Отидете към основна версия

2 589 19

Психолог за стрелеца от Хасковско: Няма как да гледаме на проблема само криминално

  • стрелец-
  • сърница

От друга страна възниква въпрос, ако този човек има криминални регистрации и има незаконно притежавано оръжие, тези работи защо стоят така във въздуха, пита Гайдаров

Снимка: БГНЕС

„Две страни на нещата можем да разгледаме – чисто житейската и криминалната. В човешки план ако погледнем, това са хора отрудени, с много проблеми, бедни – те търсят единствения начин да оцелеят. При това положение се създава напрежение“, коментира в предаването "Тази сутрин" криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

Вчера след часове преследване десетки полицаи и спецчастите от отряда за борба с тероризма успяха да хванат опасен и въоръжен рецидивист в хасковското село Сърница. Мъжът беше издирван за опит за убийство на негов съсед и впоследствие стрелба срещу полицаи.

„Казусът тук е, че стадото минавало през двора на хората. На нас може да ни струва това странно, но за тях е сериозно. Затова няма как да гледаме на проблема само криминално“, обясни проф. Калин Гайдаров.

„От друга страна възниква въпрос, ако този човек има криминални регистрации и има незаконно притежавано оръжие, тези работи защо стоят така във въздуха. По отношение на този човек трябва да има някакво наблюдение“, смята той.

Проф. Калин Гайдаров припомни, че са подавани и жалби многократно. "Какво е ставало с тях и защо няма реакция", попита криминалният психолог.

"Много важна е ролята на районните полицаи, трябва да има превантивна политика – това е възлова роля на полицията, особено в малките населени места. Има практики и политики и трябва да има ясно разписани алгоритми как да се действа, особено в такива ситуации", посочи проф. Калин Гайдаров.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини