Отидете към основна версия

3 566 19

Циганин, обвинен покрай убийството в Асеновград: Пуснете ме, имам мерак да уча

  • асеновград-
  • цигани-
  • убийство

Апелативният съд в Пловдив остави двамата обвиняеми зад решетките

Снимка: TrafficNews

Двамата цигани от Асеновград - 15-годишен и 17-годишен, обвинени в убийството на 48-годишен мъж на 26 май, остават в ареста. Това реши Апелативният съд в Пловдив днес, след като младежите обжалваха решението на долната инстанция, с което бяха оставени зад решетките, предаде TrafficNews.

Припомняме, че убийството е било извършено по изключително брутален начин и е било придружено от грабеж. Младежите нападнали жертвата, за да си набавят пари за още пиене. Единият счупил носа на мъжа, който паднал на земята, а след това взел вещите му. След като отишли до магазина за още алкохол, ромите се върнали до лежащия мъж и започнали да скачат върху главата му и да го душат, докато издъхне. Според другия обвиняем, 17-годишния, убийството е извършено само от 15-годишния, който бил много пиян по неговите думи.

Днес и двамата помолиха срещу тях да бъде взета по-лека мярка за неотклонение, тъй като нямат навършено пълнолетие.

"Нищо не искам. Тук съм за нищо. Искам да съм на свобода. Първо ме набиха трима човека. Аз не исках да умира, но не мога да го върна. Два пъти го ударих, той падна, удари се в камък и умря", сподели пред магистратите 15-годишният циганин.

"Чакам за изпити, защото съм самостоятелна форма на обучение. Работя общак на строеж, за да се грижа за нашите. Аз бях много пиян. Иначе не съм такъв човек. Искам да ме пуснете. Не бива да съм задържан, защото имам много работа. Пуснете ме, имам мерак да уча", пък помоли 17-годишният.

Според прокуратурата деянието на двамата непълнолетни роми е от извънреден порядък, т.е. отличава се с висока степен на обществена опасност.

"Законодателят е предвидил, че за непълнолетни се взима мярка задържане под стража само в изключителен случай. Делото е точно такова. Обвинението на 15-годишния ром е за убийство по жесток начин, а 17-годишният не се е намесил, не е предотвратил побоя. Гледал е безучастно, има принос към грабежа", посочи прокурорът по делото и настоя двамата да останат в ареста.

На същото мнение бе и апелативният съдия, който остави младежите зад решетките.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини