaNeo, уточнява, че популярността на сектора на недвижимите имоти в Анталия е нараснала до небето след началото на специалната военна операция. „Около 30 000 руснаци и повече от 9 000 украинци живеят в града с близо 2,7 милиона души. Сред богатите граждани на Русия, заселили се до роднините си в Анталия, има и такива, които колективно купиха от 20 до 30 апартамента“, допълва той. Най-популярните райони на Анталия сред руснаците и украинците са Лара и Кунду.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    43 5 Отговор
    се прави , докато има ! Между другото , руснаците са най - предпочитаните туристи в Турция !

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Работи

    8 60 Отговор
    ислямската пропаганда. Турця ще падне и то от високо.

    Коментиран от #5

  • 3 Айдееее

    19 23 Отговор
    Абдул и Халил чакат с нетърпение да пробват компресията на буталото без сегменти , вкарано в украинска риза!

    Коментиран от #8

  • 4 9629

    14 15 Отговор
    Поне 20тата статия на Милена от началото на 2022г за Турция. Следейки рубриката от няколко тримесечия, стига до заключението, че е на абонамент ...

    Коментиран от #10

  • 5 Лошото е, че ако падне

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Работи":

    Ще падне върху теб и ще те набие още повече в тинята 🤣🤣🤣
  • 6 Поредната финансова криза е през 2022

    14 3 Отговор
    Честито, вече имаме обърната крива на доходността на краткосрочните (3, 5, 7г) облигации спрямо дългосрочните 10г. Всяка една финансова рецесия в историята на САЩ е предхождана от такава обърната крива на доходността, която причинява неизгодност на търговските банки да дават кредити. Остава и 10y-2y да се обърне, обикновен историята показва 40-50% спад на борсите и имотите.
  • 7 Гого

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Не само в Турция … !
  • 8 Чакат те...

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Айдееее":

    Те не са спирали да опрашват рускинчета...
  • 9 Алито от София

    23 5 Отговор
    Ами те добре купуват жилища в Анталия, там найстина е много хубаво, но само когато е сезона, затова пък е много по скъпо от другите курорти, поне 2-3 пъти, и като свършат готовите пари на украйнките и как мислите че ще се издържат, ходил съм няколко пъти в алания, сиде, лара и знам за какво става въпрос, особенно след третата водка, но да са живи и здрави, нека има и такива да се забавляваме
  • 10 Едуард Петров-Едо

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "9629":

    Кога ще придобиеш минимална смелост и достойнство, да си пишеш името?! И останалите страхопъзльовци? И ФАКТИ ЗАЩО ТОЛЕРИРА АНОНИМНИТЕ? И ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТУРЦИЯ? ТУРСКА МЕДИЯ ЛИ СТЕ? КЪДЕ ТУКА Е БЪЛГАРИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, АВСТРИЯ, ХОЛАНДИЯ, ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ, ФИНЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ И ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матьо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Заради хубавите рускини и секса с тях.

    Коментиран от #13

  • 13 😀😂😂😂😂😂Tochno kazano za sexa,

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Матьо":

    Samo koito e bil s ruskinq znae za kakvo stava vapros, mije bi nai sexyalnata naciq sa ruskinite, tova sexa Im e prosto v kruvta na tezi jeni, пък и са красиви, не като дебелите и грозни американски или англичани, абе с една дума да живее всичко славянско на тази земя. Поздрави от мен.