Отидете към основна версия

4 019 0

Спасиха от смърт карикатуриста на пророка Мохамед

  • курт вестергард-
  • карикатури-
  • мохамед-
  • норвегия
Снимка: в. Новинар

Норвежката полиция спаси от покушение противоречивия политически карикатурист Курт Вестергард, който преди пет години скандализира света, изобразявайки ислямския пророк Мохамед с тюрбан, от който стърчат запалени фитили на бомби. Датският художник е трябвало да говори пред публика в Осло, но полицията го отпратила у дома. Причината – той бил мишена на опит за убийство с колегата си Гейр Листръп, с когото написали и илюстрирали книга. Именно нея двамата щели да представят пред публика в норвежката столица, съобщава електронното издание „Views and News from Norway”.

Вестергард бил принуден от полицията да извини отсъствието си с болест. Органите на реда имали данни, че се готви убийството му и го посъветвали веднага да напусне страната. Повече подробности за поръчителите не се съобщава.

76-годишният майстор на сатирата отдавна е в черния списък на екстремисти – преди време мъж с нож нахлу в дома му и се опита да го убие. Вестникът, за който работи, също бе атакуван с бомби миналата година. Журналисти от цял свят застават зад датчанина, защото смятат, че заплахите срещу него са посегателство срещу свободата на словото. За ислямските екстремисти обаче това е поругаване на религията им.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини