9 Май, 2022 09:21 4 454 5

Съседите с невероятен рекорд

  • турция-
  • жилища-
  • цени

Поскъпване от 127% на жилищата в Турция

Съседите с невероятен рекорд - 1
Снимка: Shutterstock

Към края на март на текущата година цените на жилищата в Турция са се повишили със 127% на годишна база, сочат данните на платформата за оценка на недвижими имоти Endeksa. Средната цена на квадратен метър е 500 USD, средната цена на жилището е 67 620 USD, а възвръщаемостта на инвестициите в жилища е 19 години.

През март 2022 г. в Турция са продадени 134 170 къщи и апартаменти, сочат данните на турския статистически институт. Това е с 37% повече спрямо февруари и с 21% повече спрямо март 2021 г. Най-много жилища през март са продадени в Истанбул (23 974, или 18%). Следват Анкара (12 609, или 9%) и Измир (8 051, или 6%).

През изминалите 12 месеца цените на жилищните имоти се повишиха най-много в Истанбул (+147%), следван от Измир (+119%) и Анкара (+116%). Сред 30-те провинции Мерсин (+158%), Айдин (+153%) и Анталия (+148%) са местата с най-висок годишен ръст на цените на жилищата.

„Виждаме, че най-високите продажби през последните 10 години бяха постигнати през март. Тенденцията на растеж в продажбите на жилища продължава, но качеството се променя. Вторичният пазар на апартаменти в последно време започна да доминира в общия обем на продажбите. 70% от продадените къщи и апартаменти през март бяха "втора ръка". Продажбите на жилища на чужденци продължават да растат. Ако погледнем интереса на двете страни към покупката на жилище, който буди любопитство след руско-украинското напрежение, тогава интересът на руснаците се е увеличил със 7% спрямо февруари, а търсенето от украинците се е увеличило с 52%“, казва Гьоркем Огют, основател и главен изпълнителен директор на Endeksa.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 haha

    4 4 Отговор
    пълна глупост е тази статия, искате да кажете че средните цени в турция за кв/м, са били 210долара (сега нали са 500), явно някой пак не е отчел обезценката на турската лира
  • 2 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    3 8 Отговор
    Имотите няма да поевтиняват никъде . В българското население има според статистиката над 100 милиарда лева излишни пари. !!! Естествено че ще ги набиват във къщи и земя. В туркията , гърция същата работа, който има излишно го набива във имоти защото другото гори .

    Коментиран от #3

  • 3 Антиексперт имоти

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Набиваш там където има печалба, на тези цени в България и по специално София трудно ще закупиш нещо за да го продадеш на печалба. За наемите да не говорим мисия невъзможна избиваш след 30-35 години и то ако криш данъци. Направих инвестиция в Германия, там наемите са наеми и агенциите работят съвместно с теб а не против твоите интереси. Възвращаемост 17-19 години, като си плащам данъци и менажиране. Междувременно вдигането на имотите също ми носи печалба. А да говориш за излишни пари означава, че броиш парите на другите без да притежаваш свои!

    Коментиран от #5

  • 4 Даката

    4 2 Отговор
    Във всички тези градове има кюрдски квартали и в някои и сирийски.
    Цените там са действително такива, обаче не си струва.
  • 5 Зла гад

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антиексперт имоти":

    Купуваш за да си спасиш парите. Не е за да препродаваш - това си е за търговците. Личните имоти са си капитал. Справка - в кралството , във франция , испания има фамилии притежаващи имоти от пет поколения.